Теми статей
Обрати теми

Валові витрати та вартість робіт, виконаних субпідрядниками

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Валові витрати та вартість робіт, виконаних субпідрядниками

 

Під час проведення перевірки податковий інспектор висловив сумніви щодо законності включення до валових витрат генпідрядника вартості будівельно-монтажних робіт, виконаних тими субпідрядниками, яких не було названо генпідрядником при отриманні дозволу на виконання будівельних робіт.

Чи правомірне зменшення прибутку оподаткування генпідрядника на вартість таких робіт?

 

Про те, що «пропозиції щодо залучення субпідрядників» додаються до заяви про дозвіл на виконання будівельних робіт, ідеться в листі ДАБК від 03.06.2009 р. № 22/7-3149. Такі «пропозиції» згадано і в ст. 29 Закону України «Про планування та забудову територій» від 20.04.2000 р. № 1699-III (далі — Закон про забудову).

Якщо генпідрядник представив у таких «пропозиціях» одних субпідрядників, а залучив до виконання робіт інших, або додатково до зазначених у «пропозиціях» субпідрядників залучив нових виконавців, то законність таких дій має розглядатися не з точки зору дозвільної системи, а з точки зору цивільного права.

Якщо при укладенні договорів із субпідрядниками, яких не було зазначено в документах, поданих до ДАБК при отриманні дозволу, було дотримано всіх умов, передбачених ст. 319 Господарського кодексу1 і ст. 838 Цивільного кодексу2, то підстав для занепокоєння бути не повинно.

1 Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

2 Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Про те, які субпідрядники виконуватимуть конкретні обсяги БМР, узгоджують замовник та генпідрядник. Порядок залучення субпідрядників застережено в договорі, укладеному між ними (так трактується ситуація в листі Мінрегіонбуду від 09.07.2009 р. № 12/14-7283). Чиновники ДАБК тут, загалом, ні до чого. Вони не можуть втручатися до цивільно-правових відносин між контрагентами. Їх функція обмежується тільки контролем за тим, чи має генпідрядник ліцензію на генпідрядні роботи та чи мають субпідрядники ліцензії на ті види роботи, які вони фактично виконують.

3

Текст листа та коментар до нього див. у газеті «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 15, с. 4.

Щодо податкового обліку, то при вирішенні питання про збільшення валових витрат, треба виходити перш за все з норм ЗаконуУкраїни «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР.

Таким чином, коли

зв’язок виконаних субпідрядником робіт з господарською діяльністю генпідрядника може бути доведено документально, податківці не мають підстав перешкоджати збільшенню валових витрат, ставлячи їх у залежність від проходження тих чи інших дозвільних процедур. Для підтвердження такого зв’язку, зазвичай, буває досить довести те, що субпідрядник виконував роботи саме на тому об’єкті, на який генпідрядник отримував відповідний дозвіл.

У тому ж випадку, коли генпідрядник не може переконливо підтвердити зв’язок виконаних субпідрядником робіт зі своєю господарською діяльністю, факт відсутності такого субпідрядника в документах, поданих до ДАБК, може бути для податківців додатковим аргументом при прийнятті рішення про виключення вартості таких робіт з валових витрат генпідрядника.

 

Дмитро Чечель

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі