Теми статей
Обрати теми

Орендні канікули: облік

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Орендні канікули: облік

 

Будівний комбінат орендував у центрі міста приміщення для прийому інвесторів. У цьому приміщенні укладаються договори з покупцями квартир.

Договір оренди укладено строком на один рік.

За умовами договору орендодавець надає орендарю канікули орендної плати на два місяці.

Як відобразити в обліку такі орендні канікули?

 

На сьогодні практика надання новим орендарям так званих «орендних канікул» досить поширена.

Ідея полягає в такому: передбачається, що на новому місці орендар залучає клієнтів не одразу. Тому орендодавець надає йому спочатку пільгові умови, звільняючи від сплати орендної плати.

Варіантів обліку таких операцій декілька.

Найпростіший полягає в тому, що перші два місяці бухгалтерія орендаря зовсім не відображає в своєму обліку ані доходів, ані витрат, пов’язаних з орендними канікулами.

Упродовж наступних десяти місяців орендар показує в обліку нарахування обумовлених договором сум орендних платежів.

Але цей варіант обліку не можна назвати адекватним, бо орендар упродовж перших двох місяців фактично користується чужим майном на абсолютно законних підставах, отримуючи при цьому чималу економічну вигоду.

Тому досвідчені головбухи вважатимуть за краще все ж відобразити дохід безкоштовно отриманої вигоди.

Якщо приміщення використовується для потреб збуту, то мовою бухобліку таку вигоду може бути відображено, наприклад, такою проводкою:

Дт 93 — Кт 718 на суму орендної плати, обумовленої в договорі.

У обліку орендаря буде дві такі проводки – у першому та в другому місяці дії орендного договору.

Ця кореспонденція тісно корелює і з податковим обліком, відповідно до правил якого орендар повинен буде визнати валовий прибуток за безкоштовно отриманими послугами1.

1 У форматі вітчизняного податкового законодавства оренда вважається послугою.

Є й третій варіант обліку.

Головбух орендаря може міркувати таким чином: одразу ж після підписання договору оренди підприємство-орендар отримало право на безкоштовне користування чужим активом.

Це право має цілком достовірну економічну оцінку (вартість оренди за два місяці). Воно не має матеріальної природи. Отже, орендар отримав нематеріальний актив. Місця в Плані рахунків 2 для оборотних нематеріальних активів поки немає. Тому головбух може вирішити відобразити вартість такого НМА на рахунку 39 «Витрати майбутніх періодів».

2 План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств та організацій, затверджений наказом Мінфіну України від 30.11.99 р. № 291.

Отже, одразу після укладення договору головбух зробить проводку Дт 39 — Кт 718 на суму, що дорівнює двомісячній орендній платі. У бухгалтерському обліку право безкоштовного користування буде замортизовано за два місяці. Це може бути відображено прямим списанням проводкою Дт 93 — Кт 39, що буде відображено в першому та в другому місяцях оренди.

Якщо ж відволіктися від так званої «безкоштовності» та поглянути на речі з точки зору здорового глузду, то мимоволі пригадується англійське прислів’я: «Насправді все не так просто, насправді все набагато простіше».

А оскільки наш бухоблік рівняється на міжнародні стандарти, що мають англійське коріння, то головбух орендаря має право на таку професійну думку: якщо абстрагуватися від юридичної форми (положення про «безкоштовне» користування протягом орендних канікул), то з економічної точки зору можна визначити середньомісячну орендну плату.

У такому разі головбух просто розділить загальну річну орендну плату на дванадцять і щомісячно відображатиме в бухгалтерських регістрах рівномірне нарахування орендної плати. І жодної безкоштовності в обліку не буде. Адже при капіталізмі нічого безкоштовно не буває. Надаючи орендарю орендні канікули, орендодавець у реальності просто знижує суму орендної плати.

Такий підхід, на наш погляд, найправильніший, проте не співвідноситься з обліком податковим, який вимагає відображення валового доходу на суму «безкоштовно» отриманих орендних послуг.

Таким чином, ми вважаємо, що більшість українських головбухів за краще вважатимуть скористатися другим або третім способами обліку орендних канікул.

 

Сергій Шемет

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі