Теми статей
Обрати теми

Перевірка КРУ

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Перевірка КРУ

 

При перевірці розрахунків нашого підприємства із замовником працівники контрольно-ревізійної служби, пред’явили претензії щодо неправильного застосування положень ДБН для обчислення вартості, зафіксованої у формі № КБ-2в.

Кошторисники нашої компанії, які складали цю форму, упевнені в своїй правоті.

Чи має наше підприємство право оскаржити в судовому порядку претензії ревізорів?

 

Контрольно-ревізійна служба (КРС) — дуже серйозна організація. І, слід визнати, що багато юристів радять своїм клієнтам починати судовий розгляд із КРС тільки в крайніх випадках. Причина в тому, що досить часто суди приймають рішення на користь КРС (злі язики подейкують, що це багато в чому зумовлено тим, що суди, будучи реципієнтами бюджетного фінансування, самі входять до сфери контролю КРС).

Однак, якщо фахівці будівельною компанії упевнені в тому, що претензії ревізорів необґрунтовані, то судовий розгляд з КРС може бути не протипоказаним.

Ураховуючи, що конфлікт виник через різночитання при трактуванні державних будівельних норм (ДБН), ми б звернули увагу адвокатів підприємства на такі обставини:

1. Правовий статус ДБН більш ніж сумнівний. Адже ці документи, що затверджуються Мінрегіонбудом (Держбудом), усупереч вимогам українського законодавства, не проходять реєстрації в Міністерстві юстиції. До речі, цей факт було визнано експертами Верховної Ради, які надавали свій висновок щодо одного із законопроектів, зареєстрованих в парламенті 1.

1

Докладніше див. «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 8, с. 44.

2. Статус форми № КБ-2в як

обов’язкової форми для розрахунків за договорами, що використовують державні кошти для фінансування будівництва, також можна з успіхом оскаржити. Адже наказ Держбуду, що затвердив цю форму, також не було зареєстровано в Міністерстві юстиції. Юристи, відомі в будівельній галузі, уже звертали увагу на те, що форма № КБ-3 не може бути обов’язковою внаслідок нереєстрації відповідного наказу в Мін’юсті2. Але ж форми № КБ-2в і № КБ-3 затверджено тим самим нормативним документом — наказом Держбуду та Держкомстату від 21.06.2002 р. № 237/5.

2

Чалий І. Будівельний облік для профі: секрети майстерності. — 2-ге вид., перероб. та доп. — Х.: Фактор, 2009. — С. 437.

 

Зураб Натієв

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі