Теми статей
Обрати теми

Як працює бухгалтерський трансформатор

Редакція ББ
Стаття

Як працює
бухгалтерський трансформатор

Іван Чалий, консультант

 

Більшість країн, що зорієнтували свої облікові системи на міжнародні стандарти, зберігають деякі національні особливості бухгалтерії для цілей внутрішньодержавної звітності.

Тому для тих компаній, що складають звітність і за національними, і за міжнародними стандартами, надзвичайно актуальними є проблеми трансформації даних з одного формату в іншій.

 

У цій публікації ми розповімо головбухам про

деякі особливості, притаманні перетворенню українських форм № 1 і № 2 у ті форми фінансових звітів, що задовольняють вимоги МСБО-МСФЗ.

За основу ми візьмемо думки, викладені одним з найавторитетніших вітчизняних фахівців у монографії, присвяченій проблемам інтеграції українського обліку в інтернаціональну систему звітності1.

1

Голов С. Ф. Бухгалтерський облік в Україні: аналіз стану та перспективи розвитку: Монографія. — К.: Центр учбової літератури, 2007. — 522 с.

 

Баланс

Розглянемо деякі статті форми № 1.

Довгострокова дебіторська заборгованість

(рядок 050). Оскільки міжнародні стандарти наполягають на виділенні статей, пов’язаних з фінансовою діяльністю, із цього рядка потрібно виділити до окремих рядків довгострокову заборгованість за фінансовою орендою та за одержаними векселями.

Грошові кошти та їх еквіваленти

. Дані щодо залишків таких активів у національній та іноземній валюті (рядки 230 і 240) доцільно об’єднати. Деталізація складу цієї статті підлягає розкриттю у примітках.

Що стосується статей

власного капіталу, то деякі російські фахівці рекомендують розділяти його на дві частини (статутний капітал та резервні фонди) з подальшим виділенням нерозподіленого прибутку і капітального резерву:

«Часть капитала (capital) организации, отличная от той его части, какую представляет собой акционерный капитал, именуется резервным фондом. Источником резерва является нераспределенная прибыль или эмиссия акционерного капитала по стоимости выше номинала. <...> Руководство организации имеет право направлять часть этих фондов на определенные цели (например, амортизационный резерв (reserve for obsolescence)). Вместе с тем резервные фонды нельзя рассматривать как специфические денежные средства, отложенные на определенные цели: ведь они представлены общими чистыми активами организации. Резервные фонды подразделяются на нераспределенную прибыль (retained earnings) — фонды, формируемые из дохода, часть которого распределяется между акционерами путем выплаты им дивидендов, и на капитальные резервы (capital reserves). Последние в силу различных причин не подлежат распределению в качестве дивидендов, хотя и могут быть превращены в постоянный акционерный капитал путем бонусной эмиссии

»2.

2

Соснаускене О. И. Как перевести российскую отчетность в международный стандарт. — М.: ГроссМедиа: РОСБУХ, 2008. — С. 157 — 158.

Українські фахівці на такій схемі трансформації статей власного капіталу не наполягають.

Витрати майбутніх періодів

(рядок 270). Залишок по цій статті необхідно поділити на суми, що належать до поточних та необоротних активів. На те, що існуюча практика об’єднання активів із різною строковістю до однієї статті є неефективною, указують і фахівці українських академічних кіл3.

3

Гринів Б. Проблеми бухгалтерського балансу: його використання в аналізі // «Бухгалтерський облік і аудит», 2008, № 1, с. 11 — 12.

Другий та п’ятий розділи пасиву

балансу виділяти не слід. Їх дані по статтях забезпечень (рядки 400 і 410), цільового фінансування (рядок 420) і доходів майбутніх періодів (рядок 630) потрібно рекласифікувати за ознакою оборотності-необоротності та віднести відповідно до розділів поточних і довгострокових зобов’язань.

В

окремих статтях зобов’язань потрібно навести заборгованість фінансового характеру: борги за фінансовою орендою та випущеними облігаціями.

Поточні зобов’язання за розрахунками з бюджетом, зі страхування, за розрахунками з учасниками може бути об’єднано до однієї статті

«Нараховані зобов’язання», зміст якої докладно розкривається у примітках.

 

Звіт про фінансові результати

Про нюанси відображення деяких статей

доходів у МСФЗ-звітності ми вже писали4.

4

Див. «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 12, с. 39 — 42.

Тепер відзначимо деякі особливості відображення витрат.

Зі складу статті

«Інші операційні витрати» (рядок 090) має бути виключено витрати, пов’язані зі списанням безнадійних боргів та нарахуванням резерву сумнівної заборгованості. Ці суми повинні збільшити статтю витрат на збут.

У Звіті про фінансові результати слід виділити особливу статтю

«Витрати на дослідження і розробки» у тому випадку, якщо такі витрати підприємством було понесено і до того ж їх сума є істотною.

До складу

фінансових витрат включаються курсові різниці, що виникли у зв’язку з позиками в іноземній валюті. Тому такі суми слід виключити із статті «Інші витрати» (рядок 160), якщо вони там були відображені.

Збитки від

уцінки фінансових інвестицій також слід виключити зі складу інших витрат (рядок 160). У МСФЗ-форматі вони належать до фінансових витрат і за нагоди зазвичай згортаються з доходами від дооцінки таких інвестицій.

Після того, як зі складу

інших витрат та інших доходів виключено статті, що належать до фінансових витрат і фінансових доходів, решта сум переноситься до статей інших операційних витрат та інших операційних доходів. Таким чином, у Звіті про фінансові результати, складеному згідно з МСФЗ, будуть відсутні статті «Інші доходи» та «Інші витрати».

Як бачимо, трансформація відбувається двома шляхами: паралельно з виділенням нових статей звіту здійснюється об’єднання вже існуючих показників.

Метою таких дій є надання користувачу інформації в максимально зрозумілому форматі.

Це, однак, не означає, що незрозумілу інформацію не потрібно показувати у звіті:

«Нельзя исключать информацию из отчетности только потому, что она является слишком сложной для понимания»5.

5

Палий В. Ф. Международные стандарты учета и финансовой отчетности: Учебник. — 3-е изд., испр. и доп. — М.: ИНФРА-М, 2007. — С. 20.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі