Теми статей
Обрати теми

Бухоблік активів та операційної оренди: думка Мінфіну

Редакція ББ
Лист від 22.09.2010 р. № 31-34020-20-27/25329

Бухоблік активів та операційної оренди: думка Мінфіну

 

Лист Мінфіну від 22.09.2010 р. № 31-34020-20-27/25329

 

Міністерство фінансів України на запит щодо деяких питань з бухгалтерського обліку повідомляє.

Відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» економічною вигодою є потенційна можливість отримання підприємством грошових коштів від використання активів. До потенційної можливості отримання грошових коштів від використання активів також належить і можливість зменшення в результаті використання активів витрачання грошових коштів та їх еквівалентів.

<…>

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 3 «Звіт про фінансові результати», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.03.1999 р. № 87, основною діяльністю підприємства є операції, пов'язані з виробництвом або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), що є головною метою створення (діяльності) підприємства і забезпечують основну частку його доходу. Дохід від операційної оренди, що є основною діяльністю підприємства, відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерство фінансів України від 30.11.1999 р. № 291, відображається за кредитом субрахунку 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг» і наводиться у рядку 010 «Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)» Звіту про фінансові результати (форма № 2).

 

Заступник міністра Т. Єфименко

 

КОМЕНТАР

 

Лист

, що коментується, дає відповідь на два блоки запитань — щодо бухгалтерського обліку активів на підприємстві та щодо порядку відображення у фінансовій звітності доходів від операційної оренди.

Запитання

: чи може підприємство визнати активом очисні споруди, зведені для економії на витратах, що сплачуються у вигляді штрафів за забруднення навколишнього природного середовища, а не для отримання грошових коштів від використання таких споруд?

У цьому випадку в

листі підкреслюються критерії визнання активом у зворотному порядку: зменшення витрачання грошових коштів — це потенційна можливість їх отримання від використання активу, тобто економічна вигода. А згідно з п. 3 П(С)БО 1, якщо використання ресурсу спричинить отримання економічної вигоди, то цей ресурс визнається активом. Отже, такі очисні споруди також потрібно визнати активом.

Запитання

: якщо підприємство, основною діяльністю якого є здавання в оренду нерухомості, отримує всі свої доходи від цього виду діяльності, то чи можна відображати такі доходи у статті «Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)» (ряд. 010 форми № 2)?

На це запитання

лист, що коментується, дає однозначну відповідь: не тільки можна, а й потрібно. Оскільки для цього підприємства здавання нерухомості в операційну оренду є основною діяльністю, тобто забезпечує основну частину його доходу, то доходи від такої операційної оренди потрібно враховувати по кредиту субрахунку 703 «Дохід від реалізації робіт, послуг» і відповідно відображати в рядку «Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)» (ряд. 010 форми № 2), а не в рядку «Інші операційні доходи» (ряд. 060 форми № 2).

 

Ірина Басова, Ганна Яковлєва

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі