Теми статей
Обрати теми

Збиткові операції забудовника: доля витрат

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЗБИТКОВІ ОПЕРАЦІЇ ЗАБУДОВНИКА: ДОЛЯ ВИТРАТ

 

У період кризи будівництво об’єкта зрештою може виявитися нерентабельним для замовника-забудовника. Така ситуація можлива, якщо сума, виділена інвестором на фінансування будівельних робіт, не покриє витрати. Як у цьому випадку враховувати різницю? Чи можна її включити до витрат для цілей оподаткування прибутку?

 

Якщо забудовник у цій схемі відіграє роль підрядника, який діє за завданням інвестора (тобто забудовник відображає доходи і витрати поетапно в міру збільшення

ступеня завершеності об’єкта згідно з П(С)БО 18 «Будівельні контракти»), то в бухгалтерському обліку передбачувані (очікувані) збитки має бути зарезервовано завчасно — у тому звітному періоді, коли керівництво компанії має у своєму розпорядженні прогноз про можливу появу збитку.

Щодо процедур такого резервування ми писали докладно і неодноразово1.

1

Див. газету «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 3, с. 12, № 10, с. 8, № 15, с. 8.

Якщо ж забудовник веде облік витрат на будівництво не як підрядник, а як девелопер, то він в активі свого балансу

протягом усього будівництва накопичує витрати, що капіталізуються у складі незавершеного виробництва (Дт 23). Після закінчення будівництва об’єкт стає активом, призначеним для продажу (Дт 286 — Кт 23).

Якщо зрештою сума, отримана від інвесторів, виявиться менше фактичної собівартості об’єкта, то в бухгалтерському обліку при його списанні на реалізацію (Дт 90 — Кт 286) буде відображено збитки. Отже, зазначені збитки виявляться у Звіті про фінансові результати за той період, в якому відбулася реалізація об’єкта інвестору2.

2

Якщо, звичайно, забудовник раніше не створив забезпечення під обтяжливий контракт відповідно до П(С)БО 11.

Що стосується

податкової інтерпретації сутності збитків у цьому випадку, то вона є дуже неоднозначною.

Податківці, як правило, прагнуть виключити з валових витрат суми збитків, мотивуючи це тим, що ці витрати не пов’язані з господарською діяльністю, бо за ними не було отримано дохід.

Судова практика, на жаль, часто свідчить про правоту податківців. Приклади відповідних вердиктів можна знайти в таких судових рішеннях:

постанові Судової палати у господарських справах ВСУ від 12.10.2004 р. у справі № 12/239н, постанові ВГСУ від 21.04.2005 р. у справі № А-03/277-04.

Інколи, утім, судді звертають увагу на

причини виникнення збитків.

Скажімо, у

постанові ВГСУ від 13.04.2005 р. № 11/135 було зазначено «об’єктивні причини», що призвели до виникнення збитків. У зазначеному рішенні було сказано, що «здійснення підприємницької діяльності спрямоване на отримання доходу, а не прибутку, і відсутність доходу від конкретної окремо взятої господарської операції, а не прибутку від діяльності підприємства в цілому за певний звітний період не може свідчити про відсутність у підприємства ознак господарської діяльності».

Це означає, що в забудовника залишається шанс відстояти валововитратність

усієї суми витрат, понесених у зв’язку зі спорудженням об’єкта. Для цього потрібно завчасно забезпечити собі аргументовану і переконливо підтверджену документально позицію.

Крім того, не можна не зауважити: якщо інвестор, який придбаває об’єкт у цій ситуації, є

фізичною особою, найімовірніше, виникнуть претензії з боку податківців щодо нарахування податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО).

Зазвичай у подібних випадках податківці наполягають на тому, що вартісна різниця є

подарунком і забудовник, як податковий агент, зобов’язаний утримати з інвестора і перерахувати до бюджету суму ПДФО з вартості такого подарунка.

Забудовники, коли стикаються з такими вимогами, апелюють до того, що

Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» при оподаткуванні подарунків приписує використовувати норми ст. 13 і 14. Із зазначених норм випливає, що вартість отриманих подарунків фізична особа має декларувати і обкладати ПДФО самостійно. Тому забудовник не може тут виступати податковим агентом.

У цьому питанні ДПАУ є досить послідовною, сповідуючи підхід, відповідно до якого норми

ст. 13 і 14 можуть використовуватися лише тоді, коли фізична особа отримує подарунки від фізичної особи. А в ситуації отримання подарунка від юридичної особи така юридична особа має виступати в ролі податкового агента3.

3

Таку позицію висловлено, наприклад, у листах ДПАУ від 22.02.2005 р. № 1516/6/17-3116, від 09.06.2005 р. № 5257/6/17-3216, від 13.02.2006 р. № 1215/6/17-0716.

На наш погляд, такий підхід має мало спільного з положеннями

Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб», і тому забудовник може успішно боротися з ним у судовому порядку.

 

Іван Чалий

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі