Теми статей
Обрати теми

Склад: оренда чи відповідальне зберігання?

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Склад: оренда чи відповідальне зберігання?

 

Будівельна компанія планувала орендувати склад для будматеріалів ближче до будівельного майданчика. Підприємство, що надає склад, пропонує укласти не договір оренди складу, а договір відповідального зберігання.

Які наслідки може мати договір зберігання для будівельної компанії? Чи може комірник будівельної компанії відпускати будматеріали на будівництво?

 

Правовідносини за договором зберігання регулюються

главою 66 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ). Відповідно до ч. 1 ст. 936 ЦКУ за договором зберігання одна сторона (зберігач) зобов'язується зберігати річ, передану їй іншою стороною (поклажодавцем), і повернути її поклажодавцю у схоронності.

Водночас згідно зі

ст. 759 ЦКУ за договором оренди наймодавець передає наймачу в користування річ за плату і на певний строк.

Таким чином, з юридичної точки зору від договору оренди договір зберігання відрізняється тим, що зберігання не дає зберігачу права користуватися річчю (у нашому випадку — складом). Інакше кажучи, за договором оренди складу орендар отримує в користування склад, де може зберігати ТМЦ, а за договором зберігання — послугу зі зберігання ТМЦ без права користування складом.

Між юридичними особами, а також фізичними особами — підприємцями та юридичними особами договір зберігання укладається

в письмовій формі згідно зі ст. 208 ЦКУ.

Поговоримо про оформлення

первинних документів. Документом, що підтверджує приймання ТМЦ на зберігання в такому разі, є накладна чи акт приймання-передачі ТМЦ, підписані зберігачем і поклажодавцем. При поверненні товару відповідно оформляється накладна (або акт приймання-передачі) про видачу товару зі складу, яка також підписується обома сторонами. Крім того, будь-яка передача ТМЦ (від зберігача поклажодавцю або від поклажодавця зберігачу) обов'язково підтверджується довіреністю.

Нагадаємо, що за договором зберігання зберігач зобов'язаний повернути річ, що зберігається, поклажодавцю у схоронності. Перед відвантаженням зі складу ТМЦ знімаються з відповідального зберігання та повертаються поклажодавцю. Тому присутність представника будівельної компанії —

комірника є цілком обґрунтованою. Однак відпуск ТМЦ зі складу на будівництво тільки комірником будівельної компанії, оминаючи зберігача, не відповідає принципам договору відповідального зберігання. Відпускати будматеріали зі складу можна лише у присутності представника зберігача з дотриманням усіх правил документообігу.

Відповідно до

п. 1.31 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.1997 р. № 283/97-ВР не вважаються продажем операції з надання товарів у межах договорів комісії, зберігання (відповідального зберігання), доручення, інших цивільно-правових договорів, що не передбачають передачу прав власності на такі товари.

Операції з передачі товарів у межах договорів зберігання (відповідального зберігання) до поставки товарів не належать і згідно з

п. 1.4 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.1997 р. № 168/97-ВР.

Таким чином, приймання та передача товарів у межах договору відповідального зберігання не впливають на податковий облік прибутку та ПДВ поклажодавця.

Але!

Факт надання послуг за договором відповідального зберігання підтверджується актом наданих послуг, що підписується сторонами наприкінці кожного періоду, застереженого в договорі. На підставі акта поклажодавець списує витрати на зберігання до складу валових витрат. І якщо зберігач — платник ПДВ, то поклажодавець має право відобразити податковий кредит з ПДВ на підставі податкової накладної від зберігача.

У бухгалтерському обліку поклажодавця витрати на зберігання запасів відповідно до

п. 8 П(С)БО 9 «Запаси» не включаються до первісної вартості запасів. Витрати на зберігання відображаються на витратних рахунках залежно від виду запасів, що зберігаються. Для будівельних матеріалів, переданих на відповідальне зберігання, можна відкрити субрахунок другого порядку 2051 «Будматеріали на зберіганні».

 

Андрій Чибісов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі