Теми статей
Обрати теми

Балансова вартість авансової «дебіторки»

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Балансова вартість авансової «дебіторки»

 

Наше підприємство перерахувало аванс субпідряднику. Під цей аванс згідно з умовами договору субпідрядник повинен виконати певний обсяг будівельно-монтажних робіт.

Проте у зв’язку з обставинами, що не залежать від нас, субпідрядник, відчуваючи значну економічну скруту, затягує виконання взятих на себе зобов’язань. Зараз ми сумніваємося в тому, що він у змозі виконати передбачені договором БМР.

Чи може наше підприємство нарахувати резерв сумнівних боргів на суму авансової заборгованості субпідрядника?

 

Перш за все зазначимо, що резерв сумнівних боргів може нараховуватися не на будь-яку дебіторську заборгованість.

У п. 7 П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість»1 зазначається, що такий резерв нараховується для визначення чистої реалізаційної вартості заборгованості.

1 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 10 «Дебіторська заборгованість», затверджене наказом Мінфіну України від 08.10.99 р. № 237.

Відповідно до зазначеного пункту за такою вартістю до підсумку балансу має включатися поточна дебіторська заборгованість, що є фінансовим активом.

Визначення фінансового активу наведено в п. 4 П(С)БО 13 «Фінансові інструменти»2. І заборгованість субпідрядника щодо авансу на виконання БМР до цього визначення не вписується, бо субпідрядник у цьому випадку не винен своєму кредитору ані грошей, ані фінансових активів, ані фінансових інструментів, ані інструментів власного капіталу. За контрактом субпідрядник має виконати роботи. Тобто він зобов’язаний погасити свою заборгованість у натуральній, а не фінансовій формі. На таку заборгованість резерви не нараховуються.

2 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 13 «Фінансові інструменти», затверджене наказом Мінфіну України від 30.11.2001 р. № 559.

У тому випадку, якщо, наприклад, сторони розірвуть договір і кошти, отримані під ті роботи, які субпідрядник не виконав, підлягатимуть поверненню, заборгованість змінить свій статус та стане фінансовим активом. Тоді головбух підприємства-кредитора зможе нарахувати відповідний резерв за кредитом 38-го рахунка.

Якщо ж сторони в договірному порядку не змінюють природу заборгованості й субпідрядник продовжує нести перед своїм кредитором зобов’язання з виконання певного обсягу робіт, то бухгалтерія підприємства-кредитора не може зменшити балансову вартість авансового боргу за допомогою нарахування резерву сумнівних боргів.

Єдина можливість знизити балансову вартість боргу полягає, мабуть, у використанні норм П(С)БО 28 «Зменшення корисності активів»3 . Щоправда, у п. 3 цього стандарту зазначається, що він не поширюється серед іншого й на «активи, що виникають у підрядника від будівельних контрактів». Проте ми не думаємо, що це обмеження стосується того випадку, що розглядається нами.

3

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 28 «Зменшення корисності активів», затверджене наказом Мінфіну України від 24.12.2004 р. № 817.

Адже під будівельним контрактом у П(С)БО 18 «Будівельні контракти»4мається на увазі угода, укладена між замовником та підрядником. А у стосунках між субпідрядником і генпідрядником останній є замовником.

4 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 18 «Будівельні контракти», затверджене наказом Мінфіну України від 28.04.2001 р. № 205.

Тобто на актив, що виникає у генпідрядника щодо субпідрядника, зазначене застереження П(С)БО 28 не може бути поширено, а отже, правила цього стандарту може бути в принципі застосовано для зменшення корисності авансового боргу.

Звичайно, бухгалтеру підприємства-кредитора буде дуже непросто розглядати зобов’язання контрагента з виконання конкретних БМР крізь призму таких категорій, як справедлива вартість активу за вирахуванням очікуваних витрат на його реалізацію, та нинішня вартість майбутніх чистих грошових надходжень від активу. Але якщо все ж таки керівництво підприємства проведе відповідні розрахунки та дійде висновку про те, що авансова дебзаборгованість знецінилася, воно може ініціювати відображення в обліку зменшення її корисності. У такій ситуації на стороні фінансових менеджерів підприємства-кредитора буде принцип обачності, що приписує всім бухгалтерам уникати використання облікової політики, яка сприяє завищенню вартості активів.

Загалом коли бухгалтерія підприємства виконає обчислення, передбачені П(С)БО 28, і встановить суму зменшення корисності авансової заборгованості, вона може списати відповідну частину боргу проводкою Дт 972 — Кт 371.

 

Сергій Шемет

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі