Теми статей
Обрати теми

«Старий» податковий кредит щодо будівництва може бути визнаним

Редакція ББ
Лист від 31.12.2008 р. № 27561/7/16-1517-26

«Старий» податковий кредит щодо будівництва може бути визнаним

Лист ДПАУ від 31.12.2008 р. № 27561/7/16-1517-26

(витяг)

 

ДПАУ розглянула листи ТОВ <...> щодо окремих питань оподаткування ПДВ операцій з поставки земельних ділянок та об’єктів, що розташовані на них, і повідомляє. <...>

При оподаткуванні операцій з поставки земельних ділянок ПДВ необхідно враховувати норми

п.п. 5.1.17 ст. 5 — (Закон про ПДВ), згідно з яким звільняються від оподаткування операції з поставки (продажу, передачі) земельних ділянок, земельних паїв, крім тих, що знаходяться під об’єктами нерухомого майна та включаються до їх вартості відповідно до законодавства (з урахуванням положень п.п. 5.1.19 п. 5.1 ст. 5 Закону про ПДВ).

Таким чином, якщо

здійснюється операція з поставки (продажу, передачі) земельної ділянки, що знаходиться під об’єктом нерухомості, як окремого об’єкта, то така операція з відчуження звільняється від оподаткування ПДВ (за умови відображення в обліку такої ділянки як окремого об’єкта).

У випадку, коли здійснюються

операції з поставки (продажу, передачі) об’єкта нерухомості разом із землею, яка знаходиться під таким об’єктом та включається до його вартості (та підлягає амортизації), то такі операції підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах.

Операції з відчуження нерухомого об’єкта (основних фондів, інших матеріальних активів, незавершеного будівництва) оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку.

Відповідно до

п.п. 7.4.1 ст. 7 Закону про ПДВ податковий кредит звітного періоду визначається виходячи із договірної (контрактної) вартості товарів (послуг), але не вище рівня звичайних цін, у разі якщо договірна ціна на такі товари (послуги) відрізняється більше ніж на 20 % від звичайної ціни на такі товари (послуги), та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 6.1 ст. 6 та ст. 8 цього Закону, протягом такого звітного періоду <...>.

Отже, у

податковому періоді, коли буде здійснено продаж основних засобів, при спорудженні яких податковий кредит не відображався, ТОВ має право включити до складу податкового кредиту усі суми ПДВ, які сплачувались протягом періоду будівництва, починаючи з 2003 року, постачальникам товарів, робіт та послуг, що придбавались з метою створення основних фондів, які продаються.

При цьому право на включення сум ПДВ до складу податкового кредиту виникає лише за наявності документів відповідно до вимог

Закону про ПДВ.

 

Заступник голови С. Чекашкін

 

КОМЕНТАР

 

Після прийняття

розпорядження КМУ від 09.09.2009 р. № 11201, що реабілітувало «старі» податкові накладні, лист, що коментується, є досить актуальним.

1 Докладно про це див. у газеті «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 19, с. 3.

Звернемо увагу, що

у 2008 році податківці дозволили підприємству, що споруджувало основні засоби та не відображало при цьому податковий кредит, у періоді продажу таких основних засобів уключити до складу податкового кредиту «всі суми ПДВ, що сплачувалися протягом періоду будівництва, починаючи з 2003 року».

Таким чином, податківці вирішили не вдаватися до заборони «реанімації» притриманих податкових накладних, вік яких склав п'ять (!) років.

Важливо, що при цьому фахівці ДПАУ не звернулися до

п.п. 15.3.1 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III, що дає можливість подавати заяви про відшкодування податків не пізніше 1095 днів від дня, наступного за днем набуття права на таке відшкодування.

 

Сергій Шемет

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі