Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Нова форма повідомлення про початок виконання будівельних робіт

Відповідно до

Порядку надання дозволу на виконання будівельних робіт, затвердженого урядовою постановою від 30.09.2009 р. № 1104, у разі коли проведення будівельних робіт не потребує дозволу Держархбудінспекції, замовнику таких робіт достатньо повідомити про їх початок у семиденний строк інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю за місцем розташування такого об'єкта за формою, затвердженою Мінрегіонбудом.

Так,

наказом Державної архітектурно-будівельної інспекції від 22.03.2010 р. № 39 (далі — наказ № 39) було затверджено форму повідомлення про початок виконання будівельних робіт, на які не вимагається дозвіл. Але зазначений наказ не було подано на реєстрацію до Мін’юсту, як того вимагають норми Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади, органів господарського управління та контролю, що зачіпають права, свободи й законні інтереси громадян або мають міжвідомчий характер, затвердженого постановою КМУ від 28.12.1992 р. № 731. Тому зазначений нормативно-правовий акт не мав юридичної сили.

Тепер цю прогалину заповнено і

наказом Мінрегіонбуду від 26.07.2010 р. № 282 (далі — наказ № 282) затверджено нову форму повідомлення про початок виконання будівельних робіт, на які не вимагається дозвіл (далі — Форма повідомлення). Наказ № 282 належним чином зареєстровано у Мін’юсті.

Зауважимо, що

Форма повідомлення, затверджена наказом № 282, по суті, не відрізняється від форми повідомлення, затвердженої наказом № 39.

Наказ

від 26.07.2010 р. № 282 набере чинності з дня офіційного опублікування.

 

Право оренди землі тепер виникає з дня держреєстрації цього права

11.08.2010 р.

набрав чинності Закон № 2469-VI «Про внесення зміни до статті 20 Закону України «Про оренду землі».

Тепер право оренди земельної ділянки виникає

з дня державної реєстрації цього права відповідно до закону, що регулює державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Інакше кажучи, чітко визначено момент настання прав та обов'язків, що випливають із договору оренди землі.

І ще один важливий момент. Установлено строк здійснення реєстрації договору оренди землі. Він не повинен перевищувати

14 днів з моменту подання відповідної заяви.

 

Генеральна прокуратура влаштувала тотальну перевірку в земельній сфері

Генпрокуратура України на виконання розпорядження глави держави організувала перевірки щодо дотримання законодавства у сфері земельних ресурсів у всіх регіонах України.

Як повідомили ЛІГАБізнесІнформ у прес-службі Генпрокуратури, прокурорські перевірки показали, що порушення в цій сфері мають місце на всіх етапах земельних правовідносин. Здебільшого порушення земельного законодавства допускаються внаслідок прийняття органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування незаконних рішень. Крім того, як зазначають у Генпрокуратурі, посадові особи контролюючих органів допускають порушення законодавства при погодженні документації щодо землеустрою стосовно виділення землі.

«Об'єктами протиправних посягань, як правило, стають землі природно-заповідного фонду, історико-культурного, лісогосподарського, сільськогосподарського, рекреаційного призначення та водного фонду. Цьому сприяє невинесення їх меж на місцевості, незавершеність розмежування земель державної та комунальної власності, інвентаризації земель та її грошової оцінки», — відзначають у Генпрокуратурі.

З метою координації прокурорських перевірок у Генпрокуратурі та на місцях створено робочі групи. Хід перевірок перебуває на особистому контролі у Генерального прокурора Олександра Медведька.

За результатами перевірок стану дотримання земельного законодавства Генпрокуратура планує провести у вересні поточного року розширену колегію.

Джерело: Всеукраїнська мережа «ЛІГА:ЗАКОН»

 

Змінено Земельний кодекс України

Законом України від 08.07.2010 р. № 2471-VI

до Земельного кодексу України внесено зміни, якими встановлено, що від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва також звільняються громадяни та юридичні особи в разі використання земельних ділянок для залісення деградованих та малопродуктивних земель на підставі документації щодо землеустрою, та всеукраїнські громадські організації інвалідів України, їх підприємства (об'єднання), установи та організації, що фінансуються з держбюджету, у разі використання земельних ділянок для будівництва реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів, об'єктів фізкультури, спорту і соціального забезпечення для інвалідів та дітей-інвалідів.

Закон

набере чинності з 01.01.2011 р.

 

Створено новий орган у сфері реєстрації прав на нерухомість

06.08.2010 р.

набрала чинності постанова КМУ від 28.07.2010 р. № 646. Згідно з цим документом створюється Міжвідомча робоча група з координації заходів щодо створення системи державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Цей орган матиме консультативний статус, однак його рекомендації можуть закріплюватися у вигляді рішень КМУ, прийнятих за поданням Мін'юсту. Групу очолює міністр юстиції, до її складу входять представники всіх зацікавлених держорганів.

 

Змінено Тимчасове положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухомість

Наказом Міністерства юстиції України від 28.07.2010 р. № 1692/5

(далі — наказ № 1692/5) до наказу Мін'юсту «Про затвердження Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно» від 07.02.2002 р. № 7/5 (далі наказ № 7/5) унесено зміни, якими встановлено, що до 1 січня 2012 року державна реєстрація права власності та права користування (сервітуту) на об'єкти нерухомого майна, розташовані на земельних ділянках; права користування (найму, оренди) будівлею чи іншими капітальними спорудами, їх окремими частинами; права власності на об'єкти незавершеного будівництва, а також облік безхазяйного нерухомого майна, довірче управління нерухомим майном провадяться реєстраторами бюро технічної інвентаризації (далі — БТІ), створеними до набуття чинності Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» та інших законодавчих актів України» від 11.02.2010 р. № 1878-VI та підключеними до Реєстру прав власності на нерухоме майно.

Також викладено в новій редакції

Тимчасове положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затверджене наказом № 7/5, яке тепер називається Тимчасове положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно (далі — Тимчасове положення).

Відповідно до нової редакції

Тимчасового положення, обов'язковій державній реєстрації підлягають право власності та інші речові права на розміщене на території України нерухоме майно, що належить фізичним та юридичним особам, державі в особі органів, уповноважених управляти державним майном, іноземцям та особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним організаціям, іноземним державам, а також територіальним громадам в особі органів місцевого самоврядування.

Право власності на об'єкт незавершеного будівництва підлягає державній реєстрації за потреби укладення угоди щодо об'єкта незавершеного будівництва.

Державна реєстрація права користування (сервітуту) на об'єкти нерухомого майна, розташовані на земельних ділянках; права користування (найму, оренди) будівлею чи іншими капітальними спорудами, їх окремими частинами; довірчого управління нерухомим майном провадиться після державної реєстрації права власності на таке майно.

Не підлягають державній реєстрації

право власності та інші речові права на тимчасові споруди.

Для проведення державної реєстрації виникнення, переходу чи припинення права власності та інших речових прав на нерухоме майно власник (власники), інший правонабувач (правонабувачі) чи уповноважена ним (ними) особа подає реєстратору БТІ заяву про державну реєстрацію прав за формою, визначеною в

додатку 1 до Тимчасового положення.

До заяви додаються правовстановлюючі документи (

додаток 2 до Тимчасового положення), їх нотаріально посвідчені копії, документи, що підтверджують оплату за проведення державної реєстрації прав та видачу витягів про державну реєстрацію прав, а також інші документи, визначені Тимчасовим положенням.

Державна реєстрація прав або надання відмови в ній

провадиться у строк, що не перевищує 14 робочих днів з моменту прийняття реєстратором БТІ заяви про державну реєстрацію прав, без урахування строку проведення технічної інвентаризації об'єкта, права щодо якого підлягають державній реєстрації.

Наказ від 28.07.2010 р. № 1692/5

набере чинності з 01.10.2010 р.

 

Затверджено Порядок розробки, погодження, затвердження будівельних норм

Постановою КМУ від 30.06.2010 р. № 543

затверджено Порядок розробки, погодження, затвердження, унесення змін до будівельних норм та визнання їх такими, що втратили чинність (далі — Порядок № 543).

Також унесені зміни до

Технічного регламенту будівельних виробів, будівель і споруд, затвердженого урядовою постановою від 20.12.2006 р. № 1764, які встановлюють, що порядок розробки, прийняття та опублікування будівельних норм тепер не затверджується Держспоживстандартом.

Відповідно до

Порядку № 543 будівельні норми розробляються центральними органами виконавчої влади, до повноважень яких належать питання нормування в будівництві (далі — суб'єкти нормування).

Виконавцями робіт з нормування в будівництві є базові організації, що здійснюють науково-технічну діяльність у будівництві та визначаються суб'єктом нормування відповідно до переліку, затвердженого Мінрегіонбудом (далі — організація-розробник).

Проект будівельних норм

розробляється організацією-розробником відповідно до технічного завдання, погодженого:

з Мінрегіонбудом — для

державних будівельних норм;

із суб'єктом нормування — для

галузевих будівельних норм.

Постанова

набрала чинності 12.07.2010 р.

 

Для реформування земельного сектора в Україні Верховна Рада має прийняти п'ять законів про ринок землі до кінця 2010 року

Про це говориться в повідомленні Державного комітету із земельних ресурсів.

Зокрема, ідеться про законопроекти «Про ринок землі», «Про державний земельний кадастр», «Про управління землями державної власності», «Про національну інфраструктуру геопросторових даних», «Про внесення змін до Земельного кодексу».

За даними прес-служби Держкомзему, відповідні законопроекти було обговорено на засіданні робочої групи під головуванням голови Держкомзему Олега Кулініча 5 серпня 2010 року.

Так, робоча група вже подала на розгляд Кабінету Міністрів пропозиції щодо плану-графіка засідань міжвідомчої групи «Розвиток сільського господарства та земельна реформа», а також перелік законопроектів, які планується подати до Верховної Ради до кінця 2010 року.

Нагадаємо, що Держкомзем розраховує на створення земельного кадастру до червня 2012 року. У листопаді 2009 року Верховна Рада відмовилася прийняти доопрацьований законопроект «Про державний земельний кадастр» із пропозиціями Віктора Ющенка. У лютому 2010 року в парламенті було зареєстровано проект Закону «Про державний земельний кадастр».

Джерело: http://building.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі