Теми статей
Обрати теми

Про визначення вартості матеріальних ресурсів при обчисленні вартості будівництва в умовах подолання фінансової кризи

Редакція ББ
Лист від 27.05.2009 р. № 9/11-750

Про визначення вартості матеріальних ресурсів при обчисленні вартості будівництва в умовах подолання фінансової кризи

 

Лист Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 27.05.2009 р. № 9/11-750

 

<...>

Міністерство регіонального розвитку та будівництва на численні звернення учасників будівництва щодо визначення вартості матеріальних ресурсів при обчисленні вартості будівництва, що здійснюється із залученням державних капітальних вкладень, в умовах подолання фінансової кризи повідомляє.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про реєстрацію цін на окремі види продукції» від 27.12.2008 № 1138 (зі змінами) реєстрації підлягають ціни на будівельні матеріали, нафтопродукти, гірничорудну, вугільну, металургійну продукцію за кодами, перелік яких наведено у додатку до неї (надалі — Перелік), що виробляються вітчизняними підприємствами і реалізуються суб'єктами господарювання — резидентами суб'єктам, які використовують для розрахунків за таку продукцію кошти державного бюджету, та державним підприємствам. Проведення реєстрації цін на цю продукцію покладено на Мінекономіки.

Відповідно до ДБН Д.1.1-1-2000 Правила визначення вартості будівництва з урахуванням Зміни № 6, затвердженої наказом Мінрегіонбуду від 19.03.2009 № 114, замовник у складі вихідних даних на проектування надає інформацію про найменшу вартість матеріальних ресурсів на підставі проведеного аналізу ринку будівельних матеріалів у регіоні для врахування в кошторисній документації. При цьому вартість матеріальних ресурсів, які за Переліком підлягають реєстрації, приймається за найменшою ціною, що не повинна перевищувати цін, зареєстрованих в Мінекономіки на дату складання розрахунку.

При складанні ціни тендерної пропозиції (договірної ціни) на виконання підрядних робіт вартість матеріальних ресурсів приймається підрядником за найменшою ціною, визначеною на підставі відповідно проведеного аналізу ринку будівельних матеріалів в регіоні з врахуванням їх якісних характеристик, строків та об'ємів постачання. Вартість матеріальних ресурсів, які за Переліком підлягають реєстрації, приймається за найменшою ціною, що не повинна перевищувати цін, зареєстрованих в Мінекономіки на дату подання ціни тендерної пропозиції.

При придбанні будівельних матеріалів, зазначених у Переліку, за рахунок коштів державного бюджету та державних підприємств обов'язковою умовою є вирішення питання щодо їх реєстрації.

Вартість матеріальних ресурсів, врахована у договірних цінах на будівництво, розпочате до 01.04.2009, повинна бути скоригована відповідно до

ДБН Д.1.1-1-2000 з урахуванням Зміни № 6.

При проведенні взаєморозрахунків за обсяги виконаних робіт вартість матеріальних ресурсів визначається за цінами, передбаченими у договірній ціні. Уточнення вартості матеріальних ресурсів здійснюється в порядку, передбаченому умовами договору.

Додаток: Перелік будівельних матеріалів, нафтопродуктів, гірничорудної, вугільної та металургійної продукції, ціни на які підлягають реєстрації, на 18 арк.1

1 Текст Додатка до цього листа тут не наводиться. —

Прим. ред.

 

Міністр В. Куйбіда

 

КОМЕНТАР

 

У шостому абзаці листа, що коментується, фактично йдеться про те, що нові вимоги ДБН Д.1.1-1-2000 щодо мінімізації кошторисних витрат на будматеріали стосуються й тих договорів, роботи за якими було розпочато до набуття чинності змінами до таких ДБН.

З цивільно-правової точки зору це означає, що сторони мають унести відповідні зміни до договорів підряду.

Ініціатором таких змін має бути, очевидно, замовник.

 

Зураб Натієв

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі