Теми статей
Обрати теми

Про деякі питання атестації інженерів технічного нагляду

Редакція ББ
Лист від 09.03.2010 р. № 12/19-2-8-14-2348

Про деякі питання атестації інженерів технічного нагляду

 

Лист Мінрегіонбуду від 09.03.2010 р. № 12/19-2-8-14-2348

 

У зв’язку із запровадженням відповідно до законодавства атестації інженерів технічного нагляду Міністерство регіонального розвитку та будівництва України повідомляє.

Згідно з ч. 2 ст. 11 Закону України «Про архітектурну діяльність», яка набула чинності 29.08.2006 р., технічний нагляд забезпечується замовником (забудовником) та здійснюється особами, які мають відповідний кваліфікаційний сертифікат. Пунктом 3 Порядку здійснення технічного нагляду під час будівництва об’єкта архітектури, затвердженого постановою КМУ від 11.07.2007 р. № 903, також встановлено, що технічний нагляд здійснюють особи, що мають виданий відповідно до законодавства архітектурно-будівельною атестаційною комісією кваліфікаційний сертифікат.

Запровадження сертифікації інженерів технагляду обумовлено необхідністю персоніфікації та підвищення рівня відповідальності вказаних фахівців, оскільки саме інженери технічного нагляду особисто контролюють дотримання вимог, пов’язаних із забезпеченням стійкості, надійності і міцності будівель та споруд.

Зазначене питання врегульовано наказом Мінрегіонбуду від 09.06.2009 р. № 224 (із змінами, внесеними наказом від 19.12.2009 р. № 609), яким утворено архітектурно-будівельну атестаційну комісію інженерів технічного нагляду. При проведенні атестації, з метою автоматизації цього процесу та неупередженості при прийнятті рішень, проводиться тестування інженерів технічного нагляду за допомогою ПК. Організацію та програмне забезпечення тестування здійснює державне підприємство «Державний науково-дослідний інститут автоматизованих систем в будівництві», що належить до сфери управління Мінрегіонбуду. Вартість послуг з організації тестування із використанням ПК становить 360,0 гривень.

Після проходження атестації інженери технічного нагляду мають можливість укласти з державним підприємством «Державний науково-дослідний інститут автоматизованих систем в будівництві» договори про надання послуги з обробки інформації та формування бази даних (реєстру) спеціалістів з технічного нагляду. Вартість таких послуг становить 500,00 гривень.

Вказані послуги передбачають централізоване оприлюднення в мережі Інтернет (www.minregionbud.gov.ua) контактних даних та інформації про інженерів технічного нагляду, що сприяє працевлаштуванню зазначених фахівців в умовах масових скорочень працівників будівельної галузі, а також забезпечує запровадження внутрішнього контролю, прозорості і відкритості їх діяльності.

При цьому слід зазначити, що оскільки кваліфікаційний сертифікат видається не суб’єкту господарювання, а інженеру технічного нагляду як фізичній особі, сплату зазначених витрат має здійснювати така фізична особа.

Чинним законодавством України встановлено певні вимоги до інженера технічного нагляду. Так, п.п. 6.1.2 п. 6.1 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності у будівництві, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури, затверджених наказом Мінреніонбуду від 27.01.2009 р. № 47, встановлено, що інженер з нагляду за будівництвом (інженер технічного нагляду) повинен пройти підвищення кваліфікації.

Наявність у інженера технічного нагляду документа про підвищення кваліфікації враховується атестаційною комісією при видачі відповідного кваліфікаційного сертифіката.

Необхідність підвищення кваліфікації вказаних фахівців обумовлюється також постійними змінами нормативних документів у галузі будівництва (ДБН, СНІП, ГОСТ тощо), знання яких вимагається від інженерів технічного нагляду.

Інженер технічного нагляду може проходити підвищення кваліфікації за відповідним навчальними програмами у будь-яких навчальних закладах та організаціях, у тому числі — у державних підприємствах, що належать до сфери управління Мінрегіонбуду, які проводять таку діяльність та самостійно встановлюють обсяги і вартість таких послуг.

 

Заступник міністра Д. Ісаєнко

 

КОМЕНТАР

 

Листом

, що коментується, Мінрегіонбуд надав деякі роз’яснення щодо атестації діяльності інженерів технічного нагляду.

Законом про архітектурну діяльність

передбачено, що технічний нагляд у будівництві здійснюють особи, які отримали кваліфікаційний сертифікат установленого зразка. Цей сертифікат видає виключно архітектурно-будівельна атестаційна комісія інженерів технічного нагляду. Щоб отримати сертифікат, інженер технагляду має пройти комп’ютерне тестування, сплативши завчасно ДП «Державний науково-дослідний інститут автоматизованих систем в будівництві» 360,00 грн.

Після проходження атестації інженери технічного нагляду мають можливість укласти з ДП «Державний науково-дослідний інститут автоматизованих систем в будівництві» договори про надання послуги з обробки інформації та формування бази даних (реєстру) спеціалістів з технічного нагляду.

Зверніть увагу! Це право сертифікованих інженерів технагляду, а не їх обов’язок. Вартість таких послуг становить 500,00 грн. Зазначені послуги передбачають централізоване оприлюднення в мережі Інтернет (www.minregionbud.gov.ua) контактних даних та інформації про інженерів технічного нагляду, яке:

— сприяє працевлаштуванню вказаних фахівців;

— забезпечує внутрішній контроль, прозорість і відкритість їх діяльності.

Також у своєму

листі Мінрегіонбуд підкреслив, що сплату зазначених витрат (360,00 і 500,00 грн.) має здійснювати сам інженер технагляду як фізична особа. Його аргумент: кваліфікаційний сертифікат видається не суб’єкту господарювання, а інженеру технічного нагляду як фізичній особі. Очевидно, Мінрегіонбуд підкреслив особистий характер підтвердження кваліфікації інженера технагляду. Найімовірніше, і податківці відмовлять підприємству у валових витратах, якщо воно вирішить сплатити 360,00 грн. за свого працівника. Реєстрація в базі контактів Мінрегіонбуду, звичайно, особиста справа людини. А от отримання сертифіката може бути дуже потрібне не лише самому працівнику, а і підприємству. Якщо ваше підприємство дуже зацікавлене в конкретному інженері та готове заплатити за нього 360,00 грн., радимо зробити так:

— нараховуєте нецільову разову матеріальну допомогу (

п. 9.7 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» та п. 3.31 Інструкції зі статистики заробітної плати) в сумі 423,53 грн., тобто з урахуванням ПДФО;

— перераховуєте ПДФО до бюджету (63,53 грн.);

— працівник пише заяву

«прошу перерахувати 360,00 грн. ДП «Державний науково-дослідний інститут автоматизованих систем в будівництві» в оплату за кваліфікаційний сертифікат інженера технічного нагляду»;

— перераховуєте 360,00 грн. до ДП «Державний науково-дослідний інститут автоматизованих систем в будівництві».

Таким чином, підприємство уникне сплати соцвнесків, щоправда, валових витрат не буде і ПДФО сплатити доведеться.

Але! Кваліфіковано сертифікований інженер залишиться з вами.

 

Вікторія Петрушина

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі