Теми статей
Обрати теми

Про сплату пенсійного збору при купівлі-продажу нерухомості: роз'яснює Пенсійний фонд

Редакція ББ
Лист від 15.07.2009 р. № 13020/03-30

Про сплату пенсійного збору при купівлі-продажу нерухомості: роз’яснює Пенсійний фонд

 

Лист Пенсійного фонду України від 15.07.2009 р. № 13020/03-30

 

Пенсійний фонд України розглянув лист щодо сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування при здійсненні операції купівлі-продажу нерухомості та відповідає в порядку поставлених запитань.

1.

Згідно з п. 9 ст. 1 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» (із змінами та доповненнями) (далі — Закон) платниками збору щодо операцій купівлі-продажу нерухомого майна є підприємства, установи та організації незалежно від форм власності та фізичні особи , які придбавають нерухоме майно, за винятком державних підприємств, установ, організацій, що придбавають нерухоме майно за рахунок бюджетних коштів, установ та організацій іноземних держав, що користуються імунітетом і привілеями згідно із законами та міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а також громадян, які придбавають житло та які перебувають у черзі на отримання житла або придбавають житло вперше.

Пунктом 8 статті 2 Закону (у редакції Закону України від 15.07.99 р. № 967-XIV)

передбачено, що об’єктом оподаткування при здійсненні операцій купівлі-продажу нерухомості є вартість нерухомого майна, зазначена в договорі купівлі-продажу такого майна.

Відповідно до

п. 4.1 ст. 4 Закону України «Про податок на додану вартість» база оподаткування операції щодо постачання товарів (робіт, послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними цінами, але не нижче за звичайні ціни, з урахуванням акцизного збору, ввізного митного збору, інших загальнодержавних податків і зборів (обов’язкових платежів), згідно із законами України з питань оподаткування (за винятком податку на додану вартість, а також збору на обов’язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового мобільного зв’язку, що включаються до ціни товарів (послуг)).

Оскільки

Законом України «Про систему оподаткування» збір на обов’язкове державне пенсійне страхування віднесено до складу загальнообов’язкових податків і зборів (обов’язкових платежів), то відповідно до згаданої вище норми Закону України «Про податок на додану вартість» цей збір уключається до бази оподаткування на додану вартість.

З урахуванням зазначеного

збір з вартості нерухомого майна при його купівлі-продажі сплачується без урахування податку на додану вартість.

2.

Пунктом 8 статті 2 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» (у редакції Закону України від 15.07.99 р. № 967-XIV) передбачено, що об’єктом оподаткування при здійсненні операцій купівлі-продажу нерухомості є вартість майна, зазначена в договорі купівлі-продажу такого майна.

Інше

чинним законодавством не передбачено.

 

Заступник голови правління В. Короневський

 

КОМЕНТАР

 

Проблему, розглянуту в цьому листі, зрештою зведено до визначення того,

що ж усе-таки розуміється під «вартістю нерухомого майна» в Законі України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 р. № 400/97-ВР.

Фахівці Пенсійного фонду у вирішенні цієї проблеми вважали за краще не йти на конфронтацію між ПДВ та пенсійним збором. Вони запропонували трактувати

«вартість нерухомого майна» як вартість без урахування ПДВ.

Адже ПДВ згідно із

Законом України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР, формально кажучи, нараховується не як 1/6 від ціни реалізації, а як 20 % від бази обкладення. А до цієї бази пенсійний збір уже включено. Тобто ПДВ нараховується «зовні». Таким чином, нараховувати пенсійний збір на ПДВ було б некоректно.

 

Андрій Левченко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі