Теми статей
Обрати теми

Надзвичайна комісія

Редакція ББ
Стаття

Надзвичайна комісія

Дмитро Чечель, економіст-аналітик

 

Державна Комісія з регулювання ринків фінансових послуг України (далі — Держфінпослуг) оприлюднила

законопроект про внесення змін до кількох законів України:

 

— до

Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» від 12.07.2001 р. № 2664-III;

— до

Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» від 11.09.2003 р. № 1160-IV;

— до

Закону України «Про захист економічної конкуренції» від 11.01.2001 р. № 2210-III.

 

Головна ідея

законопроекту полягає в тому, що Держфінпослуг набуває надзвичайних прав установлювати тимчасово на період до одного року заборону (мораторій) на внесення до відповідних державних реєстрів фінансових установ записів про нові фінансові установи щодо всіх або окремих видів фінансових установ та/або на видачу ліцензій на здійснення певних видів господарської діяльності з надання фінансових послуг фінансовим установам, які не мали перед цим ліцензій на відповідні види господарської діяльності, а також на поновлення тимчасово зупинених ліцензій.

У

законопроекті передбачається, що до таких жорстких заходів Держфінпослуг може вдатися «у разі виникнення системних явищ на ринках фінансових послуг, які становлять загрозу нормальному функціонуванню ринків фінансових послуг та інтересам учасників ринків фінансових послуг».

Ми переконані, що тут варто звернути увагу на те, що вказаний

законопроект подано не за дорученням уряду, а за власною ініціативою Держфінпослуг.

Тому цікаво дізнатися, що саме підштовхнуло фахівців державно-фінансового регулювання до такого кроку.

Аналізуючи регуляторний вплив свого законопроекту, фахівці Держфінпослуг констатують таке:

«Незважаючи на фінансову кризу, органи, що здійснюють регулювання діяльності фінансових установ та ринків фінансових послуг, якими відповідно до статті 21 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» є Національний банк України, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку та спеціально уповноважений орган виконавчої влади у сфері регулювання фінансових послуг (яким є Держфінпослуг), зобов’язані вносити записи про нових юридичних осіб до відповідних реєстрів фінансових установ і видавати ліцензії на здійснення діяльності з надання фінансових послуг, що спричиняє при виникненні кризових явищ до

передання новим фінансовим установам активів вже існуючих фінансових установ із залишенням зобов’язань у існуючих фінансових установах, що призводить до неможливості виконання ними своїх зобов’язань перед громадянами та банкрутства.

З метою надання можливості органам, що здійснюють регулювання діяльності фінансових установ та ринків фінансових послуг, у

разі виникнення кризових явищ установлювати на час існування таких явищ тимчасово на період до одного року заборону (мораторій) на внесення до відповідних державних реєстрів фінансових установ записів про нові фінансові установи щодо всіх або окремих видів фінансових установ та/або на видачу ліцензій на здійснення певних видів господарської діяльності з надання фінансових послуг фінансовим установам, які не мали перед цим ліцензій на відповідні види господарської діяльності, а також на поновлення тимчасово зупинених ліцензій, що дозволить мінімізувати негативний вплив системних явищ на учасників ринків фінансових послуг, розроблено проект Закону».

Якщо

законопроект буде прийнято до розгляду, неважко передбачити, що принципової важливості набуде питання про те, які саме «явища» можуть вважатися «систематичними», «кризовими» та «загрозливии». Наразі про критерії такого визначення в законопроекті, на жаль, не йдеться.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі