Теми статей
Обрати теми

Особливості оформлення первинних документів: акт виконаних робіт

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Особливості оформлення первинних документів:
 акт виконаних робіт

 

Якими первинними документами підтверджується виконання робіт з техобслуговування систем пожежної сигналізації та оповіщення людей про пожежу?

 

Основними нормативними документами, що регулюють порядок документального забезпечення бухгалтерського обліку, є

Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV(далі — Закон про бухоблік) і наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку» від 24.05.95 р. № 88 (далі — наказ № 88).

Згідно з

п.п. 2.7 наказу № 88 первинні документи складаються з використанням бланків типових та спеціалізованих форм, затверджених Міністерством статистики України, а також іншими міністерствами та відомствами України. При цьому таке документування може здійснюватися з використанням самостійно виготовлених бланків, що містять реквізити типових або спеціалізованих форм.

На сьогодні типову форму документа, що підтверджує факт виконання робіт (послуг), законодавчо не затверджено1.

1 Винятком є форма № КБ-2в, затверджена наказом Держкомстату разом з Державним комітетом з будівництва та архітектури України «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві» від 21.06.2002 р. № 237/5.

Тому підприємству необхідно самостійно розробити2 та затвердити форму такого первинного документа, з урахуванням специфіки своєї діяльності та в чіткій відповідності до норм

ст. 9 Закону про бухоблік і п. 2 наказу № 88.

2

З тим, що «первинка» може складатися не тільки на типових бланках, погоджується також і Мінфін (див. лист Мінфіну України від 14.04.2009 р. № 31-34000-20/23-11880/2220 і коментар до нього в газеті «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 10, с. 6).

Нижче наведено зразок такого документа.

Приклад.

ТОВ будівельна фірма «Будівництво Століття» уклала з ТОВ «Пожежна сигналізація» договір № 1 від 01.09.2009 р. на технічне обслуговування систем пожежної сигналізації та оповіщення людей про пожежу. Вартість робіт становить 360,00 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 60,00 грн.).

 

img 1

 

Володимир Овчаров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі