Теми статей
Обрати теми

Проектна декларація: немає даних про управителя ФФБ --> відмова в її реєстрації

Редакція ББ
Лист від 16.03.2010 р. № 12-1416

Проектна декларація: немає даних про управителя ФФБ 

відмова в її реєстрації

 

Лист ДАБІ від 16.03.2010 р. № 12-14161

 

Відповідно до статті 2 Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» проектна декларація — документ, який має містити, зокрема, інформацію про управителя ФФБ: найменування, місцезнаходження та фактичну адресу, дані та реквізити ліцензії, необхідні для управління коштами та іншим майном, інформацію про керівників, досвід роботи. Проектна декларація підлягає обов’язковій реєстрації в органах державного архітектурно-будівельного контролю та опублікуванню у засобах масової інформації.

Як вбачається з наведеної норми, вона має імперативний характер, у зв’язку з цим відсутність у проектній декларації даних про управителя коштів фонду фінансування будівництва є підставою для відмови у її реєстрації.

Виключень із встановленого порядку чинним законодавством не передбачено.

 

Заступник начальника В. Папка

 

1 Цей лист відповідає на таке запитання. Якщо забудовник, який планує фінансування будівництва будинку за рахунок коштів, залучених від продажу облігацій, не укладає угод з управителем фонду фінансування будівництва, з цієї причини у проектній декларації такого забудовника відсутня інформація про управителя фонду фінансування будівництва.

Чи може відсутність у проектній декларації даних про управителя коштів фонду фінансування будівництва бути для інспекції ДАБК підставою, щоб не проводити реєстрації зазначеної проектної декларації?

 

КОМЕНТАР

 

Неважко передбачити, що наведене вище роз’яснення ДАБІ викличе широкий резонанс.

Після червневих змін 2009 року

Закону «Про планування і забудову територій» стало зрозуміло, що дозвіл на виконання будівельних робіт може бути отримано лише після реєстрації проектної декларації. Але зміст цієї декларації визначено в Законі «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», що регламентує тільки два джерела залучення ресурсів у будівництво житла — це кошти ФФБ і ФОН.

Саме тому у формі проектної декларації згадано управителів ФФБ.

Водночас

Законом «Про інвестиційну діяльність», крім коштів ФФБ та ФОН, названо ще кілька дозволених джерел фінансування житлового будівництва. Серед них і кошти, залучені від продажу цільових облігацій.

Реалізуючи облігації, забудовник не залучає до фінансування управителя ФФБ. Тому він не може заповнити відповідний реквізит декларації.

У газеті «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 12, с. 48 із цього приводу було висловлено припущення про те, що відсутність заповненого реквізиту з інформацією про управителя ФФБ не повинна перешкоджати реєстрації проектної декларації, якщо фінансування планується здійснювати за рахунок інших дозволених джерел.

Але якщо сприймати аналізовану сьогодні відповідь ДАБІ серйозно, то ми мусимо дійти невтішного висновку про те, що

без інформації про управителя ФФБ проектну декларацію зареєстровано не буде. А тому не буде отримано дозвіл на виконання будівельних робіт.

Отже, навіть такий, здавалося б, абсолютно легітимний механізм залучення ресурсів, як продаж цільових облігацій, де-факто стає таким, що не реалізується. Інакше кажучи, ДАБІ своїм роз’ясненням поставила поза законом усі джерела фінансування будівництва, крім ФФБ.

З очевидною неадекватністю такого підходу забудовники тепер зможуть боротися хіба що в судах.

 

Зураб Натієв

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі