Теми статей
Обрати теми

Про порядок урахування вартості матеріальних ресурсів при визначенні вартості будівництва

Редакція ББ
Лист від 04.03.2009 р. № 9/11-284

Про порядок урахування вартості матеріальних ресурсів при визначенні вартості будівництва

Лист Мінрегіонбуду України

від 04.03.2009 р. № 9/11-284

 

У зв’язку з впровадженням стабілізаційних заходів у будівельній галузі, передбачених

Законом України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва», Меморандумом порозуміння між Міністерством регіонального розвитку та будівництва України, будівельними організаціями та їх об’єднаннями, підприємствами-виробниками будівельних матеріалів і виробів будівельного призначення та їх об’єднаннями, Центральним комітетом профспілки працівників будівництва та промисловості будівельних матеріалів України від 20 листопада 2008 року та відповідними рішеннями Уряду, Міністерство регіонального розвитку та будівництва повідомляє порядок урахування вартості матеріальних ресурсів при визначенні вартості будівництва.

На стадії складання інвесторської кошторисної документації

вартість матеріальних ресурсів визначається за вихідними даними замовника за найменшою ціною, яка не може перевищувати рівня цін, зареєстрованих Мінекономіки відповідно до законодавства.

При визначенні підрядником договірної вартості будівництва

поточні ціни на матеріальні ресурси приймаються на підставі власного банку даних. При цьому їх вартість не може перевищувати рівня цін, зареєстрованих Мінекономіки відповідно до законодавства.

При погодженні договірної ціни

замовник перевіряє вартість матеріальних ресурсів, обчислену в ціновій пропозиції підрядника, яка не повинна перевищувати мінімальний рівень цін за даними Мінекономіки.

Уточнення

договірної ціни здійснюється на підставі обґрунтовуючих розрахунків підрядника виходячи з мінімальної вартості матеріально-технічних ресурсів, що склалася на момент уточнення. При цьому вартість матеріальних ресурсів не повинна перевищувати цін, зареєстрованих в Мінекономіки на ці ресурси.

При проведенні взаєморозрахунків за обсяги виконаних підрядних робіт вартість матеріальних ресурсів у складі прямих витрат визначається на підставі нормативних витрат цих ресурсів виходячи з фізичних обсягів робіт та уточнених цін, передбачених у договірній ціні.

 

Перший заступник міністра А. Беркута

 

КОМЕНТАР

 

Перш за все, слід звернути увагу на те, кому адресовано зазначеного листа. Це — найголовніші розпорядники бюджетних коштів, які в угодах з будівельними компаніями зазвичай виступають як замовники.

Отже, Мінбуд прагне попередити замовників, які фінансують будівництво за рахунок державних коштів, про певні зміни, що відбулися у правилах державного ціноутворення. Ці зміни трохи згодом було підтверджено коригуванням ДБН Д.1.1-1-2000

наказом Мінбуду від 19.03.2009 р. № 114, що набув чинності з 1 квітня 2009 року (коментар до вказанного наказу див на с. 19–20 цього номера газети).

Неважко пересвідчитися в тому, що головною відмінністю нових цінових норм від їхніх попередників є орієнтація визначення ціни будівельних матеріалів не на ціни місцевих заводів виробників, не на поточні фактичні ціни придбання, а на ціни, визначені Мінекономіки, що складають верхню цінову межу. Причому ця межа є чинною навіть у процедурі так званого «

уточнення договірної ціни».

Таким чином, коли фактичні закупівельні ціни будуть перевищувати цінову межу Мінекономіки, вартісну різницю підряднику доведеться компенсувати лише зменшенням власного прибутку.

 

Григорій Козаков

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі