Теми статей
Обрати теми

Самобуд: Мінрегіонбуд розробив проект щодо вживання заходів покарання порушників

Редакція ББ
Стаття

Самобуд: Мінрегіонбуд розробив проект
щодо вживання заходів покарання порушників

Дмитро Чечель, консультант

 

Всемогутні архітектурно-будівельні інспекції виявилися безсилими перед «свавіллям» самочинних забудовників та неплатників штрафів.

У зв’язку з цим будівельне міністерство вирішило звернутися за допомогою до виконавців з Міністерства юстиції.

На сайті Мінрегіонбуду оприлюднено

проект спільного наказу Міністерства регіонального розвитку та будівництва і Міністерства юстиції України «Про взаємодію органів державної виконавчої служби та інспекцій державного архітектурно-будівельного контролю».

Архітектурно-будівельні контролери описують проблему так:

«

В сучасних умовах особливої актуальності і гостроти набувають проблеми самочинного будівництва будівель і споруд — об’єктів нерухомості, тобто об’єктів житлового, промислового, рекреаційного та іншого призначення. Це пов’язано з тим, що зазначене будівництво є одним з тих протиправних явищ, які, з одного боку, порушують вимоги планування, забудови і розвитку територій, а з іншого — негативно впливають на утвердження правопорядку у сфері сучасних земельних відносин. Крім того, відомо, що існування та розповсюдження самочинного будівництва об’єктивно сприяє створенню певних передумов для функціонування тіньового ринку нерухомості».

Самовіддані інспектори, звичайно, суворо карають порушників, накладаючи штрафи та позиваючись у суді. Утім ефективність таких заходів, судячи з усього, на керівників Мінрегіонбуду особливого враження не справляє. Адже вони констатують наступне:

«...

практика засвідчує, що виникає ряд проблем у процесі виконання рішень судів про стягнення коштів на користь держави за позовами інспекцій державного архітектурно-будівельного контролю, постанов про накладення адміністративного стягнення у справах про адміністративні правопорушення.

Серед основних недоліків залишається

неврегульованість процедури здійснення контролю щодо стану виконання рішень судів про стягнення коштів на користь держави за позовами інспекцій державного архітектурно-будівельного контролю, постанов про накладення адміністративного стягнення у справах про адміністративні правопорушення».

За своєю суттю

проект є схемою періодичного звіряння надходжень штрафів та контролю над процесом їхнього стягнення:

«

З метою контролю за станом виконання таких рішень запровадити практику щоквартальних спільних перевірок виконання зазначених рішень, за результатами яких вживати заходів щодо усунення виявлених недоліків».

Прискіпливість будівельних інспекторів викликає захоплення: вони збираються в режимі зустрічного контролю ретельно стежити за долею кожного платежу:

«

У разі самостійної сплати боржником коштів державний виконавець з’ясовує з інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю відповідність платежу реквізитам виконавчого документа. Для цього державний виконавець не пізніше наступного робочого дня після отримання розрахункових документів про сплату боргу звертається до інспекцій державного архітектурно-будівельного контролю, які зобов’язані протягом п’яти робочих днів надати письмове підтвердження сплати відповідної суми боргу».

На думку фахівців Мінрегіонбуду, затвердження такого порядку забезпечить для населення «

міцність і стійкість споруджених об’єктів».

А серед прогнозованих наслідків прийняття вказаного

проекту є і такий: «додаткових надходжень до державного та місцевих бюджетів, пов’язаних із дією акта, не передбачено».

Якщо додаткові надходження отримати до бюджету не планується, то куди ж архітектурно-будівельні інспектори збираються спрямовувати кошти, стягнені з порушників законодавства про забудову?

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі