Теми статей
Обрати теми

Щодо реквізитів первинних документів

Редакція ББ
Лист від 14.04.2009 р. № 31-34000-20/23-11880/2220

Щодо реквізитів первинних документів

 

Лист Міністерства фінансів України від 14.04.2009 р. № 31-34000-20/23-11880/2220

 

Міністерство фінансів України щодо реквізитів первинних документів повідомляє.

Відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», який визначає правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні, до обов’язкових реквізитів первинних документів код форми первинного документа не віднесено. У разі складання первинних документів не на бланках типових та/або спеціалізованих форм код форми може не наводитися.

Відповідно до зазначеного Закону в бухгалтерському обліку на підставі первинних документів, які фіксують факти дозволу та здійснення господарських операцій, відображаються фактично здійснені витрати на будівництво.

 

Заступник міністра фінансів України Д. Фудашкін

 

КОМЕНТАР

 

У «Будівельній бухгалтерії», 2009, № 7, с. 26 — 27 опубліковано статтю, присвячену проблемі оформлення первинної документації

нетиповими формами.

Автор цієї публікації дійшов висновку про те, що бухгалтери мають право використовувати документи, які не містять офіційних кодів, що зазвичай присвоюються державними органами типовим формам.

Як бачимо, фахівці Мінфіну виявили солідарніість з цією позицією.

Формулювання «

у разі складання первинних документів не на бланках типових та/або спеціалізованих форм», яке використане в листі, свідчить про те, що Мінфіном визнається сам факт можливості існування первинних документів не на бланках типових форм.

Отже, витрати будівельного підприємства можуть бути підтверджені

первинними документами, що не мають типового характеру.

Звернемо увагу також на те, що в зазначеному листі фахівці Мінфіну фактично дещо розширили визначення власне первинного документа. Згідно із Законом «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» первинний документ лише

підтверджує здійснення господарської операції. А в листі Мінфіну йдеться про те, що первинний документ ще й «фіксує факти дозволу» на здійснення господарських операцій.

 

Зураб Натієв

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі