Теми статей
Обрати теми

Робота будівельних машин та механізмів: як оформити облікові документи (частина 2)

Редакція ББ
Стаття

Робота будівельних машин та механізмів: як оформити облікові документи

(частина 2)

Ольга Кожушко, консультант

 

У «Будівельній бухгалтерії», 2010, № 7 ми розпочали розмову про заповнення типових форм первинних документів з обліку роботи будівельних машин та механізмів. Сьогодні закінчимо розгляд цього питання.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р.

Наказ № 149

— наказ Держкомстату «Про затвердження типових форм первинних облікових документів з обліку роботи будівельних машин та механізмів» від 13.06.1997 р. № 149.

 

Рапорт-наряд про роботу будівельної машини (механізму) (форма № ЕБМ-4)

. Використовується в будівельних організаціях, що мають будівельні машини (механізми) на балансі, для оформлення та обліку виконання завдання на відрядні роботи, що вимірюються в натуральному виразі, та є підставою для отримання вихідних даних при нарахуванні заробітної плати обслуговуючому персоналу.

Заповнюється

в одному примірнику посадовою особою, відповідальною за нормування та розрахунки, або уповноваженою особою та видається машиністам на весь період виконання роботи. Рапорт-наряд заповнюється на одного замовника.

Опис робіт та умов виробництва, облік виконання завдання відображаються на зворотному боці форми.

Виконання роботи будівельною машиною (механізмом) підтверджується підписом і штампом замовника.

При використанні документа в організаціях, що мають будівельні машини (механізми) на балансі, виконані роботи підтверджуються особою, відповідальною за їх виконання.

Заповнений рапорт підписується посадовою особою, відповідальною за нормування та розрахунки (техніком-нормувальником), виконробом, начальником дільниці та передається до бухгалтерії.

Зауважимо, що при заповненні

форми № ЕБМ-4 слід ураховувати вимоги трудового законодавства щодо нормування праці при відрядній системі оплати праці. Так, згідно зі ст. 90 КЗпП при відрядній оплаті праці розцінки визначаються виходячи з установлених розрядів роботи, тарифних ставок (окладів) та норм виробітку (норм часу).

Відрядна розцінка

визначається шляхом ділення погодинної (денної) тарифної ставки, що відповідає розряду виконуваної роботи, на погодинну (денну) норму виробітку. Відрядну розцінку може бути визначено також шляхом множення погодинної (денної) тарифної ставки, що відповідає розряду виконуваної роботи, на встановлену норму часу в годинах або днях.

Крім того, при розробленні норм виробітку (норм часу) та норм обслуговування повинні враховуватися умови праці. Отже, норми виробітку (норми часу) та норми обслуговування визначаються виходячи з

нормальних умов праці, передбачених ст. 88 КЗпП. До них належать:

— справний стан машин, верстатів та устаткування;

— належна якість матеріалів та інструментів, необхідних для виконання роботи, і їх своєчасна подача;

— своєчасне постачання виробництва електроенергією, газом та іншими джерелами енергоживлення;

— своєчасне забезпечення технічною документацією;

— здорові та безпечні умови праці (дотримання правил та норм з техніки безпеки, необхідне освітлення, опалення, вентиляція, усунення шкідливих наслідків шуму, випромінювань, вібрації та інших чинників, що негативно впливають на здоров’я працівників, тощо).

Наведемо приклад заповнення

форми № ЕБМ-4.

 

Приклад 4.

Забудовник АТ «Світло» в особі генерального директора Якимова Н. Н. уклав з будівельною компанією ТОВ «Строй-Ка» в особі директора Ігнатюка П. С. договір на виконання земельних робіт. На балансі ТОВ «Строй-Ка» значиться одноковшовий екскаватор марки ЕО-3323. Роботи на екскаваторі ведуться машиністом Симоновим А. М. в одну зміну. Тривалість зміни становить 8 годин. Тривалість робіт — 28 днів (з 01.02.2010 р. по 28.02.2010 р.). У перший день робіт машиністу було видано рапорт-наряд про роботу екскаватора, підписаний машиністом, техніком-нормувальником (Яковлєвим С. С.), виконробом (Гнатченком П. А.) і начальником дільниці (Кондратьєвим М. Р.).

Заробітна плата машиніста розраховується виходячи з тарифної сітки, що діє в будівельній організації. Годинна тарифна ставка машиніста становить 35 грн. Норма часу — 176 годин. За період з 01.02.2010 р. по 28.02.2010 р. ним має бути відпрацьовано 20 днів, що становитиме 160 годин за місяць. Відрядна сума оплати дорівнює 5600 грн. (35

х 160). Сума за тарифом — 5090,90 грн. (5600 : 176 х 160). Відсоток виконання норми склав 90,90 %.

За період з 01.02.2010 р. по 10.02.2010 р. витрата дизельного палива склала 31 л на день, що повністю відповідає нормі. Претензій до роботи машиніста не було.

Заповнену

форму № ЕБМ-4 наведено на рис. 1, с. 15–16 .

 

img 1

img 2

 

Картка обліку роботи будівельної машини (механізму) (форма № ЕБМ-5).

Застосовується при ручному обробленні даних для обліку відпрацьованого часу будівельною машиною (механізмом), а також для обліку виконаного обсягу робіт. Картка ведеться в одному примірнику та заповнюється на підставі форм № ЕБМ-1, № ЕБМ-2, № ЕБМ-3, № ЕБМ-4.

Цілоденні простої на тривалий період, пов’язані з планово-запобіжним ремонтом тощо, записуються одним загальним рядком.

На підставі даних

прикладу 1 наведемо приклад заповнення форми № ЕБМ-5 (див. рис. 2, с. 17–18).

 

img 3

img 4

Рис. 2

 

Журнал обліку роботи будівельних машин (механізмів) (форма № ЕБМ-6)

. Застосовується для обліку і контролю щоденної роботи великих та малих будівельних машин (механізмів). Журнал ведеться в замовника будівельних машин та в організаціях, що мають будівельну техніку на балансі . Журнал заповнюється виконробом будівельної дільниці.

Заповнену

форму № ЕБМ-6 наведено на рис. 3, с. 19–20. Для заповнення було використано дані прикладу 1.

 

img 5

img 6

Рис. 3

 

Довідка для розрахунків за виконані роботи (послуги) (форма № ЕБМ-7). Застосовується для здійснення розрахунків організації із замовниками та для підтвердження виконаних робіт (послуг) будівельними машинами (механізмами).

Зауважимо, що не так давно на сторінках нашої газети1 ми згадували цей документ. Тому нагадаємо, що довідка виписується окремо на кожен рапорт (подорожній лист) роботи будівельної машини (механізму).

1 Див. докладніше статтю «Оренда будівельної техніки з екіпажем: правові, трудові та податкові нюанси» // «Будівельна бухгалтерія», 2010, № 6, с . 13.

Довідка складається в одному примірнику представниками замовника та організації — виконавця робіт (послуг) на підставі даних подорожнього листа (форма № ЕБМ-2) або рапортів (форми № ЕБМ-1, № ЕБМ-3).

Довідка засвідчується печаткою замовника, передається до бухгалтерії організації, яка використовує її як додаток до документа замовника, що виставляється для оплати.

Вартість робіт (послуг) зазначається в договірних цінах, за якими здійснюються розрахунки замовника з виконавцем (управлінням механізації).

Приклад заповнення форми № ЕБМ-7 наведено на рис. 4, с. 21. Для заповнення було використано дані прикладу 1.

 

img 7

Рис. 4

 

Зауважимо, що при заповненні зазначених форм обов’язково знадобляться:

— Державний класифікатор управлінської документації ДК 010-98, затверджений наказом Держстандарту від 31.12 1998 р. № 1024

,для проставляння коду ДКУД кожної форми з обліку роботи будівельних машин та механізмів;

Класифікатор видів економічної діяльності ДК 009:2005, затверджений наказом Держспоживстандарту від 26.12.2005 р. № 375,у частині видів робіт, що здійснюються будівельною організацією;

— Класифікатор системи позначень одиниць виміру та обліку ДК 011-96, затверджений наказом Держстандарту від 09.01.1997 р. № 8,для заповнення окремих граф форм № № ЕБМ-4 та № ЕБМ-5.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі