Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Що таке публічні послуги, подарунок і декларування
 особистих інтересів: точка зору Мін’юсту

Мін’юст у

листі від 18.12.2009 р. № 967-0-2-09-22 виклав свою точку зору на тлумачення деяких термінів, що застосовуються в Законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення».

Що стосується терміна

«публічні послуги», то сферу публічних послуг складають послуги, що надаються органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, що перебувають у їх управлінні. Розрізняють державні та муніципальні послуги.

Важливою складовою як державних, так і муніципальних послуг, є адміністративні послуги.

Стосовно визначення терміна

«подарунок» Мін’юст висловився так. Особам, уповноваженим на виконання функцій держави та органів місцевого самоврядування, забороняється приймати подарунки, за винятком випадків, коли подарунки відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність, за умови, що вартість одного подарунка не перевищує розміру однієї податкової соціальної пільги.

Зазвичай до зазначених належать подарунки, отримані від близьких осіб, друзів або знайомих принагідно, наприклад, до дня народження, ювілею або загальновизнаного свята (Новий рік, Міжнародний жіночий день, День захисника Вітчизни). При цьому має виконуватися умова, що ці подарунки не впливатимуть на прийняття службовцем неупереджених рішень або не створюватимуть враження, що це може впливати на їх рішення.

А ось що думає Мін’юст із приводу

декларування особистих інтересів. Відповідно до Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» особи, уповноважені на виконання функцій держави та органів місцевого самоврядування, а також прирівняні до них особи, зобов’язані вжити заходів для недопущення будь-якої можливості виникнення конфлікту інтересів.

Порядок та шляхи врегулювання конфлікту інтересів має бути передбачено в законах та інших нормативно-правових актах, що визначають повноваження органів державної влади, органів місцевого самоврядування.

На сьогодні зазначені питання пропонується врегулювати у проектах законів, що перебувають на розгляді у Верховній Раді України.

 

Змінено Порядок техогляду дорожньо-будівельних машин

КМУ вніс зміни до

Порядку проведення державного технічного огляду тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних та меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів, затвердженого його ж постановою від 28.04.2009 р. № 403.

Змінами, що зачепили

другий абзац п. 4, установлено, що техогляд, у тому числі перевірка технічного стану зазначених транспортних засобів провадяться за місцем їх знаходження. Раніше було передбачено, що техогляд здійснюють згідно з графіком, що складається щороку до 31 грудня.

Постанова

набрала чинності 19.03.2010 р.

 

Про початок будівельних робіт слід повідомляти за «тимчасовою» формою

Державна архітектурно-будівельна інспекція України

наказом «Про затвердження форми повідомлення про початок виконання будівельних робіт» від 22.03.2010 р. № 39 затвердила тимчасову форму повідомлення про початок виконання будівельних робіт.

Повідомлення необхідно заповнювати юрособам, фізособам-підприємцям, фізособам, які виступають замовниками будівництва.

 

Видача дозволів на виконання підготовчих чи будівельних робіт

Держархбудінспекція

наказом «Про дотримання законодавства при видачі документів дозвільного характеру» від 09.02.2010 р. № 22 урегулювала питання видачі дозволів на виконання підготовчих чи будівельних робіт.

Забудовники мають право на отримання інформації, у тому числі через ЗМІ, щодо порядку державної реєстрації права власності та права користування земельною ділянкою.

Посадові особи територіальних підрозділів Держархбудінспекції повинні видавати дозволи на виконання підготовчих і будівельних робіт на підставі документа, що засвідчує право власності або користування земельною ділянкою, або договору суперфіцію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі