Теми статей
Обрати теми

Податковий кодекс: чого очікувати підприємцям-будівельникам

Редакція ББ
Стаття

Податковий кодекс: що очікувати підприємцям-будівельникам

Олена Савченко, головний редактор газети «Власне Діло»

 

Парламент України узяв за основу урядовий проект Податкового кодексу ще в червні 2010 року. Проурядова коаліція у Верховній Раді планувала прийняти його в цілому до літніх парламентських канікул. Але! Натрапивши на велику кількість зауважень до документа (навіть з боку президента), відклала реалізацію цього завдання на осінь.

Уряду доручено узагальнити результати всенародного обговорення проекту кодексу та до 05.09.2010 р. подати їх до Верховної Ради.

Отже, попереду на нас чекає велика робота з аналізу змін до податкових законів, результати якої ми доводитимемо до вашого відома. Але все це після того, як Податковий кодекс з проекту перетвориться на офіційний документ (для цього потрібно, щоб депутати прийняли Податковий кодекс в цілому і його підписав Президент).

А доти у нашому розпорядженні є текст Податкового кодексу, прийнятий у першому читанні. І зараз, не чекаючи на його остаточне прийняття, ми зробимо перший аналіз цього документа в розрізі роботи приватних підприємців, аби скласти перше уявлення про нововведення, що плануються.

 

Спрощена система (єдиний податок)

Умови роботи.

Кількість працівників, з якими у підприємця укладено трудові договори, не повинна перевищувати 10 осіб. При цьому тепер чітко застережено, що не враховуються наймані робітники, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і у відпустці для догляду за дитиною до трьох років (до 6 років у передбачених законодавством випадках).

Важливий момент:

кількість працівників не повинна перевищувати 10 осіб не лише на момент подання заяви про перехід на єдиний податок і надалі, але і протягом 4-х кварталів, що передують переходу.

Виручка не повинна перевищувати

300 тис. грн. Однак тепер для відліку братиметься не календарний рік, як це було раніше, а чотири наступних один за одним квартали.

 

Заборонені види діяльності.

Податковим кодексом заборонять для єдиноподатників здавання нерухомості в оренду, торгівлю через Інтернет, діяльність у сфері фінансового посередництва, спільну діяльність без утворення юридичної особи, діяльність із надання в оренду земельних ділянок, житлових і нежитлових приміщень (споруд, будівель) та/або їх частин.

 

Для деяких видів діяльності встановлено підвищену ставку єдиного податку.

Новий проект передбачає можливість перебувати на спрощеній системі оподаткування для фізосіб-підприємців, які займаються наданням послуг у сфері бухгалтерського обліку, аудиту, права, інформатизації тощо, але «вилку» ставок єдиного податку для таких осіб збільшено з 20 — 200 грн. на місяць до 200 — 600 грн. на місяць.

 

Чого ще не можна

. Не можна буде перейти на єдиний податок усім підприємцям та юрособам, які на день подання заяви про реєстрацію платником податку мають податковий борг (недоїмку), за винятком безнадійного податкового боргу (недоїмки), що виник у результаті дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Не зможуть працювати на єдиному податку іноземці та особи без громадянства.

 

Категорично заборонено для єдиноподатників бартер, векселі та взаємозалік.

У Податковому кодексі прописано умову про те, що єдиноподатники за відвантажену продукцію мають розраховуватися виключно в готівковій чи безготівковій формі.

Крім того,

усі єдиноподатники повинні будуть застосовувати РРО, оскільки ст. 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III, у якій містилося звільнення від РРО, взагалі буде вилучено з цього Закону.

 

Ставки єдиного податку.

Ставки єдиного податку для підприємців залишаться на колишньому рівні — від 20 до 200 грн. на місяць.

Єдиний податок, як і раніше, потрібно буде сплачувати авансом, а звітувати за результатами діяльності — щокварталу. Облік діяльності єдиноподатники вестимуть у Книзі обліку доходів і витрат, який повинна буде визначити ДПАУ.

 

Які податки можна буде не сплачувати.

Єдиноподатники не вважатимуться платниками:

— податку на прибуток (підприємці його ніколи і не сплачували);

— податку з доходів фізосіб у частині доходів, отриманих у результаті господарської діяльності фізосіби і обкладених єдиним податком;

— ПДВ з операцій із поставки товарів і послуг, місце надання яких розташовано на митній території України (незрозуміло поки, чи можна буде реєструватися платником ПДВ добровільно);

— збору за проведення деяких видів підприємницької діяльності;

— земельного податку, крім земельних ділянок, які не використовуються для провадження підприємницької діяльності (на період з 1 січня 2011 року по 31 грудня 2015 року);

— збору за спеціальне використання води (на період з 1 січня 2011 року по 31 грудня 2015 року).

Решту податків та збори єдиноподатники мають сплачувати на загальних засадах.

Із зарплати найманих робітників потрібно буде здійснювати всі нарахування та утримання «за повною програмою», тобто ні звільнень від нарахувань до «соцстраху» та «безробіття», ні пенсійного заліку вже не буде.

Щодо пенсійного внеску «за себе», то жодних звільнень від його сплати для єдиноподатників не передбачено. Тому, найімовірніше, підприємці на єдиному податку вимушені будуть платити внесок до Пенсійного фонду в розмірі мінімального страхового внеску.

 

Перехід на єдиний податок.

Рішення про перехід на єдиний податок можна, як і раніше, прийняти лише один раз протягом календарного року. Зміна видів діяльності, зміна ставки чи добровільна відмова від єдиного податку можливі за заявою з початку нового календарного кварталу.

Щоб запобігти махінаціям із виручкою, законодавці включили до

Податкового кодексу «хитру» норму, згідно з якою, якщо заяву про перехід на єдиний податок подає новостворений підприємець, який вже був раніше зареєстрований як єдиноподатник, але самостійно знявся з реєстрації як підприємець, то виручка для переходу на єдиний податок у такого підприємця враховуватиметься, у тому числі й отримана в результаті колишньої «єдиноподатної» діяльності (але не більше ніж за річний період до дати надання нової заяви про перехід).

 

Можливі причини анулювання «єдиноподатного» свідоцтва

. Свідоцтво єдиноподатника може бути анулювано в разі:

— подання заяви про добровільну відмову від єдиного податку;

— припинення підприємницької діяльності;

— виникнення заборгованості зі сплати єдиного податку протягом двох кварталів підряд;

— здійснення забороненого для єдиноподатника виду діяльності;

— перевищення виручки чи чисельності найманих робітників;

— застосування способу розрахунку, відмінного від грошового;

— неоформлення в установленому порядку трудових відносин при фактичному використанні найманої праці;

— недотримання вимог нарахування та виплати заробітної плати.

Як бачимо, два останні пункти — принципово новий винахід законодавців, мета якого зрозуміла: боротьба з практикою використання найманої праці без укладання трудового договору.

 

Відповідальність єдиноподатника.

Якщо в Указі Президента України «Про спрощену системі оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99 відповідальності єдиноподатника не було приділено належної уваги, то в Податковому кодексі це питання розглянуто детально.

Так, якщо єдиноподатник застосує спосіб розрахунків, відмінний від грошового, то, крім відмови від спрощеної системи, йому доведеться дохід від здійснення таких операцій оподаткувати з доходів за ставкою 15 % (юрособи обкладуть подвійною ставкою єдиного податку). Так само, якщо єдиноподатник здійснить заборонений вид діяльності. Дохід, отриманий від здійснення такої діяльності, у підприємця оподатковується за ставкою 15 %. При цьому такий платник податку зобов’язаний внести відповідні зміни до свідоцтва чи перейти на загальну систему починаючи з наступного податкового (звітного) періоду.

Якщо виручка єдиноподатника перевищить 500 тис. грн., то сума перевищення також оподатковуватиметься за ставкою 15 % уже в кварталі перевищення.

При цьому, якщо єдиноподатник порушить умови роботи на єдиному податку за чисельністю, обсягом виручки чи здійсненням заборонених видів діяльності, він зобов’язаний буде перейти на загальну систему оподаткування починаючи з наступного кварталу та втратить

право бути єдиноподатником протягом наступного календарного року.

Особливим пунктом у

Податковому кодексі зазначено, що за неоформлення трудових відносин у разі фактичного використання найманої праці платники податку несуть адміністративну та кримінальну відповідальність згідно із законом.

Ненарахування чи несплата єдиноподатником у встановлені строки сум єдиного податку спричиняють штраф у подвійному розмірі ставки єдиного податку.

Якщо єдиноподатник здійснюватиме діяльність не на тій території, яка зазначена в свідоцтві, то йому загрожує

штраф у п’ятикратному розмірі максимальної суми ставки єдиного податку.

У разі відмови підприємця чи найманого робітника пред’явити перевіряючому свідоцтво єдиноподатника (довідку), йому загрожуватиме штраф у розмірі 170 грн.

 

Загальна система оподаткування

Жодних особливо страшних змін в роботі на загальній системі не намічається. Хіба що є ідея

ввести для підприємців спрощений бухоблік, який розробить Мінфін. Але! По-перше, нам здається, що на це Мінфін може згаяти не один рік, при цьому в Податковому кодексі є норма про те, що до введення бухобліку облік вестиметься по-старому. По-друге, введення бухобліку, якщо все буде добре продумано, можливо, навпаки, дозволить полегшити облік у підприємців. Адже не секрет, що та форма обліку, яка існує сьогодні, більше схожа на хаос, ніж на якийсь порядок.

Увесь рік (

щокварталу) потрібно сплачувати авансові платежі, а за рік уже відзвітувати. Схоже на те, що квартальні декларації подавати буде вже не потрібно. Єдиний виняток становлять ті підприємці, які є новозареєстрованими або перейшли зі спрощеної системи на загальну. Вони за результатами роботи I кварталу на загальній системі також повинні будуть подати декларацію, на підставі якої їм буде розраховано авансові платежі.

Перелік витрат, на які можна зменшувати дохід, як і раніше, визначатиметься нормами розділу про податок на прибуток. Єдине, що тепер до переліку витрат підприємець не зможе включити вартість придбаного рухомого та нерухомого майна, яке підлягає державній реєстрації, витрати на його використання та обслуговування. На сьогодні державній реєстрації підлягають права на нерухоме майно та землю, а права на рухоме майно держреєстрації не підлягає. Однак на практиці витрати на нерухомість і землю і так мало хто насмілювався амортизувати.

За неподання підприємцем декларації чи включення до неї недостовірних даних про суми отриманих доходів, понесених витрат, і якщо такі дії призвели до заниження оподатковуваного доходу, ввели відповідальність. За таке порушення підприємцеві може загрожувати штраф у подвійному розмірі від різниці між заниженою сумою податкового зобов’язання та сумою, визначеною податковим органом.

Тепер чітко застережено, що під час нарахування (виплати) підприємцеві доходу податковий агент має право не утримувати податок з доходів у джерел виплати, якщо йому підприємець подасть копію свідоцтва про державну реєстрацію. Це правило не застосовується в разі нарахування (виплати) доходу за виконання певної роботи / надання послуги згідно з цивільно-правовою угодою, стосунки за якою фактично є трудовими відносинами, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця.

 

Отже, ми стисло розглянули основні зміни, яких можна очікувати підприємцям із введенням

Податкового кодексу. Ще раз зауважимо, що пройшлися ми текстом, який зазнає суттєвих змін. Зробили ми це з єдиною метою — скласти загальне уявлення про майбутні нововведення.

А взагалі Податковий кодекс внесе зміни практично до всіх податкових законів. Після прийняття він «обростатиме» новими підзаконними документами. Усе це, а також нові схеми роботи, які будуть можливі за нових умов, ми обов’язково висвітлюватимемо на сторінках нашої газети.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі