Теми статей
Обрати теми

Роз'яснення від Мінфіну, як обліковувати операції за договорами пайової участі

Редакція ББ
Лист від 19.08.2009 р. № 31-34000-20-27/22556

роз’яснення від Мінфіну, як обліковувати операції за договорами пайової участі

 

Лист Міністерства фінансів України від 19.08.2009 р. № 31-34000-20-27/22556

 

Міністерство фінансів України на запити щодо деяких питань з бухгалтерського обліку повідомляє.

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 18 «Будівельні контракти», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 28.04.2001 р. № 205

, застосовується підрядниками, тобто не поширюється на забудовників.

Відповідно до

Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 17 «Податок на прибуток», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.12.2000 № 353, різниця між оцінкою активу або зобов’язання за даними фінансової звітності та податковою базою цього активу або зобов’язання відповідно, що призводить до зменшення податкового прибутку (збільшення податкового збитку) у майбутніх періодах, є тимчасовою податковою різницею, що підлягає вирахуванню. У разі виникнення тимчасових податкових різниць, що підлягають вирахуванню, відстрочений податковий актив визнається відповідно до пункту 8 цього Положення (стандарту) бухгалтерського обліку.

 

Заступник міністра Д. Фудашкін

 

КОМЕНТАР

 

У цьому листі фахівці Мінфіну дають пояснення з двох питань.

1. У ситуації, коли забудовник працює за договором пайової участі, він опиняється в дещо двозначній ситуації.

З одного боку, такі договори часто повністю відповідають визначенню будівельного контракту, наведеному в

П(С)БО 18 1. Тому головбух може дійти висновку, що норми цього стандарту мають застосовуватися при обліку пайових операцій.

1 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 18 «Будівельні контракти», затверджене наказом Мінфіну України від 28.04.2001 р. № 205.

З іншого боку, в

Інструкції про застосування Плану рахунків 2 для забудовника, який працює за пайовими контрактами, передбачено зовсім інший механізм обліку.

2 Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну України від 30.11.99 р. № 291.

Саме про такий випадок ішлося в запиті, надісланому на адресу Мінфіну.

У

листі Мінфіну пріоритет віддано спеціальним положенням згаданої Інструкції, а також зазначається, що такий забудовник не повинен використовувати норми П(С)БО 18.

2. Друге питання присвячене проблемі, що виникає при

індексації вартості основних фондів у податковому обліку, яка не супроводжується дооцінкою відповідних активів у бухгалтерському обліку.

У такому разі оцінки основних фондів у податковому обліку та основних засобів у бухгалтерському обліку будуть різними.

Якщо у протилежній ситуації (коли дооцінку в бухобліку проведено, а в податковому обліку вартість основних фондів не змінилася) Мінфін вимагає відображати відстрочене податкове

зобов’язання (див., наприклад, лист Мінфіну від 02.12.2002 р. № 053-39157), то в описаному випадку працівники Мінфіну говорять про відображення відстроченого податкового активу.

 

Андрій Левченко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі