Теми статей
Обрати теми

Зменшення ціни виконаних робіт

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Зменшення ціни виконаних робіт

 

Нерідко, особливо в умовах кризи, трапляються ситуації, коли замовник відмовляється оплачувати прийняті роботи, починає прискіпуватися, шукати недоліки. Водночас акти і довідки підписано, рахунки-фактури виставлено. Щоб отримати хоча б якісь гроші та закрити договір, підрядник погоджується на зменшення вартості робіт за договором.

Як відобразити таку ситуацію в бухгалтерському та податковому обліку?

 

Найпростіший шлях — це зміна договірних умов за згодою сторін. Після закінчення робіт замовник і підрядник домовляються зменшити раніше застережену вартість певного обсягу БМР.

У такому разі відповідні домовленості мають оформлятися або підписанням змін до раніше укладеного договору, або складанням додаткової угоди, що містить виявлення відповідної волі сторін.

Бухгалтерія підрядника

реагує на ці документи так:

1. У

бухгалтерському обліку зменшуються дебіторська заборгованість і сума доходу. Це досягається або проведенням кореспонденції Дт 36 — Кт 70 сторно, або відображенням зворотної проводки: Дт 70 — Кт 36.

2. У

податковому обліку відображаються коригування валового доходу і нарахованих податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п. 5.10 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР і п. 4.5 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Стосовно ПДВ, зрозуміло, також має бути виписано коригування податкових накладних.

Щоправда, потрібно усвідомлювати, що на сьогодні коригування ПДВ можуть викликати неадекватну реакцію працівників державної податкової служби. Особливо це стосується випадків подолання 10 % порога значущості (стосовно загальної суми податкових зобов’язань)1. Але навіть якщо до підрядника протягом місяця з моменту коригування завітають податкові міліціонери, головбуху нема чого боятися. Як, утім, нема чого хвилюватися і його контрагентам, до яких теж напевно відправляться перевіряючі. Адже якщо всі документи оформлено належним чином, коригування, незалежно від їх суми, буде визнано.

1

Див. лист ДПАУ від 04.08.2009 р. № 16521/7/16-1517. Коментар до цього документа читайте в публікації «ПДВ-«подарунок» від Кабміну: дослідження податково-життєвої філософії», який опубліковано на с. 18 цього номеру.

Зауважимо: замовник за фактом таких змін має симетрично у своєму обліку зменшити суми податкового кредиту, а також вартість валових витрат чи капітальних інвестицій (залежно від його намірів стосовно використання об’єкта, що будується).

Потрібно визнати, що саме цього не люблять робити замовники. І тоді перед контрагентами виникає проблема: як відобразити в обліку зменшення суми компенсації без зменшення договірної ціни?

Якщо сторони не оформляють документи, що свідчать про договірну зміну ціни виконаних БМР, а керівники підприємств

усно погоджуються на те, що підрядник не претендуватиме на всю суму, застережену в договорі підряду, то головбух підрядника не має підстав для зменшення доходу і податкових зобов’язань.

У такій ситуації єдине, що може зробити головбух підрядника, — це нарахувати на суму, яку недоплатить замовник, резерв сумнівних боргів, зменшивши цим балансову вартість дебіторської заборгованості замовника: Дт 944 — Кт 38. Якщо ж резерв не нараховуватиметься, то після закінчення строку позовної давності підрядник спише несплачений борг замовника проводкою Дт 944 — Кт 36.

Податковий облік такої суми може розглядатися з точки зору

ст. 12 Закону про податок на прибуток 2. Однак якщо підрядник не здійснюватиме жодних дій з інкасування боргу замовника, то йому навряд чи варто сподіватися на коригування відображених податкових зобов’язань.

2

Про деякі нюанси відображення в податковому обліку сум сумнівної заборгованості див. газету «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 8, с. 21.

 

Дмитро Чечель

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі