Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

З 2015 року ОСББ будуть обов’язковими

Держава стимулюватиме створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), а з 2015 року збирається зробити їх обов’язковими. Про це в інтерв’ю тижневику «Дзеркало тижня» заявив міністр житлово-комунального господарства України Юрій Хиврич.

«Прийнято у першому читанні проект закону «Про внесення змін до Закону «Про ОСББ». ОСББ стане власником і прибудинкових територій, і підвалів. Крапка. Однак будь-який закон ухвалити набагато легше, ніж перевиховати мешканця та змусити його піклуватися про свій будинок. Тому на першому етапі — усе-таки перехід до договірних відносин на ринку послуг ЖКГ. Шлях один — створення компаній-управителів на місцях, виконкоми міських рад передадуть їм в управління житловий фонд. Компанія-управитель на конкурсній основі визначить підприємства, які обслуговуватимуть житло. Ці підприємства можуть бути як приватними, так і державними. ЖЕК також може взяти участь у конкурсі та взяти на обслуговування житловий будинок. Такі компанії вже працюють… Другий етап — залучення до сфери недержавних підприємств. Поки в Україні працює тільки 570 таких компаній. На 230 тис. житлових будинків це десь 6 — 8 %. До кінця 2014 року плануємо досягти 70 %. За рахунок переходу ЖЕКів на приватні рейки у тому числі», — розповів міністр.

«Житлово-комунальне господарство — це бізнес. Притому бізнес постійний та прибутковий. Бо світло та ліфт потрібні щодня. Нам варто тільки відчинити двері, забезпечити конкурентне середовище та встановити чіткі правила гри. Запевняю вас, обслуговувати житло погодяться багато хто. От з монополістами (тепло-вода), дійсно, складніше. Ціни не відповідають витратам. У цьому випадку — тільки збитки. Тому сюди йдуть неохоче. Однак оптимізація тарифів та поправки до

закону про концесію можуть стати дієвими інструментами вирішення і цієї проблеми», — зазначив він.

«Не лише агітуватимемо, а й стимулюватимемо. У бюджеті на цей рік закладено 110 млн грн. для підтримки ОСББ. Тим, хто вже ризикнув та взяв відповідальність за свій будинок на себе, дамо по 100 — 120 тис. грн. на капремонти», — повідомив Ю. Хиврич.

При цьому він підкреслив, що ОСББ користуватимуться всією повнотою прав у сфері управління власністю. «Створюючи компанії-управителі, ми жодним чином не обмежимо ініціативу самоорганізації. ОСББ зможе як співпрацювати з компанією, так і укладати прямі договори з постачальниками послуг. Тобто господарювати в себе в будинку на свій розсуд», — констатував міністр.

Він також заявив, що існують плани щодо надання ОСББ загальнообов’язкового статусу у 2015 році. «До 2015 року пояснюватимемо та агітуватимемо. Потім зробимо обов’язковою нормою. Як у Прибалтиці. Де мешканці вранці прокинулися вже в ОСББ», — заявив він.

Нагадаємо, раніше перший заступник мера столиці Олександр Попов заявив, що вирішення комунальних проблем Києва — в ОСББ.

Джерело: Всеукраїнська мережа ЛІГА:ЗАКОН

 

«Не києм, то палицею»: підприємців-«спрощенців»
знову зобов’язали доплачувати пенсійні внески
 до мінімального розміру

Як і очікувалося, Президент України підписав прийнятий Верховною Радою

Закон України «Про внесення змін до законів України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 08.07.2010 р. № 2461-VІ, що зобов’язує підприємців, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), сплачувати страхові внески до Пенсійного фонду України в сумі не менше мінімального розміру страхового внеску за кожну особу.

Отже, відтепер

фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок) та члени сімей зазначених осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, на період дії законодавчих актів з питань особливого способу оподаткування повинні сплачувати страхові внески в порядку, визначеному Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV .

Сума страхового внеску встановлюється зазначеними особами самостійно для себе та членів їх сімей, які беруть участь у провадженні такими особами підприємницької діяльності та не перебувають з ними у трудових відносинах. При цьому

сума страхового внеску з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, перерахована до Пенсійного фонду України, повинна становити не менше мінімального розміру страхового внеску за кожну особу та не більше розміру страхового внеску, обчисленого від максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, оподатковуваного доходу (прибутку), загального оподатковуваного доходу, з якої сплачуються страхові внески.

Закон України від 08.07.2010 р. № 2461-VІ

набрав чинності з 17.07.2010 р.

 

Електронну форму первинного документа «легалізовано» в бухобліку

Наказом Міністерства фінансів України від 07.06.2010 р. № 372

внесено зміни до Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88.

Відповідно до змін

первинними документами вважаються документи, створені у письмовій або електронній формі, які фіксують та підтверджують господарські операції, включаючи розпорядження та дозволи адміністрації (власника) на їх проведення.

При цьому

первинні документи, створені в електронному вигляді, застосовуються в бухгалтерському обліку за умови дотримання вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг.

Також зазначено, що первинні документи, облікові регістри та бухгалтерська звітність, створені у

формі електронного документа, повинні зберігатися на електронних носіях інформації у формі, що дає можливість перевірити їх цілісність на цих носіях, та протягом строку, який не повинен бути менше строку, установленого для відповідних паперових документів.

Наказ

набрав чинності з 24 липня 2010 року.

 

Установлено порядок проведення спрощеної процедури
 держреєстрації припинення суб’єктів господарювання

Законом України від 01.07.2010 р. № 2390-VІ

унесено зміни до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV (далі — Закон № 755), якими визначено спрощений механізм державної реєстрації припинення суб’єктів господарювання.

Державного реєстратора на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці уповноважено проводити спрощену процедуру державної реєстрації припинення юридичної особи шляхом її ліквідації та припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця.

Спрощена процедура державної реєстрації припинення юридичної особи

шляхом її ліквідації проводиться державним реєстратором на підставі судового рішення про:

— скасування (визнання недійсною) державної реєстрації юридичної особи, у випадках, передбачених законом, якщо таке

рішення прийнято судом до 1 липня 2004 року, крім судового рішення щодо визнання юридичної особи банкрутом;

— припинення юридичної особи, що не пов’язане з банкрутством юридичної особи, якщо таке

рішення прийнято судом після 1 липня 2004 року та в разі, якщо голова ліквідаційної комісії з припинення юридичної особи або ліквідатор юридичної особи протягом 3 років з дати опублікування в спеціалізованому друкованому ЗМІ оголошення про прийняття судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов’язане з банкрутством юридичної особи, не надав державному реєстратору такі документи:

заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації припинення юридичної особи у зв’язку з ліквідацією;

свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи;

оригінал установчих документів;

акт ліквідаційної комісії з ліквідаційним балансом, який затверджено рішенням засновників (учасників) або уповноваженого ними органу;

довідку відповідного органу державної податкової служби про відсутність заборгованості по податках, зборах (обов’язкових платежах);

довідку відповідного органу Пенсійного фонду України про відсутність заборгованості;

довідки відповідних органів фондів соціального страхування про відсутність заборгованості;

довідку архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.

Крім того, змінами до

Закону № 755 визначено порядок проведення державним реєстратором спрощеної процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця.

Зазначена процедура проводиться державним реєстратором на підставі судового рішення про:

— скасування (визнання недійсною) державної реєстрації фізичної особи — підприємця у випадках, передбачених законом, у разі якщо таке

рішення прийнято судом до 1 липня 2004 року, крім судового рішення про визнання фізичної особи — підприємця банкрутом;

— припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця, що не пов’язане з банкрутством, якщо таке

рішення прийнято судом після 1 липня 2004 року та в разі неподання державному реєстратору протягом 3 років з дати опублікування у спеціалізованому друкованому ЗМІ оголошення про ухвалення судового рішення щодо припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця, що не пов’язане з банкрутством, документів, перелік яких визначено ч. 9 ст. 47 Закону № 755. Такий перелік включає: заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою — підприємцем за її рішенням; свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця; довідку відповідного органу державної податкової служби про відсутність заборгованості по податках, зборах (обов’язкових платежах); довідку відповідного органу Пенсійного фонду України про відсутність заборгованості; довідки відповідних органів фондів соціального страхування про відсутність заборгованості або про те, що вона не перебувала на обліку.

Прикінцевими положеннями

Закону від 01.07.2010 р. № 2390-VI установлено, що процес включення відомостей про юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, зареєстрованих до 1 липня 2004 року, до Єдиного державного реєстру завершується через рік, починаючи з дня набрання цим Законом чинності.

Усі юридичні особи та фізичні особи — підприємці, створені та зареєстровані до 1 липня 2004 року

, зобов’язані впродовж зазначеного вище строку подати державному реєстратору реєстраційну картку для включення відомостей про них до Єдиного державного реєстру та для заміни свідоцтв про їх державну реєстрацію на свідоцтва про державну реєстрацію єдиного зразка або для отримання таких свідоцтв.

Свідоцтва про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців,

оформлені з використанням бланків старого зразка та видані до 1 липня 2004 року, після закінчення зазначеного вище строку вважаються недійсними.

Закон від 01.07.2010 р. № 2390-VI

набере чинності через шість місяців з дня офіційного опублікування.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі