Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Кабмін видав розпорядження, присвячене деяким питанням адміністрування ПДВ

9 вересня 2009 року набрало чинності

розпорядження КМУ від 09.09.2009 р. № 1120-р., згідно з яким:

Кабмін визнав такими, що втратили чинність, п. 2 розпорядження № 757 та № 838 1;

1 Розпорядження КМУ від 01.07.2009 р. № 757-р та від 17.07.2009 р. № 838-р. Цими документами Кабмін фактично запровадив нові правила відображення податкового кредиту і коригувань з ПДВ, які, незважаючи на такий короткий строк їх дії, уже встигли завдати нищівного удару по діяльності суб'єктів господарювання.

Докладно про це див. у газеті «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 15, с. 3, № 18, с. 18 — 19.

— платникам ПДВ усе-таки дозволили включати до податкового кредиту суми податку зі «старих» податкових накладних. Однак таке включення буде підставою для проведення позапланової виїзної перевірки платників;

— виписування платником ПДВ податкових накладних і невнесення їх до декларації можуть призвести до анулювання його ПДВ-реєстрації.

 

ДПАУ наздогін за Кабміном

ДПАУ в листі від 21.09.2009 р. № 20400/7/16-1517

довела до інспекцій на місцях урядове розпорядження від 09.09.2009 р. № 1120-р. (інформацію про це див. вище). Нагадаємо, що цим розпорядженням скасовано дію горезвісних розпоряджень Кабміну, якими було «урізано» право платників податків на податковий кредит з ПДВ за запізнілими податковими накладними. Крім того, у розпорядженні № 1120-р було визначено правила відображення деяких податкових накладних, отриманих із запізненням.

Зауважимо, що податкові накладні, що відображалися «не місяць у місяць», умовно можна поділити на

дві категорії: одні — отримані своєчасно, але не включені в періоді отримання до податкового кредиту, другі — отримані пізніше періоду виписування, тому не потрапили до податкового кредиту періоду.

Відмінність між цими двома категоріями досить умовна —

усе залежить від дати отримання відповідної податкової накладної, зафіксованої в журналі вхідної кореспонденції та/або реєстрі отриманих податкових накладних.

Розпорядження № 1120

зачіпає відображення в декларації з ПДВ податкових накладних тільки першої категорії (судячи з конструкції п. 2 розпорядження, вони мають відображатися як виправлення помилки). Друга ж категорія податкових накладних, на наш погляд, має відображатися в загальному порядку через рядок 10.1 декларації з ПДВ. Проте, як випливає з тексту зазначеного листа , ДПАУ не погодилася з таким відображенням.

Податківці вважають, що

податкові накладні, отримані із запізненням, слід показувати як виправлення помилки (п. 4.4 Порядку № 166 2 застерігає саме правила виправлення помилок, допущених у поданих раніше деклараціях). У результаті виходить, що першу категорію потрібно відображати як виправлення помилки на підставі розпорядження КМУ, а другу (у такий самий спосіб) — на підставі листа ДПАУ.

2 Наказ ДПАУ «Про затвердження форми податкової декларації і Порядку її заповнення та подання» від 30.05.97 р. № 166.

 

Про порядок компенсації (відшкодування) забудовникам витрат на будівництво газових та електромереж

Своїм

розпорядженням від 09.09.2009 р. № 1139-р
уряд зобов’язав низку міністерств та відомств унести зміни до відповідних нормативно-правових актів.

Розпорядженням КМУ від 9 вересня 2009 р. № 1139-р серед іншого передбачено таке:

«Мінпаливенерго, НКРЕ:

разом із Держкомпідприємництвом

у місячний строк розробити і подати на розгляд Кабінету Міністрів України порядок компенсації (відшкодування) споживачам (інвесторам, замовникам, забудовникам) витрат на будівництво (реконструкцію) газових та електричних мереж (споруд), в якому передбачити типові форми договорів про передачу зазначених мереж (споруд) у державну власність або на баланс підприємств, порядок визначення обґрунтованого обсягу витрат, що підлягає компенсації, форму відшкодування (викуп, у тому числі з розстроченням платежу, оформлення корпоративних прав, надання пільг у визначеному розмірі);

разом з Мінжитлокомунгоспом відповідно до пункту 6 Порядку надання вихідних даних для проектування об’єктів містобудування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009 р. № 489 (Офіційний вісник України, 2009 р., № 37, ст. 1260),

протягом місяця розробити і подати Мінрегіонбуду для затвердження типові форми технічних умов інженерного забезпечення об’єкта містобудування».

Розпорядження набрало чинності 9 вересня 2009 року

.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі