Теми статей
Обрати теми

Списання суми дооцінки основних засобів, що вибули

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Списання суми дооцінки основних засобів, що вибули

 

У 2008 році наше підприємство перевело об’єкт основних засобів до складу інвестиційної нерухомості. Згідно з п. 21 П(С)БО 7 суму дооцінки, що стосується цього об’єкта, було списано з дебету субрахунку 423 до кредиту рахунка 44.

У якому рядку Форми № 4 за 2008 рік відображається сума списаної дооцінки?

 

Спочатку проаналізуємо питання, чи була необхідність у списанні дооцінки.

Пункт 21 П(С)БО

7 приписує відносити на нерозподілений прибуток суму дооцінки «при вибутті об’єктів основних засобів».

Тому ключовим моментом тут є питання, чи можна таке перенесення об’єкта основних засобів з одного субрахунку (103) на інший субрахунок (100) вважати власне

вибуттям основних засобів.

Якщо орієнтуватися на формулювання

п. 33 П(С)БО 7, то можна дійти висновку, що під вибуттям основних засобів розуміється, найімовірніше, лише «безоплатна передача або невідповідність критеріям визнання активом».

Звернення до тексту

п. 16 П(С)БО 9 дасть інший результат. Виявляється, під вибуттям запасів може матися на увазі не лише їх списання з балансу, а і внутрішньобалансове переміщення з однієї статті до іншої.

Як бачимо, категорія «вибуття»

активів не зовсім однозначна.

Щоб прояснити ситуацію, спробуємо звернутися до досвіду

МСБО-МСФЗ. Прародителем українського П(С)БО 32, як відомо, є МСБО 40.

Провідні українські експерти, коментуючи

П(С)БО 32 у контексті МСБО 40, відрізняють власне вибуття активу з балансу від «перекласифікації активу», коли об’єкт списується з однієї балансової статті до іншої*.

* Голов С. Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку «Інвестиційна нерухомість» у вітчизняному форматі (коментар до П(С)БО 32 «Інвестиційна нерухомість») // Бухгалтерський облік і аудит. — 2007. — № 9. — С. 14.

Європейські коментатори міжнародних стандартів розрізняють поняття

списання та вибуття основних засобів**. Аудитори Ernst & Young також говорять про «списання з балансу» окремо від «вибуття» основних засобів***. А от фахівці КПМГ під вибуттям розуміють лише «продаж чи інше відчуження»****.

** Александер Д. Международные стандарты финансовой отчетности: от теории к практике / Давид Александер, Анне Бриттон, Энн Йориссен. — М.: ООО «Вершина», 2005. — С. 240.

*** Применение МСФО. В 3-х ч. / Пер. с англ. — 2-е стер. изд. — М.: Альпина Бизнес Букс, 2008. — С. 948.

**** МСФО: точка зрения КПМГ. Практическое руководство по международным стандартам финансовой отчетности, подготовленное КПМГ. 2007/8. В 2-х ч./ Пер. с англ. — 4-е изд. — М.: Альпина Бизнес Букс, 2008. — С. 369.

Якщо говорити по суті, то аналітики Ernst & Young, коментуючи відповідні норми

МСБО 40 «Інвестиційна нерухомість», зазначають, що дооцінку має бути віднесено до складу капіталу «в прирост стоимости от переоценки», і лише «при последующем выбытии инвестиционной недвижимости прирост стоимости от переоценки, включенный в состав капитала, может быть переведен в нераспределенную прибыль»*****.

***** МСФО: точка зрения КПМГ. Практическое руководство по международным стандартам финансовой отчетности, подготовленное КПМГ. 2007/8. В 2-х ч. / Пер. с англ. — 4-е изд. — М.: Альпина Бизнес Букс, 2008. — С. 990.

Очевидно, що ту саму логіку слід було б застосувати і для трактування відповідних операцій за

П(С)БО 32. І тоді при перенесенні вартості об’єкта з рахунка 103 на рахунок 100 суму дооцінки з рахунка 423 списувати не доведеться.

Водночас, ураховуючи двозначність, властиву тлумаченням терміна «вибуття» в системі національних стандартів, керівництво компанії формально може визнати за доречне списання суми дооцінки при переведенні основного засобу до складу нерозподіленого прибутку.

У такому разі виникає проблема відображення проводки Дт 423 — Кт 44 у Звіті про власний капітал.

Лист Мінфіну від 10.06.2005 р. № 31-04200-20-16/11780

містить таку вказівку:

«

Перевищення сум попередніх дооцінок об’єкта основних засобів над сумою попередніх уцінок залишкової вартості цього об’єкта основних засобів, яке відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 27 квітня 2000 року № 92, включається до складу нерозподіленого прибутку з одночасним зменшенням додаткового капіталу, відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 5 «Звіт про власний капітал», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 року № 87, наводиться в рядку 120, графи 6 і 8».

Звернемо увагу, що рядок 120, про який ідеться в цьому листі, у Формі №4 є безіменним. Тому головбуху, який заповнює рядок 120, потрібно дати назву такій статті звітності. Напевно, прийнятною була б така назва: «Списання суми дооцінки основних засобів, що вибули».

 

Єгор Трубников

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі