Теми статей
Обрати теми

Використання наочних посібників на будівельному підприємстві: нюанси обліку

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Використання наочних посібників на будівельному підприємстві: нюанси обліку

 

Наше будівельне підприємство придбало стенд (тренажер для надання першої допомоги) вартістю 12000,00 грн. з урахуванням ПДВ. Це обладнання буде використано для навчання робітників будівельних спеціальностей. Планований термін експлуатації — 5 років. Як облікувати витрати на придбання стенду чи аналогічного обладнання, пов’язаного з навчанням з охорони праці та правил експлуатації обладнання (ПЕО) в бухгалтерському та податковому обліку?

 

За кожне порушення умов безпеки на будмайданчику людина розплачується своїм здоров’ям і навіть життям. З метою профілактики травматизму на будівельних підприємствах реалізуються програми з охорони праці, проводяться заняття. Як відомо, для наочності та поліпшення якості сприйняття матеріалу в таких навчальних програмах застосовуються всілякі наочні посібники та обладнання.

Основним нормативним документом, що регулює порядок ведення податкового обліку з податку на прибуток, є

Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток).

Основними фондами в розумінні норм

п.п. 8.2.1 Закону про податок на прибуток є матеріальні цінності, планований термін використання яких у господарській діяльності — понад 365 календарних днів і вартість перевищує 1000 грн.

З умов запитання випливає, що мінімум двом критеріям (а саме терміну використання та ціновому бар’єру) з трьох, що висуваються

п.п. 8.2.1 Закону про податок на прибуток до основних фондів, наш стенд уже відповідає. Але для визнання його основним фондом необхідно ще навести докази зв’язку з господарською1 діяльністю.

1

Під терміном «господарська діяльність» розуміється будь-яка діяльність особи, спрямована на отримання доходу в грошовій, матеріальній чи нематеріальній формі, у разі якщо безпосередня участь такої особи в організації цієї діяльності є регулярною, постійною та суттєвою (п. 1.32 Закону про податок на прибуток).

Допомогти в цьому, на наш погляд, може спеціальне законодавство.

Так, відповідно до норм

ст. 153 Кодексу законів про працю України 10.12.71 р. (далі — КЗпП), ст. 13 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII (далі — Закон про охорону праці) підприємства зобов’язані за свій рахунок забезпечити умови безпеки праці для своїх працівників.

На підприємствах в установленому порядку мають розроблятися і впроваджуватися

комплексні заходи з охорони праці (ст. 161 КЗпП).

Працівники обов’язково мають проходити інструктаж з питань охорони праці, заняття з

надання першої допомоги, допомоги потерпілим від нещасних випадків (ст. 13 Закону про охорону праці).

Заборонено введення в експлуатацію

підприємств, цехів, виробничих ліній, на яких не дотримано безпечних умов праці (ст. 153 КЗпП).

Як видно з викладених вище норм, українське законодавство дуже серйозно та принципово ставиться щодо дотримання безпечних умов праці.

Куплений підприємством стенд є складовою частиною комплексної програми заходів з охорони праці та занять з надання першої медичної допомоги, без яких здійснювати господарську діяльність заборонено.

Тому можна дійти висновку, що обладнання (і витрати), що використовується з метою забезпечення безпечних умов праці, буде пов’язане з господарською діяльністю підприємства

.

Додатковим аргументом зв’язку витрат на охорону праці з господарською діяльністю може бути

п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток. Відповідно до норм цього підпункту такі витрати може бути включено до складу валових витрат, а отже, нормами Закону про податок на прибуток визнається їх безумовний зв’язок з господарською діяльністю.

Ураховуючи, що стенд відповідає всім вимогам

п.п. 8.2.1 Закону про податок на прибуток, його може бути визнано основним фондом, а витрати на його придбання підлягають амортизації у складі групи 3 основних фондів.

Порядок податкового обліку з ПДВ регулюється нормами

Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ).

Відповідно до

п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ до податкового кредиту включаються суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням основних фондів з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності підприємства.

Оскільки використання стенду в оподатковуваних операціях та господарській діяльності підприємства в цьому випадку не викликає сумнівів

, суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням такого обладнання, можна включити до складу податкового кредиту підприємства за умови наявності податкової накладної.

Що стосується бухгалтерського обліку, то основними нормативними документами, що регулюють порядок бухгалтерського обліку основних засобів, є

П(С)БО 7 — Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну України від 27.04.2000 р. № 92, і наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів» від 30.09.2003 р. № 561.

Основним засобом

є матеріальний актив, що контролюється підприємством для використання у процесі виробництва чи поставки товарів, надання послуг, для здійснення адміністративних та соціально-культурних функцій, очікуваний термін корисного використання якого перевищує один рік чи операційний цикл, якщо він більше року.

Тому в бухгалтерському обліку стенд має бути визнано основним засобом

.

У регістрах бухгалтерського обліку операції з придбання цього обладнання буде відображено таким чином:

 

№ з/п

Дт

Кт

Зміст операції

Сума, грн.

1

152

631

Отримано стенд від постачальника

10000,00

2

6442

631

Відображено право на податковий кредит

2000,00

3

6415

6442

На підставі правильно оформленої накладної віднесено вхідний ПДВ до складу податкового кредиту поточного звітного періоду

2000,00

4

10

152

Стенд уведено в експлуатацію

10000,00

5

631

311

Погашено заборгованість перед постачальником

12000,00

6

23

13

Нараховано знос стенду ((10000,00 : 5 років) : 12)

166,67

 

Володимир Овчаров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі