Теми статей
Обрати теми

Про взаєморозрахунок

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Про взаєморозрахунок

 

Будівельне підприємство працює за взаєморозрахунками. Як відобразити це в декларації з податку на прибуток і в декларації з ПДВ?

 

Згідно з п. 1.19 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) бартер (товарний обмін) — це господарська операція, що передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у будь-якій іншій формі, крім грошової, включаючи будь-які види заліку та погашення заборгованості. Отож проведення взаємозаліку заборгованостей за операціями з точки зору оподаткування прирівнюється до бартеру.

Цей же Закон зазначає, що доходи та витрати від здійснення товарообмінних (бартерних) операцій визначаються, виходячи з договірної ціни такої операції, але не нижчої за звичайні ціни. Тому основне, на що в цьому випадку варто звертати увагу при проведені взаємозаліків, — це на те, щоб ціна контракту була не нижче звичайної. В іншому випадку, щоб уникнути конфліктів з органами ДПІ, рекомендуємо валові доходи та валові витрати відображати за звичайними цінами, якщо договірні нижчі й за договірними, якщо вони вищі за звичайні ціни.

Щодо заповнення декларації з податку на прибуток зазначемо таке.

Згідно із Законом про податок на прибуток датою збільшення валових витрат і валових доходів є дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

— або дата списання коштів з банківських рахунків платника податку на оплату товарів (робіт, послуг), а в разі їх придбання за готівку — день їх видачі з каси платника податків;

— або дата оприбуткування платником податку товарів, а для робіт (послуг) — дата фактичного отримання платником податку результатів робіт (послуг).

 

Приклад.

Компанія А виконала для компанії Б в першому кварталі 2009 року будівельно-монтажні роботи на загальну суму 120000,00 грн., у тому числі ПДВ — 20000,00 грн. У той же час компанія Б надає в оренду компанії А нежитлові приміщення, орендна плата за які становить 12000,00 грн. в місяць, у тому числі ПДВ — 2000,00 грн. Наприкінці кварталу компанія А уклала з компанією Б акт взаємозаліку сум заборгованостей на суму 36000,00 гривень, у тому числі ПДВ — 6000,00 грн. При цьому вважатимемо, що договірні ціни відповідають звичайним цінам.

За підсумками першого кварталу компанія А відобразить в декларації з податку на прибуток наступні показники за зазначеними операціями:

 

<...>

Показники

Код рядка

Сума

1

2

3

Валовий дохід від усіх видів діяльності, у тому числі:

01

 

доходи від продажу товарів (робіт, послуг)

01.1

100000

Валові витрати, у тому числі:

04

 

витрати на придбання товарів (робіт, послуг),крім визначених у 04.11

04.1

30000

<...>

 

А компанія Б відобразить в декларації з податку на прибуток наступні показники за зазначеними операціями:

 

<...>

Показники

Код рядка

Сума

1

2

3

Валовий дохід від усіх видів діяльності, у тому числі:

01

 

доходи від продажу товарів (робіт, послуг)

01.1

 

приріст балансової вартості запасів

01.2 К1

 

доходи від виконання довгострокових договорів

01.3 К2

 

прибуток від операцій з цінними паперами, фондовими та товарними деривативами

01.4 К3

 

прибуток від операцій із землею

01.5 К1

 

інші доходи, крім визначених у 01.1 — 01.5

1.6

30000

Коригування валових доходів, у тому числі: (± 02.1 ± 02.2 + 02.3)

02

 

зміна суми компенсації вартості товарів (робіт, послуг)

02.1

 

самостійно виявлені помилки за результатами минулих податкових періодів

02.2

 

врегулювання сумнівної, безнадійної заборгованості

02.3 К4

 

Скоригований валовий дохід (01 ± 02)

03

 

Валові витрати, у тому числі:

04

 

витрати на придбання товарів (робіт, послуг),крім визначених у 04.11

04.1

 

<...>

 

Як бачимо, підприємство Б валових витрат в декларації не відобразить, оскільки на суму отриманих будівельно-монтажних робіт збільшить балансову групу 1 основних засобів відповідно до

п. 8.4. Закону про податок на прибуток і відобразить це вже в додатку К1 до декларації наступного кварталу.

Як бачимо з наведеного прикладу, відображення в декларації з податку на прибуток операцій, за якими здійснено взаємозалік заборгованості, не відрізняється від відображення операцій, за якими відбулася оплата, оскільки відображення операцій усе одно відбувається за правилом першої події, і на час укладення акта про взаємозалік заборгованостей такі операції вже відображені в податковому обліку.

Тепер щодо

податку на додану вартість.

Для оподаткування операцій податком на додану вартість при взаємозаліку заборгованостей слід теж ураховувати правило звичайних цін, яке передбачене

п. 4.2 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ).

Що ж стосується відображення таких операцій у декларації з ПДВ, то, як і у випадку декларацією з податку на прибуток, такі операції будуть відображатися на загальних підставах — на основі отриманих накладних за правилом першої події. Тобто податкові зобов’язання щодо відвантаженого товару будуть відображатися в гр. 1 розділу 1 декларації з ПДВ, а податковий кредит у графі 10.1. розділу 2 декларації з ПДВ. Усі відображення зобов’язань з ПДВ та податкового кредиту здійснюються на основі виданих та отриманих податкових накладних. Сам факт підписання акта взаємозаліку заборгованостей не змінює ні податкового зобов’язання, ні податкового кредиту з ПДВ.

Підсумовуючи вищесказане, значимо, що чинне податкове законодавство окремо не виділяє товарообмінні операції, а згадує про них лише в частині врахування звичайних цін. А саме проведення взаємозаліку заборгованостей між контрагентами немає жодних особливостей відображення ні в декларації з податку на прибуток, ні в декларації з ПДВ, а здійснюється за правилом першої події на загальних підставах. У чинній формі декларації з податку на прибуток додатків, у яких відображувалися б товарообмінні операції, не передбачено.

 

Василь Качерай

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі