Теми статей
Обрати теми

Про вартість страховки та основних фондів

Редакція ББ
Рішення від 30.01.2008 р. №

Про вартість страховки та вартість основних фондів

 

Рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 30.01.2008 р. у справі № А-12/52-8/155

 

<...>

 

Господарський суд Івано-Франківської області у складі колегії суддів <...>, розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ТОВ до відповідача <...> за участі прокуратури про визнання недійсними податкових повідомлень-рішень <...> ОДПІ, установив.

<...>

На підставі матеріалів справи та пояснень сторін судом також установлено, що позивачем укладено договір страхування від 12.08.2005 р. № 1521 зі страховою компанією. Об’єктами страхування, як передбачено п. 2.2 договорів, є майнові інтереси позивача, пов’язані з монтажем і пусконалагоджувальними роботами установки гідрування фракції с4/с5. Загальна страхова премія за цим договором страхування становить 182665,30 грн. Як зазначив в акті перевірки відповідач, зазначену в договорі страхову премію було сплачено позивачем 28.10.2005 р. згідно з платіжним дорученням № 3381 у сумі 182665,30 грн. При цьому, як установив відповідач та зазначив це в акті перевірки, сплату страхової премії в сумі 182665,30 грн. позивач уключив до складу валових витрат. На думку відповідача, цим було порушено норми п.п. 8.4.1 п. 8.4 ст. 8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», згідно з якими при здійсненні витрат на придбання основних фондів балансова вартість відповідної групи збільшується на суму вартості їх придбання, з урахуванням транспортних і страхових платежів. На цій підставі, як вважає ОДПІ, позивач повинен був уключити витрати на страхування за договором із страховою компанією не до валових витрат, а на збільшення балансової вартості відповідної групи основних фондів.

Статтею 8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»

установлено порядок збільшення та зменшення балансової вартості груп основних фондів. При цьому розрізняються два випадки збільшення балансової вартості груп основних фондів, а саме при здійсненні витрат на придбання основних фондів, що врегульовано п.п. 8.4.1, на який посилається відповідач, і при здійсненні витрат на самостійне виготовлення основних фондів платником податку, що врегульовано п.п. 8.4.2 п. 8.4 ст. 8 Закону.

Позивач зазначає і не заперечує відповідач, що позивачем здійснювалися монтажні та пуско-налагоджувальні роботи установки гідрування с4/с5 і

майнові інтереси позивача застраховано саме на період виконання цих робіт, що прямо визначено договором страхування.

Ураховуючи обставини проведення монтажних і пусконалагоджувальних робіт, страхові платежі слід пов’язувати зі здійсненням витрат на

самостійне виготовлення основних фондів, а не зі здійсненням витрат на їх придбання. При цьому слід зауважити, що, на відміну від п.п. 8.4.1, яким передбачено включення страхових платежів до вартості основних фондів при здійсненні витрат на придбання основних фондів, п.п. 8.4.2 при здійсненні витрат на самостійне виготовлення основних фондів, що мало місце насправді, не передбачає включення страхових платежів на збільшення балансової вартості груп основних фондів. Виплату страхової премії за договором страхування майнових інтересів у процесі проведення монтажних і пуско-налагоджувальних робіт віднесено позивачем до складу валових витрат на підставі п.п. 5.4.6 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», згідно з яким до складу валових витрат уключаються будь-які витрати щодо страхування ризиків загибелі урожаю, транспортування продукції платника податку; цивільної відповідальності, пов’язаної з експлуатацією транспортних засобів, що перебувають у складі основних фондів платника податку; екологічної та ядерної шкоди, яку може бути нанесено платником податку іншим особам; майна платника податку.

Аналізуючи аргументи обох сторін, суд прийшов до висновку: страхування майна платника податку на період проведення монтажних і пуско-налагоджувальних робіт, що передбачено договором страхування між позивачем і страховою компанією,

не дає підстав уключати зазначені страхові платежі на збільшення балансової вартості відповідної групи основних фондів. Відповідачем, на думку суду, не доведено, що зазначені страхові платежі пов’язані з придбанням основних фондів.

<...>

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Визнати недійсними податкові повідомлення-рішення ОДПІ

<...>.

Постанову підписано: 15.02.2008 р.

 

КОМЕНТАР

 

Судячи з рішення Івано-Франківського суду, балансова вартість основних фондів, які було

придбано, за своїм складом відрізняється від балансової вартості тих основних фондів, які було побудовано господарським способом.

Суд звернув увагу на те, що в

п.п. 8.4.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), що описує склад балансової вартості придбаних основних фондів, страхові платежі згадано прямо. А от у п.п. 8.4.2 того ж Закону, що регламентує склад балансової вартості виготовлених основних фондів, страхові платежі прямо не названо.

Це дало підстави для висновку, що у другому випадку сума страховки не збільшить вартість виготовленого (побудованого) основного фонду, а буде списана на валові витрати.

Зазначимо, що

п.п. 8.4.2 Закону про податок на прибуток передбачено, що до балансової вартості виготовлених основних фондів, належать «усі виробничі витрати, понесені платником податків, пов’язані з їх виготовленням та введенням в експлуатацію». Зазвичай, конфлікти між платниками податків та податківцями виникають саме щодо тлумачення того, які витрати можна вважати «виробничими» та «пов’язаними з виготовленням» основних фондів. На жаль, Закон не дає чітких дефініцій таких категорій.

Оскільки страховка, про яку йдеться у рішенні суду, явно

пов’язана з виготовленням основних фондів, можна зробити висновок: на думку суду, така страховка не належить до виробничих витрат. І тому суд постановив не включати її вартість до складу основних фондів.

Важливо також зазначити, що в

бухгалтерському обліку немає відмінностей у складі балансової вартості основних засобів залежно від того, придбані вони чи створені (п. 7 П(С)БО 71).

1 Наказ Мінфіну «Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основних засобів» від 27.04.2000 р. № 92.

Тому, якщо страхування споруджуваного об’єкта основних засобів безпосередньо пов’язано з доведенням такого об’єкта до стану, в якому він придатний для експлуатації, то

в бухобліку вартість такої страховки має збільшити балансову вартість основного засобу.

 

Григорій Козаков

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі