Теми статей
Обрати теми

Чи обов'язково зазначати управителя ФФБ у проектній декларації

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Чи обов’язково зазначати управителя ФФБ у проектній декларації

 

Якщо при будівництві житлового будинку не планується залучати ресурси фондів фінансування будівництва (ФФБ), то чи зможе після червня 2009 року забудовник отримати дозвіл на виконання будівельних робіт?

 

Проблема, очевидно, викликана тим, що з червня 2009 року згідно із Законом України «Про планування та забудову територій» від 20.04.2000 р. № 1699-III забудовники зможуть отримати дозвіл на виконання будівельних робіт лише після реєстрації в інспекції ДАБК проектної декларації.

Серед інформації, яку повинна містити проектна декларація, є й інформація про управителя ФФБ. Це положення зафіксовано у ст. 2 Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» від 19.06.2003 р. № 978-IV (далі — Закон про фінансово-кредитні механізми).

Викладені вище обставини дали деяким фахівцям підстави для висновків про таке: якщо забудовник не збирається залучати до фінансування управителя ФФБ, то «заповнити проектну декларацію йому не вдасться, а отже, отримання дозволу на виконання будівельних робіт і власне факт будівництва стануть неможливими» 1.

1 Н. Доценко-Білоус. Фінансово-кредитні механізми: законотворчий потенціал та перспективи // «Бухгалтерія», 2009, № 18 — 19, с. 65.

Ми б не стали тлумачити нові вимоги законодавства настільки жорстко.

На наш погляд, законодавець вимагає декларувати інформацію лише про тих учасників будівництва, які беруть участь у будівництві.

Якщо забудовник має намір залучати управителя ФФБ, то він повинен задекларувати таку інформацію. Якщо ж будівництво планується здійснювати без залучення коштів ФФБ, то в декларації відповідні відомості будуть відсутні.

І відсутність таких відомостей, на наш погляд, не повинна бути приводом для відмови в реєстрації проектної декларації в органах ДАБК.

Цей висновок достатньо просто підтвердити аналогією з інформацією про підрядника.

Відповідно до Закону про фінансово-кредитні механізми інформацію про підрядну організацію також має бути наведено у проектній декларації.

Але ж це не означає, що забудовник завжди зобов’язаний залучати до будівництва об’єкта якогось підрядника.

Якщо забудовник, будучи великим будівельним підприємством, власними силами споруджує об’єкт будівництва, то він може зовсім не потребувати підрядників. Тому в його проектній декларації не буде «інформації про підрядну організацію». Невже лише через це ДАБК відмовиться зареєструвати декларацію такого забудовника?

Навряд чи законотворці мали намір позбавити великі будівельні компанії права на самостійне будівництво житла.

Тому й інформація про управителя ФФБ, й інформація про підрядника має наводитися в декларації тільки в тих випадках, коли забудовник має намір залучати таких осіб до будівництва об’єкта. Відсутність таких намірів не може позбавити забудовника права на будівництво.

Отже, інспекції ДАБК зобов’язані зареєструвати декларацію, навіть якщо в ній немає інформації про управителя та/або підрядника.

Відсутність зазначених осіб у схемі спорудження об’єкта не може бути підставою для відмови у видачі дозволу на виконання будівельних робіт.

 

Зураб Натієв

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі