Теми статей
Обрати теми

Припинення оренди за невикористання земельної ділянки під будівництво

Редакція ББ
Коментар від 15.01.2009 р. № 10/318/08

Припинення оренди за невикористання земельної ділянки під будівництво

 

Постанова Вищого господарського суду України від 15.01.2009 р. № 10/318/08

 

Ця справа цікава тим, що до суду з вимогою припинити право користування орендованою земельною ділянкою звернувся прокурор, обґрунтовуючи свої вимоги посиланням на

ст. 416 ЦК. Ця стаття передбачає, що право користування земельною ділянкою для забудови припиняється зокрема, у разі невикористання земельної ділянки для забудови протягом трьох років підряд.

Суд, розглядаючи цю вимогу, справедливо звернув увагу на те, що наведену норму розміщено законодавцем у

розділі II «Речові права на чуже майно» книги третьої ЦК у главі 34 «Право користування чужою земельною ділянкою для забудови». У зв'язку з цим ВГСУ здійснив порівняльну характеристику відносин, у межах яких виникає право користування чужою земельною ділянкою, та відносин оренди. У результаті ВГСУ зауважив, що орендні відносини відрізняє від користування чужою земельною ділянкою, по-перше, те, що договір оренди завжди укладається на певний строк і, по-друге, завжди має оплатний характер (на відміну від користування чужою земельною ділянкою, яке може бути недоговірним, безстроковим та безоплатним). Виділення названих ознак дозволило ВГСУ дійти висновку, що відносини щодо оренди земельної ділянки та використання чужої земельної ділянки під забудову не є тотожними. Тому до орендних відносин не повинні застосовуватися норми, зокрема, про припинення права користування в разі невикористання земельної ділянки для забудови протягом трьох років підряд. Більше того, закінчення дії виданих орендарю архітектурних завдань, відсутність висновку комплексної державної експертизи інвестиційних програм та проектів будівництва не є підставою для припинення права користування орендованою земельною ділянкою.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі