Теми статей
Обрати теми

Вартість матеріалів замовника та матеріалів від розбирання будівель у формі № КБ -2в

Редакція ББ
Лист від 11.07.2010 р. № 2/12-21/10359

Вартість матеріалів замовника та матеріалів від розбирання будівель у формі № КБ-2в

 

Лист Мінрегіонбуду від 11.07.2010 р. № 2/12-21/10359

 

Міністерство регіонального розвитку та будівництва розглянуло лист організації шодо правильності врахування в актах приймання виконаних будівельних робіт (типова форма № КБ-2в) вартості матеріалів поставки замовника та вартості будівельних матеріалів, отриманих від розбирання будівель та використаних при будівництві нової споруди, і роз'яснює.

I. Iснує два варіанти врахування в актах приймання виконаних будівельних робіт (типова форма № КБ-2в) вартості матеріальних ресурсів, отриманих від розбирання будівель та споруд:

1. Матеріали, вироби і конструкції, отримані від розбирання, що використовуються на тій самій будові.

При вирішенні питання щодо можливості подальшого використання матеріалів, виробів, конструкцій (за первинним призначенням або іншим призначенням), отриманих від розбирання будівель та споруд, складається тристоронній акт (замовник, проектувальник, підрядник), в якому методом експертної оцінки визначається номенклатура зазначених матеріальних ресурсів, їх кількість, технічні або якісні характеристики та обґрунтовані ціни.

З огляду на те, що демонтовані конструкції та матеріали від розбирання є власністю замовника, порядок їх передачі підряднику для повторного застосування на об'єкті будівництва аналогічний порядку передачі підряднику нових матеріальних ресурсів, придбаних замовником і безоплатно переданих підряднику за «Актом передачі матеріалів поставки замовника» для додавання до справи.

2. Матеріали, вироби і конструкції, отримані від розбирання, що не використовуються на тій самій будові.

У такому випадку номенклатура, кількість і ринкова вартість матеріальних ресурсів від розбирання визначається методом експертної оцінки комісією у складі спеціалістів замовника з подальшою реалізацією матеріальних цінностей у встановленому порядку, при цьому покупцем матеріальних ресурсів може бути також підрядник (за його згоди).

Зазначений порядок урахування зворотних сум у первинних облікових документах у будівництві при проведенні взаєморозрахунків за обсяги виконаних робіт наведено на с. 60 — 61 збірника офіційних документів та роз'яснень «Ціноутворення у будівництві» № 2, лютий 2008.

II. Вартість матеріалів поставки замовника, безоплатно переданих підряднику за Актом передачі та вкладених у будівництво, включається в обсяг виконаних робіт за фактичною вартістю їх придбання з урахуванням сплаченого податку на додану вартість. За підсумками Акта приймання виконаних будівельних робіт вартість таких матеріалів наводиться довідково. При проведенні взаєморозрахунків за виконаний обсяг робіт вартість матеріалів поставки замовника з урахуванням сплаченого податку на додану вартість вираховується з підсумку, наведеного у типовій формі № КБ-3 «Довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрат» і не підлягає оплаті.

У випадку, коли підрядник своїм транспортом доставляє на об'єкт будівництва матеріали замовника до актів приймання виконаних будівельних робіт, крім вартості придбання матеріалів, включаються транспортні, а також за необхідності і заготівельно-складські витрати. При взаєморозрахунках за виконані обсяги підрядних робіт ці витрати із загальної вартості виконаних робіт не виключаються.

<...>

 

Перший заступник Міністра A. Беркута

 

КОМЕНТАР

 

У

листі, що коментується, Мінрегіонбуд відповів на низку проблемних запитань, пов'язаних з відображенням в Акті приймання виконаних робіт (типова форма № КБ-2в) вартості матеріалів, переданих безоплатно замовником підряднику і матеріалів замовника, отриманих від розбирання будівель.

Аналогічні питання вже порушувалися в

листі Мінрегіонбуду від 16.03.2010 р. № 12/19-3-9-14-295. На думку цього органу, отримані від розбирання матеріали, вироби і конструкції з метою обліку у формі № КБ-2в слід поділяти на дві групи:

1) використовуються на тому самому будівництві. У цьому випадку матеріали, вироби і конструкції відображаються у формі № КБ-2в так само, як і нові матеріали, придбані замовником і безоплатно передані ним підряднику. Зокрема: вони включаються до обсягу виконаних робіт за вартістю, визначеною експертною оцінкою і зазначеною у тристоронньому акті, що складається між замовником, проектувальником і підрядником. У підсумкових сумах Акта прийому виконаних робіт (форма № КБ-2в) ці суми наводяться довідково, а під час проведення взаєморозрахунків за виконані роботи в «Довідці про вартість виконаних робіт і витрат» за формою № КБ-3 вони відраховуються з підсумку і не підлягають оплаті;

2) не використовуються на тому самому будівництві. Очевидно, тут ідеться про ситуацію, коли підрядник не використовує отримані від розбирання матеріали, вироби і конструкції на будівництві того самого замовника. У цьому випадку вартість матеріальних ресурсів визначається методом експертної оцінки комісією, у складі якої є представник замовника, і підлягає подальшій реалізації замовником. Покупцем таких матеріалів може виступати й сам підрядник, але в первинних документах як матеріали, що використовуються на будівництво, вони не зазначаються.

Якщо замовник безоплатно передає підряднику за Актом передачі матеріали, що витрачаються на будівництво об'єкта, їх фактична вартість з урахуванням ПДВ також наводиться у складі обсягу виконаних робіт у формі № КБ-2в і довідково в підсумкових сумах, а у формі № КБ-3 вони відраховуються з підсумку і не підлягають оплаті. Причому за ситуації, коли такі матеріали підрядник доставляє на об'єкт своїм транспортом, транспортні витрати підрядника також уключаються до Акта приймання виконаних будівельних робіт, але вже підлягають оплаті замовником.

У принципі, такий порядок заповнення форм № КБ-2в і № КБ-3 узгоджується з вимогами

ДБН Д.1.1-1-2000, затвердженими наказом Держкомбуду від 27.08.2000 р. № 174 , згідно з якими поворотні суми зазначаються окремим рядком як у локальних, так і в зведених кошторисах. Виходячи з цього, зазначення поворотних сум у формах № КБ-2в і № КБ-3 спрямовано на уніфікацію даних цих документів з кошторисними показниками.

Однак, з другого боку, такий порядок не стикується з бухгалтерським і податковим обліком. Адже матеріальні ресурси, що належать замовнику (як отримані від розбирання, так і передані безоплатно за окремим актом), не відображаються у підрядника на балансі. Ці матеріали відображаються на позабалансових рахунках, оскільки право власності на них до підрядника не переходить. І хоча існує думка, що підрядник може їх відобразити на балансі у складі вартості будівельних робіт, така позиція є дискусійною. Навряд чи матеріали, що належать замовнику, можна зарахувати до складу активів підрядника, оскільки,

по-перше, як мінімум, до моменту використання в будівництві підрядник не здійснює над ними контроль і не планує отримувати економічних вигод саме від їх використання (тобто не дотримуються критерії визнання активу). По-друге, якщо зазначати матеріали замовника у складі собівартості виконаних робіт, то необхідно їх уключити й до суми отриманого доходу, а такий порядок не узгоджується з нормами П(С)БО 15 «Дохід». Так, згідно з п. 8 П(С)БО 15 одним з критеріїв визнання доходу є: «упевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод підприємства». Причому відповідно до п. 5 П(С)БО 15 ці критерії слід застосовувати і щодо окремих елементів однієї операції, якщо це випливає з її суті. Оскільки вартість матеріалів замовника не підлягає оплаті підряднику, то дохід у цій частині ним не буде отримано, тому правильніше все ж їх вартість не зазначати в бухгалтерському обліку ні у складі витрат, ні в сумі отриманих доходів.

Цей порядок погоджується і з податковим обліком, в якому матеріали замовника також не відображаються підрядником з причини того, що право власності на них підряднику не належить.

Резюмуючи зазначене, можна зробити висновок, що наявність у підрядника розбіжностей між даними первинної документації та показниками бухгалтерського (податкового) обліку в частині використовуваних під час будівництва об'єкта матеріалів, що належать замовнику, викликана об'єктивними причинами і тому бухгалтерів і представників контролюючих органів бентежити не повинна.

 

Влада Карпова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі