Теми статей
Обрати теми

Порука: договір, оплата, облік

Редакція ББ
Стаття

Порука: договір, оплата, облік

Юлія Єгорова, консультант

 

Будівельна компанія поручилася за іншу організацію (при отриманні кредиту в банку). Поручитель має право вимагати від боржника сплати перерахованих кредиторові грошових коштів, процентів і відшкодування інших понесених збитків. Розмір процентів визначається на день виконання грошового зобов’язання. Що під цим розуміти — день оплати зобов’язання поручителем за боржника чи день сплати боргу поручителю боржником? Як можна передбачити щомісячне нарахування процентів поручителем на сплачену за боржника суму (додатковою угодою до договору поруки чи досить погодженого сторонами розрахунку)?

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

ЦК

— Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Закон про фінансові послуги

— Закон України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» від 12.07.2001 р. № 2664-ІІІ.

 

Договір поруки

Порука

— це один із видів забезпечення виконання зобов’язання. Відносини поруки регулюються ст. 553 — 559 параграфа 3 гл. 49 ЦК.

Згідно зі

ст. 547 ЦК такий договір укладається лише в письмовій формі, і недотримання цього спричиняє недійсність договору. У договорі можна передбачити більшу частину всіх умов поруки.

У відносинах поруки завжди беруть участь, як мінімум,

три сторони:

— боржник (позичальник);

— кредитор;

— поручитель — один чи декілька.

Тому договори поруки можна укладати кількома способами:

1)

кредитор укладає два окремих договори:

а.

з поручителем укладається договір, у якому регулюються відносини поруки;

b.

з боржником укладається договір, яким регулюється основне зобов’язання, що забезпечується порукою;

2)

поручитель укладає два окремих договори:

а.

з кредитором укладається договір, в якому регулюються відносини поруки;

b.

з боржником укладається договір, яким регулюються відносини з виконання основного зобов’язання в межах поруки;

3)

кредитор, поручитель і боржник укладають один тристоронній договір, у якому одночасно регулюються відносини за основним зобов’язанням боржника та відносини поруки.

Способи 2 та 3 мають більшу перевагу, ніж спосіб 1. Договором поруки можна регулювати самі умови поруки та її оплати.

Договір поруки обов’язково має містити таку інформацію та умови:

— предмет договору, а саме поруку однієї зі сторін договору;

— посилання на основне зобов’язання, що забезпечується порукою;

— найменування та реквізити сторін договору поруки, а якщо боржник не є стороною договору, то і його найменування та реквізити.

З точки зору автора, перші дві умови в комплексі становлять предмет договору — порука та забезпечуване нею зобов’язання. Згідно зі

ст. 638 ЦК предмет договору є його суттєвою умовою.

Найменування та реквізити сторін мають бути наявні в договорі з метою ідентифікації осіб, що склали та підписали цей документ.

У договорі поруки варто також визначити такі умови:

— строк дії договору поруки;

— обсяг поруки з деталізацією обсягу відповідальності поручителя за основне зобов’язання боржника та за сплату процентів, неустойки, відшкодування збитків та інших зобов’язань;

— зміст відповідальності поручителя чи поручителів перед кредитором: солідарна чи субсидіарна;

— розподіл відповідальності між кількома поручителями.

Ці умови описано у

ст. 553 — 559 параграфа 3 гл. 49 ЦК. Зрозуміло, можна регулювати відносини поруки і після дати підписання договору (у міру виникнення необхідності в цьому) шляхом укладання додаткових угод до договору. Однак, щоб уникнути непорозумінь і спорів при виконанні договору чи після нього, ми рекомендуємо застерігати всі можливі умови заздалегідь у тексті самого договору, виходячи з принципу: «Хороший план — це вже половина діла». Адже ніколи заздалегідь не відомо, як надалі складуться відносини між сторонами, і може статися так, що одна зі сторін відмовиться від укладання додаткового договору.

 

Плата за поруку

Згідно зі

ст. 558 ЦК поручитель має право на оплату послуг, наданих ним боржникові. При цьому поручитель не зобов’язаний неодмінно скористатися цим правом, але якщо боржник зацікавлений у поруці, він може залучати поручителя на платній основі.

Якщо за умовами договору поручитель має право вимагати від боржника, крім сплати перелічених кредиторові грошових коштів і відшкодування інших зазнаних збитків, ще й процентів (або фіксованої плати) на свою користь, то така порука буде відплатною. Порука на платній (відплатній) основі — це послуга, яка входить до списку фінансових послуг згідно зі

ст. 4 Закону про фінансові послуги. Послугу поруки на платній основі можуть надавати не лише фінансові установи, а й інші юридичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності.

Умови оплати за послугу поруки мають застерігатися в договорі поруки, оскільки це одна із суттєвих умов договору згідно зі

ст. 638 ЦК, адже сторони мають дійти згоди з цього питання. Непомірковано підписувати договір про платну поруку, не погодивши його ціну. Сторони можуть визначити будь-який спосіб оплати послуг поручителя, у тому числі й у вигляді процентів на користь поручителя. Механізм і періодичність розрахунку таких процентів теж мають визначатися в договорі максимально чітко, уникаючи будь-яких незрозумілостей і різночитань. Це потрібно для того, щоб уникнути розбіжностей і спорів при визначенні суми процентів, що підлягають сплаті поручителю за використання його грошових коштів для погашення зобов’язання боржника, а також строків їх нарахування та сплати.

Наприклад, при оплаті послуг поруки у вигляді процентів у договорі бажано визначити:

— базу нарахування процентів, тобто на яку саме суму нараховуватимуться проценти і яким чином її має бути розраховано;

— розмір (ставку) процентів;

— тривалість фінансового року для розрахунку процентів: 360 днів, 365 днів чи фактичну тривалість поточного календарного року (з урахуванням високосних днів);

— порядок включення до розрахункового періоду пограничних дат — першого та останнього дня періоду, тобто дня виконання поручителем своїх зобов’язань і дня погашення позичальником свого боргу перед поручителем;

— періодичність розрахунку та сплати процентів — місяць, квартал, інший період.

Узагалі, ми рекомендуємо визначати в договорі поруки абсолютно всі нюанси нарахування та сплати винагороди поручителю: ставки, розміри, спосіб розрахунку, періодичність розрахунку та умови оплати. Це допоможе уникнути багатьох спірних і несподіваних ситуацій та дасть можливість сторонам договору заздалегідь спланувати надходження і витрати грошових коштів.

Якщо в договорі сторони повністю визначили всі необхідні умови, ними зроблено всі застереження, якими передбачено всі аспекти відносин, то в них не повинно виникнути необхідності укладати додаткові угоди для уточнення та узгодження яких-небудь деталей. Але зрозуміло, це зовсім не означає, що тим самим сторони абсолютно застраховані від подальших змін умов договору.

 

Відображення в обліку операцій, пов’язаних із відносинами поруки

Розглянемо методику обліку операцій з отримання кредиту, забезпеченого порукою.

 

Приклад.

ТОВ «Гамма-Буд» поручилося за ТОВ «Дельта» перед банком при наданні кредиту ТОВ «Дельта». Винагороду за послугу поруки визначено в розмірі 10 % річних, проценти нараховуються на фактичну суму заборгованості ТОВ «Дельта» перед ТОВ «Гамма-Буд» за фактичну кількість днів, що пройшли з моменту виконання поручителем своїх зобов’язань перед банком і до моменту погашення боргу ТОВ «Дельта» перед поручителем.

Тривалість року для розрахунку процентів береться така, що дорівнює 365 днів. Періодичність нарахування процентів — щомісячно в останній день місяця. Сума процентів погоджується сторонами шляхом підписання відповідного акта, в якому наводиться розрахунок цієї суми. Акт підписується в останній день розрахункового місяця. Сплату процентів належить здійснити протягом 10 днів з моменту їх нарахування та погодження.

За умовами договору поруки, у випадку якщо протягом місяця позичальник не погашає заборгованість за черговим платежем разом із пенею та іншими можливими санкціями, банк звертається до поручителя з вимогою погасити зобов’язання зі сплати суми кредиту, процентів, пені та будь-яких інших санкцій.

23.01.2009 р. ТОВ «Дельта» отримало банківський кредит у розмірі 2400000,00 грн. строком на 6 років. Погашення основної суми кредиту має здійснюватися чотири рази на рік у березні, червні, вересні та грудні в сумі 100000,00 грн., а проценти нараховуються та сплачуються щомісячно.

Станом на 23.03.2010 р. в ТОВ «Дельта» є заборгованість із погашення кредиту в сумі 2000000,00 грн.

23.03.2010 р. ТОВ «Дельта» не змогло здійснити черговий платіж за кредитом у сумі 120000,00 грн., що складається з платежу із погашення основної суми кредиту в розмірі 100000,00 грн. та процентів у розмірі 20000,00 грн. (сума процентів умовна). За умовами кредитного договору за прострочення погашення чергового платежу за кредитом і процентами банк нараховує пеню в розмірі 0,5 % від непогашеної суми за кожен день прострочення.

Станом на 23.04.2010 р. ТОВ «Дельта» так і не погасило свою заборгованість перед банком. За період прострочення — 31 день — банк нарахував пеню в розмірі 15,5 % від непогашеної суми — 18600 грн. Таким чином, станом на 24.04.2010 р. загальна сума заборгованості ТОВ «Дельта» перед банком склала 138600 грн.

24.04.2010 р. банк звертається до поручителя ТОВ «Гамма-Буд» із вимогою про погашення заборгованості ТОВ «Дельта» в сумі 138600 грн. Того ж дня поручитель виконав свої зобов’язання за договором поруки та погасив заборгованість ТОВ «Дельта» перед банком у повному розмірі.

ТОВ «Дельта» погасило свій борг перед поручителем у два етапи: 26.05.2010 р. поручителю було перераховано 100000 грн., а 15.07.2010 р. було погашено частину боргу, що залишилася, у розмірі 38600 грн.

Як бачимо, фактично боржник користувався грошовими коштами поручителя з 24.04 по 15.07.2010 р. Отже, і проценти на користь поручителя має бути нараховано саме за цей розрахунковий період. Проценти розраховуються за кожен день цього періоду за формулою:

П = СБ х Ст : Дн,

де П — сума процентів за день;

СБ — сума боргу на кінець цього дня;

Ст — процентна ставка згідно з угодою поруки;

Дн — кількість днів у році для розрахунку процентів (у нашому прикладі — 365).

Щоб розрахувати суму процентів розіб’ємо весь період нарахування процентів на частини та проведемо розрахунки окремо для кожної з них (див. табл. 1). Кордони періодів припадають на останні дні місяців і дні, в які відбувалася зміна суми заборгованості.

 

Таблиця 1

Розрахунок процентів на користь поручителя ТОВ «Гамма-Буд»

Початок періоду

Кінець періоду

Кількість днів у періоді

Сума заборгованості

Сума процентів за день

Сума процентів за період

24 квітня 2010 року

30 квітня 2010 року

7

138600,00

37,97

265,79

1 травня 2010 року

25 травня 2010 року

25

138600,00

37,97

949,25

26 травня 2010 року

31 травня 2010 року

6

38600,00

10,58

63,48

1 червня 2010 року

30 червня 2010 року

30

38600,00

10,58

317,40

1 липня 2010 року

15 липня 2010 року

15

38600,00

10,58

158,70

 

 

 

 

Усього

1754,62

 

 

 

 

у тому числі:

 

 

 

 

 

квітень

265,79

 

 

 

 

травень

1012,73

 

 

 

 

червень

317,40

 

 

 

 

липень

158,70

 

 

 

 

II квартал

1595,92

 

 

 

 

III квартал

158,70

 

Отже, за результатами розрахунків ТОВ «Дельта» має нарахувати проценти на користь поручителя — ТОВ «Гамма-Буд»:

30 квітня 2010 року — у сумі 265,79 грн.;

31 травня 2010 року — у сумі 1012,73 грн.;

30 червня 2010 року — у сумі 317,40 грн. та

31 липня 2010 року — у сумі 158,70 грн.

Ці проценти відображаються в бухгалтерському обліку боржника за кредитом рахунка

684 «Розрахунки за нарахованими процентами» та за дебетом рахунка 95 «Фінансові витрати», а в податковому обліку вони включаються до складу валових витрат поточного періоду.

 

Таблиця 2

Бухгалтерський та податковий облік операцій поруки у ТОВ «Дельта»

№ з/п

Зміст операції

Дт

Кт

Сума

ВД

ВВ

1

Виконання поручителем своїх зобов’язань за договором поруки

Погашення поручителем заборгованості за тілом кредиту

601

685

100000,00

Погашення поручителем заборгованості зі сплати процентів за кредит

684

685

20000,00

Погашення поручителем заборгованості зі сплати пені

685

685

18600,00

2

Нарахування плати за послугу поруки

684

95

1754,62

1754,62

3

Погашення заборгованості перед поручителем:

за основною сумою боргу, забезпеченого порукою

685

311

138600,00

з оплати послуг поруки

684

311

1754,62

 

Тепер відобразимо операції, пов’язані з порукою та його оплатою, в обліку поручителя (див. табл. 3).

 

Таблиця 3

Бухгалтерський та податковий облік операцій поруки в ТОВ «Гамма-Буд»

№ з/п

Зміст операції

Дт

Кт

Сума

ВД

ВВ

1

Надходження вимоги банку про погашення боргу ТОВ «Дельта»

377

685

138600,00

2

Погашення заборгованості за кредитом ТОВ «Дельта» перед банком

685

311

138600,00

3

Нарахування доходу від надання послуги поруки

377

703

1754,62

1754,62*

 

Податкові зобов’язання з ПДВ

703

641

292,44

4

Отримання оплати за послугу поруки

311

377

1754,62

5

Погашення дебіторської заборгованості ТОВ «Дельта» перед поручителем

311

377

138600,00

* Валові доходи та витрати за процентами, нарахованими на користь поручителя, відображаються у II кварталі 2010 року в сумі 1595,92 грн., а залишок суми процентів — 158,70 грн. — відображається у III кварталі 2010 року (за даними табл. 1).

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі