Теми статей
Обрати теми

Якими будуть правила страхування БМР

Редакція ББ
Стаття

Якими будуть правила страхування БМР

Григорій Козаков, консультант

 

На виконання

п. 2 постанови КМУ «Про затвердження Порядку укладання договорів обов’язкового страхування будівельно-монтажних робіт» від 17.06.2009 р. № 629 Держфінпослуг погодила та оприлюднила проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку та правил обов’язкового страхування будівельно-монтажних робіт забудовником відповідно до Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю».

На виконання вимог

ст. 9 Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» від 19.06.2003 р. № 978-IV у проекті пропонується визначити предметом договору страхування «майнові інтереси, що не суперечать законодавству України, пов’язані з володінням, користуванням і розпорядженням майном, що є об’єктом будівельно-монтажних робіт».

Страхуванню підлягають

будівельні, монтажні роботи, які оцінюють за витратами (включаючи підготовчі роботи, будівельні матеріали, конструкції, обладнання, витрати на заробітну плату), а також «оснащення будівельного (монтажного) майданчика, спорудження яких передбачено проектно-кошторисною документацією (тимчасові будинки і споруди, складські приміщення, риштування, інженерні комунікації, під’їзні шляхи і т. ін.)».

Страхувальник бере на себе обов’язок відшкодування збитків, які виникають

тільки внаслідок техногенних аварій та/або природних явищ (стихійних лих).

Окремо визначено, що не є страховим випадком порушення державних будівельних норм та стандартів, правил та вимог з питань пожежної безпеки, екологічної безпеки, техніки безпеки, вибухобезпеки, вимог проектної документації, технології проведення будівельно-монтажних робіт, інструкцій зі зберігання, експлуатації, обслуговування застрахованого майна, умов утримання та експлуатації майна;

Важливо, що не підлягають відшкодуванню збитки від пошкодження або знищення застрахованого майна в період

повного припинення робіт.

Страхова сума за договором обов’язкового страхування будівельно-монтажних робіт установлюється в розмірі

проектно-кошторисної вартості об’єкта будівництва.

Франшиза встановлюється в розмірі не більше 2 % від страхової суми.

Розмір страхового тарифу визначається відповідно до

методики розрахунку страхових тарифів за обов’язковим страхуванням будівельно-монтажних робіт забудовником.

Фахівці Держфінпослуг визнають, що

альтернативним способом регулювання страхового тарифу, на заміну методики актуарних розрахунків, було б установлення максимальних розмірів страхових тарифів.

Проте, на їхню думку, такий спосіб наразі не може бути реалізований, оскільки на сьогодні Держфінпослуг не має необхідної інформації відносно такого виду страхування (статистичні дані щодо частоти настання страхових випадків, розмірі страхових відшкодувань), яка є невід’ємною частиною розрахунку страхового тарифу.

Страховий платіж за вказаним проектом має сплачуватися страхувальником одноразово у строки, передбачені договором обов’язкового страхування будівельно-монтажних робіт, або може бути сплачений двома платежами протягом першого року дії договору страхування, при цьому перший внесок повинен становити не менше 40 % загального платежу.

Збитки визначаються:

при знищенні майна, якщо витрати на відновлення дорівнюють його вартості або її перебільшують — у розмірі вартості такого майна на момент настання страхового випадку за вирахуванням вартості наявних залишків цього майна, придатних для подальшого використання;

при пошкодженні (частковій руйнації) майна — у розмірі витрат на його відновлення до стану, у якому воно знаходилося безпосередньо перед настанням страхового випадку.

На думку авторів цього проекту, установлення порядку та правил обов’язкового страхування будівельно-монтажних робіт убезпечить забудовників та установників фонду (фонду фінансування будівництва, фонду операцій з нерухомістю) від можливих майнових втрат через пошкодження або знищення об’єкта будівництва внаслідок техногенних аварій та природних явищ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі