Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Прийнято поправки до МСФЗ

 

16 квітня 2009 року Рада з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку (IASB) у межах річного проекту вдосконалення прийняла поправки до 12 міжнародних стандартів фінансової звітності.

Більшість коригувань застосовуються до звітності за річні періоди, що починаються з 1 січня 2010 року та пізніше.

Зазначені поправки стосуються проектів, оприлюднених IASB у жовтні 2007 року, серпні 2008 року та січні 2009 року.

Нагадаємо, що в серпневому проекті 2008 року, зокрема розглядалися положення стосовно:

— розкриття інформації щодо необоротних активів, призначених для продажу;

— розкриття інформації за сегментними активами;

— визначення того, ким виступає в операції суб’єкт господарювання: агентом чи принципалом.

 

 

Розстрочення платежу за придбання земельної ділянки державної та комунальної власності

 

Постановою КМУ від 22.04.2009 р. № 381

затверджено Порядок здійснення розрахунків з розстроченням платежу за придбання земельної ділянки державної та комунальної власності, що визначає механізм здійснення розрахунків з розстроченням платежу за придбання громадянами та юридичними особами (далі — покупці) земельних ділянок державної та комунальної власності.

Так, розстрочення платежу надається покупцям за умови:

— сплати ними протягом 30 календарних днів після нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу в повному обсязі частини платежу, що зараховується до державного бюджету (не підлягає розстроченню), та не менш як 50 % частини платежу, що зараховується до місцевого бюджету;

— установлення відповідно до законодавства заборони на продаж чи інше відчуження покупцем земельної ділянки до повного розрахунку за договором купівлі-продажу.

Розрахунок з розстроченням платежу за придбання земельної ділянки здійснюється шляхом погашення суми розстроченого платежу рівними частинами

не рідше ніж один раз на три місяці згідно з графіком, що є невід’ємною частиною договору купівлі-продажу, або одноразово в повному обсязі у строк, що не перевищує трьох місяців після внесення першого або чергового платежу.

При цьому прострочення погашення частини платежу

більш як на два місяці є підставою для припинення розстрочення платежу за придбання земельної ділянки. Залишок платежу підлягає стягненню продавцем у порядку, установленому законом.

Постанова

набуде чинності з дня офіційного опублікування.

 

 

Страхувальник не повинен повторно сплачувати страхові внески, не перераховані своєчасно з вини банку

 

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України

(далі — Фонд) у листі від 26.02.2009 р. № 154-06-2 розглянув ситуацію, коли страхувальник перерахував Фонду страхові внески своєчасно, а банк затримав зарахування чи перерахування таких коштів на рахунки Фонду. Чи застосовує Фонд у такій ситуації штрафні санкції до страхувальника? Чи потрібно сплачувати повторно ці страхові внески до Фонду?

У

листі зроблено такий висновок: у разі своєчасної та повної сплати страхових внесків до Фонду страхувальником, який підтвердив факт списання грошових коштів зі свого рахунка на рахунок Фонду (виписка по рахунку, платіжне доручення з позначкою банку), але грошові кошти на рахунок Фонду не надійшли з вини банківських установ, страхувальник не зобов’язаний повторно сплачувати ці страхові внески до Фонду. Зазначені страхові внески не є недоїмкою і до дня їх фактичного надходження на рахунок Фонду відображаються у звітності страхувальника як страхові внески, строк сплати яких не настав. Пеня в цьому випадку страхувальнику не нараховується.

 

 

Банкам забороняється в односторонньому порядку зменшувати розмір процентної ставки за договорами банківського вкладу

 

Постановою НБУ від 23.03.2009 р. № 159

унесено зміни до Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами, затвердженого постановою НБУ від 03.12.2003 р. № 516, відповідно до яких банкам забороняється в односторонньому порядку змінювати умови укладених договорів банківського рахунка та договорів банківського вкладу (депозиту), зокрема, зменшувати розмір процентної ставки за договорами банківського вкладу (крім вкладу на вимогу), за винятком випадків, установлених законом.

Постанова набрала чинності з 27 квітня 2009 року — дня її офіційного опублікування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі