Теми статей
Обрати теми

Кабмін затвердив порядок та правила обов'язкового страхування майнових ризиків за договором про участь у ФФБ

Редакція ББ
Постанова від 22.07.2009 р. № 805

Кабмін затвердив порядок
та правила обов'язкового
страхування майнових ризиків за договором про участь у ФФБ

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2009 р. № 805

 

Порядок та правила

обов'язкового страхування майнових ризиків за договором про участь у фонді фінансування будівництва відповідно до Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю»

 

1. Цей Порядок та правила визначають механізм проведення обов’язкового страхування майнових ризиків за договором про участь у фонді фінансування будівництва відповідно до Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» (далі — обов’язкове страхування майнових ризиків) з метою захисту інтересів довірителів під час будівництва житла, фінансування якого здійснюється за рахунок коштів, залучених від фізичних і юридичних осіб в управління.

2. Терміни, що вживаються в цих Порядку та правилах, мають таке значення:

вигодонабувач — особа, яка у разі настання страхового випадку отримує страхове відшкодування згідно з договором обов’язкового страхування майнових ризиків (далі — договір обов’язкового страхування);

страховик — фінансова установа, якій видано в установленому порядку ліцензію на проведення обов’язкового страхування майнових ризиків за договором про участь у фонді фінансування будівництва відповідно до Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю»;

страхувальник — довіритель, який відповідно до договору про участь у фонді фінансування будівництва (далі — договір про участь у фонді) передав кошти в управління управителю.

Інші терміни вживаються у значенні, наведеному в законах України «Про страхування» та «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю».

3. Суб’єктами обов’язкового страхування майнових ризиків є вигодонабувачі, страхувальники та страховики.

4. Предметом договору обов’язкового страхування майнових ризиків є майнові інтереси страхувальника, пов’язані з виконанням умов договору про участь у фонді.

Майновими ризиками, що підлягають обов’язковому страхуванню, за договором про участь у фонді є:

несвоєчасне введення в експлуатацію об’єкта будівництва та/або об’єкта інвестування;

невідповідність технічних характеристик об’єкта будівництва та/або об’єкта інвестування, обладнання, яке встановлюється на об’єкті інвестування для подальшої передачі у власність довірителя, умовам договору управителя із забудовником або проектної декларації, вимогам державних стандартів, норм і правил;

невиконання, неналежне або несвоєчасне виконання робіт на об’єкті будівництва та/або об’єкті інвестування, передбачених договором про участь у фонді;

відсутність технічної документації (паспортів, сертифікатів, гарантійних документів) на обладнання, яке встановлюється на об’єкті інвестування і в подальшому передається у власність довірителя;

ненадання управителем довірителю інформації, передбаченої Правилами фонду чи договором про участь у фонді, що призвело до завдання шкоди довірителю або спричинило виникнення додаткових зобов’язань довірителя перед управителем.

5. Страховим випадком є настання події (подій) за одним, кількома або всіма майновими ризиками, передбаченими абзацами третім — сьомим пункту 4 цих Порядку та правил, внаслідок якої страховик повинен здійснити виплату страхового відшкодування.

6. Страхувальник укладає договір обов’язкового страхування за формою згідно з додатком одночасно з договором про участь у фонді.

7. Під час укладання договору обов’язкового страхування страховик має право отримувати від страхувальника, управителя та забудовника інформацію та документи, необхідні для проведення оцінки страхового ризику.

8. У разі настання страхового випадку страхувальник зобов’язаний протягом 10 календарних днів з дати надходження інформації про настання страхового випадку в будь-який можливий спосіб повідомити страховикові про такий випадок.

9.

Страхова сума за договором обов’язкового страхування визначається в розмірі суми договору про участь у фонді на дату його укладення.

10.

Максимальний страховий тариф не повинен перевищувати одного відсотка страхової суми, визначеної договором обов’язкового страхування. Розмір страхового платежу, який підлягає внесенню згідно з договором обов’язкового страхування, визначається шляхом множення страхової суми на страховий тариф. Страховий платіж вноситься одноразово.

11. Для отримання страхового відшкодування страхувальник повинен подати страховикові такі документи:

1) заяви про:

настання страхового випадку;

виплату страхового відшкодування;

2) копії:

договору обов’язкового страхування;

договору про участь у фонді;

платіжного документа, що підтверджує перерахування коштів управителю за договором про участь у фонді;

3) документ, який підтверджує настання страхового випадку.

12. Рішення про виплату страхового відшкодування або про відмову у його виплаті страховик повинен прийняти протягом 15 календарних днів з дати надходження документів, зазначених у пункті 11 цих Порядку та правил.

Страховик здійснює виплату відшкодування потягом 10 днів з дати прийняття рішення про його виплату.

Про відмову у виплаті страхового відшкодування страховик письмово повідомляє у триденний строк з дати прийняття такого рішення страхувальникові та вигодонабувачеві з обґрунтуванням причини.

13. У разі настання страхового випадку за одним, кількома або всіма майновими ризиками, передбаченими абзацами третім — сьомим пункту 4 цих Порядку та правил, розмір страхового відшкодування не може перевищувати страхової суми.

14. Страховик має право відмовити у виплаті страхового відшкодування у разі:

1) вчинення страхувальником та/або вигодонабувачем навмисних дій, що призвели до настання страхового випадку. Зазначена норма не поширюється на дії, пов’язані з виконанням громадянського чи службового обов’язку, необхідною обороною (без перевищення її меж) або захистом майна, життя, здоров’я, честі, гідності та ділової репутації. Дії страхувальника та/або вигодонабувача, на користь якого укладено договір обов’язкового страхування, кваліфікуються відповідно до законодавства;

2) вчинення страхувальником та/або вигодонабувачем умисного злочину, що призвело до настання страхового випадку;

3) подання страхувальником свідомо недостовірних відомостей про предмет страхування або про факт настання страхового випадку;

4) відшкодування страхувальникові в повному обсязі збитків за майновим страхуванням особою, винною у їх заподіянні;

5) несвоєчасного повідомлення страхувальником про настання страхового випадку без поважної причини або перешкоджання страховикові у визначенні обставин, характеру та розміру збитків.

Договором обов’язкового страхування можуть бути передбачені інші підстави для відмови у виплаті страхового відшкодування за умови, що вони не суперечать закону або цим Порядку та правилам.

15. Відмова страховика у виплаті страхового відшкодування може бути оскаржена страхувальником у судовому порядку.

<...>1

1

Типовий договір обов’язкового страхування майнових ризиків за договором про участь у ФФБ, що наведено у додатку до Порядку та правил, у цьому номері газети не публікується. —
Прим. ред.

 

КОМЕНТАР

див на с. 33–35 цього номера газети.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі