Теми статей
Обрати теми

Щодо приєднання до електричних мереж електроустановок масивів індивідуальної забудови в населених пунктах

Редакція ББ
Лист від 12.05.2009 р. № 3140/11/17-09

Щодо приєднання до електричних мереж електроустановок масивів індивідуальної забудови в населених пунктах

 

Лист Національної комісії регулювання електроенергетики України від 12.05.2009 р. № 3140/11/17-09

 

<...>

 

Національна комісія регулювання електроенергетики України (НКРЕ) розглянула <...> лист

<...> щодо приєднання до електричних мереж електроустановок масивів індивідуальної забудови в населених пунктах та в межах своєї компетенції повідомляє наступне.

Згідно з

частиною 1 статті 67 Господарського кодексу України відносини підприємства з іншими підприємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на основі договорів, укладених сторонами за взаємною згодою із визначенням в них істотних умов.

Відповідно до

частини третьої статті 18 Закону України «Про електроенергетику» фінансування капітального будівництва, реконструкції та обслуговування об'єктів, призначених для спільних потреб підприємств електроенергетики та підприємств інших галузей, провадиться за рахунок замовників (власників) та користувачів цих об'єктів.

Енергопостачальники

, що здійснюють постачання електричної енергії на закріпленій території, не мають права відмовити споживачу, який розташований на такій території, в укладенні договору на постачання електричної енергії, крім випадків, якщо відсутня технічна можливість. У разі надання обґрунтованої відмови енергопостачальник зобов'язаний повідомити про це органу ліцензування (ліцензіару). Якщо для створення можливості електропостачання необхідно будівництво (реконструкція) мереж (об'єктів), які повинні бути невід'ємною частиною вже існуючих, будівництво може провадитися згідно з технічними умовами, виданими підприємствами електроенергетики, за рахунок або силами замовників (власників) та користувачів зазначених об'єктів з подальшою їх передачею на баланс підприємств електроенергетики і відшкодуванням витрат на їх будівництво (реконструкцію) у розмірі та у порядку, встановлених Кабінетом Міністрів України (частина шоста статті 24 Закону України «Про електроенергетику»).

Враховуючи наведене,

нове будівництво, реконструкція чи технічне переоснащення електричних мереж, пов'язані з приєднанням електроустановок замовників, здійснюються за рахунок або силами замовників відповідно до технічних умов приєднання.

Замовником

електрифікації житлового масиву (кварталу, вулиці) може виступати відповідно до покладених на нього повноважень орган місцевого самоврядування, об'єднання власників земельних ділянок житлового масиву (кварталу, вулиці) чи інший інвестор.

На думку Комісії, договорами про приєднання, укладеними із замовниками до набрання чинності

Порядку відшкодування витрат на будівництво нових мереж, пов'язаних з приєднанням електроустановок замовників, може бути передбачено, що новозбудовані, реконструйовані чи технічно переоснащені на виконання вимог технічних умов електричні мережі (об'єкти) будуть передані на баланс електропередавальної організації після набрання чинності Порядком з відповідним відшкодуванням витрат з боку електропередавальної організації.

Також договорами про приєднання може бути передбачена

передача замовником на баланс електропередавальної організації новозбудованих електричних мереж житлового масиву (кварталу, вулиці) одразу після прийняття цих мереж в експлуатацію в установленому законодавством порядку та відшкодуванням замовнику з боку електропередавальної організації витрат на їх будівництво після набрання чинності Порядком відшкодування витрат на будівництво нових мереж, пов'язаних з приєднанням електроустановок замовників.

Відносини між замовником електрифікації масиву (кварталу, вулиці) та власниками земельних ділянок цього масиву щодо фінансування будівництва електричних мереж масиву та наступним поверненням власникам земельних ділянок коштів (після відшкодування електропередавальною організацією замовнику витрат на будівництво мереж)

можуть бути врегульовані відповідним договорами цивільно-правового характеру.

 

Член Комісії Ю. Андрійчук

 

КОМЕНТАР

 

Звернемо увагу на передостанній абзац листа, де фахівці НКРЕ зазначають, що відшкодування витрат на будівництво нових електромереж можливо тільки після затвердження

Порядку.

Нагадаємо, що

ст. 18 та 25 Закону України «Про електроенергетику» від 16.10.97 р. № 575/97-ВР установлюють, що відшкодування витрат проводиться в порядку, установленому Кабінетом Міністрів України (ці норми з’явилися в законодавстві завдяки «антикризовому» Закону № 8001).

1 Закон України «Про попередження впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» від 25.12.2008 р. № 800-VI.

Але на сьогодні такий Порядок урядом ще не затверджено.

У

листі Держкомпідприємництва від 10.07.2009 р. № 82742 йдеться про те, що такий Порядок ще «необхідно розробити». Згідно з цим листом у липні 2009 року в НКРЕ тільки «розпочато підготовку нормативно-правових актів, необхідних для реалізації положень Закону № 800».

2 Коментар до цього листа див. на с. 14 цього номера.

Як бачимо, енергетики не квапляться.

А тим часом забудовники залишаються без справедливої компенсації понесених витрат.

Щоправда, в останньому абзаці листа НКРЕ, що коментується, зазначено, що вирішити це питання можна шляхом укладення цивільно-правових договорів. Тобто енергетики можуть відшкодувати витрати, якщо на те буде їх добра воля.

 

Дмитро Чечель

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі