Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатник-юрособа може «розрахуватися» з постачальником векселем

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Єдиноподатник-юрособа
може «розрахуватися» з постачальником векселем

 

Підприємство виконує будівельно-монтажні роботи. На сьогодні наше підприємство є платником єдиного податку. Чи є у нас законні підстави на видачу векселя постачальнику за отриману продукцію?

 

Згідно з п. 1 ст. 3 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» від 23.02.2006 р. № 3480-IV визначено, що під терміном «цінні папери» слід розуміти документи встановленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчують грошові або інші майнові права, визначають взаємовідносини особи, яка їх розмістила (видала), і власника, та передбачають виконання зобов’язань згідно з умовами їх розміщення, а також можливість передачі прав, що випливають із цих документів, іншим особам.

Векселі (прості та переказні) складаються у документарній формі на бланках з відповідним ступенем захисту від підробки, форма та порядок виготовлення яких затверджуються Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку за погодженням з Національним банком України з урахуванням норм Уніфікованого закону.

Крім цього, Законом України «Про обіг векселів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2374-III передбачено, що видавати переказні та прості векселі можна лише для оформлення грошового боргу за фактично поставлені товари, виконані роботи, надані послуги. Платіж за векселем здійснюється на території України тільки у безготівковій формі.

Умова щодо проведення розрахунків із застосуванням векселів обов’язково відображається у відповідному договорі, який укладається в письмовій формі. У разі видачі (передачі) векселя відповідно до договору припиняються грошові зобов’язання щодо платежу за цим договором та виникають грошові зобов’язання щодо платежу за векселем.

Таким чином, платник єдиного податку — юридична особа за фактично отримані товари (виконані роботи, надані послуги) має право видавати вексель, який зобов’язаний оплатити після настання терміну його погашення.

Слід звернути увагу на те, що платник єдиного податку — юридична особа не може отримувати вексель для оформлення грошового боргу за фактично поставлені ним товари (виконані роботи, надані послуги), оскільки така операція вважається бартерною. А згідно з

Указом Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727/98 виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Крім цього, вищевказаним

Указом передбачено, що суб’єкти підприємницької діяльності — юридичні особи, які перейшли на спрощену систему оподаткування за єдиним податком, не мають права застосовувати інший спосіб розрахунків за відвантажену продукцію, крім готівкового та безготівкового розрахунків коштами.

 

Головний державний податковий ревізор-інспектор ДПА у м. Києві
 Леся Сєдова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі