Теми статей
Обрати теми

Як саме обліковувати операції за пайовими договорами: Мінрегіонбуд передає право відповіді Мінфіну

Редакція ББ
Лист від 17.08.2009 р. № 12/14-874

Як саме обліковувати операції за пайовими договорами: Мінрегіонбуд передає право відповіді Мінфіну

 

Лист Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 17.08.2009 р. № 12/14-874

 

Міністерство регіонального розвитку та будівництва розглянуло лист <...> та відповідно до компетенції надає інформацію з питань розгляду.

Договори пайової участі в будівництві відносяться до інвестиційних договорів, які укладаються відповідно до Закону України про інвестиційну діяльність.

Разом з тим, договір про пайову участь в будівництві є договором

змішаного типу і може містити елементи договору підряду.

Господарські операції, які здійснюють суб’єкти таких договорів у частині інвестиційної чи будівельної діяльності, регулюються тими нормативними актами, які регулюють правовідносини у зазначених сферах.

Відповідно до

Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється Міністерством фінансів України.

Враховуючи викладене, офіційні роз’яснення щодо правильності відображення в бухгалтерському обліку господарських операцій надає Мінфін, згідно з наданими йому повноваженнями.

 

Заступник міністра Д. Ісаєнко

 

КОМЕНТАР

 

У цьому листі фахівці Мінрегіонбуду відмовилися втручатися в питання бухгалтерської методології обліку операцій за пайовими договорами.

Однак вони абсолютно правильно звернули увагу на те, що пайові договори є змішаними, і тому залежно від фактичних обставин їм можуть бути властиві елементи договорів підряду.

А це означає таке: якщо з конкретного договору випливає, що підприємство, яке є стороною пайової угоди, реально виконує роль

підрядника, то йому для обліку доречніше було б застосовувати підрядні механізми, описані в П(С)БО 18 1, а не схему, наведену в Інструкції про застосування Плану рахунків2.

1 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 18 «Будівельні контракти», затверджене наказом Мінфіну України від 28.04.2001 р. № 205.

2 Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну України від 30.11.99 р. № 291.

 

Дмитро Чечель

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі