Теми статей
Обрати теми

Помилка у проекті: хто винен та що робити?

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Помилка у проекті: хто винен та що робити?

 

Підрядна організація виконує роботи з будівництва зовнішніх водопровідних мереж (далі — ЗВМ) згідно з проектом, наданим замовником. У процесі будівництва ЗВМ помилка у проекті призвела до порушення цілісності ізоляції метрополітену.

Чи несе відповідальність (відшкодовує шкоду) підрядник та чи можна за наявним проектом продовжувати виконувати роботи?

 

У договорі на виконання робіт з будівництва ЗВМ обов'язково вказується, ким та за чий рахунок виготовляється проектна документація. У нашому випадку проектну документацію надає сам замовник, а отже, підрядник точно не несе відповідальності за помилку в проекті та не повинен відшкодовувати завдану шкоду, оскільки він не є учасником договірних відносин між замовником та проектувальником згідно зі

ст. 216 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. №436-IV (далі — ГКУ). Виняток становлять випадки, коли шкоду було завдано через необережність (якщо це прямо прописано в договорі) або внаслідок самовільного відхилення від проекту.

Відповідно до

ст. 174 ГКУ зобов'язання між сторонами виникають на підставі господарського договору, отже, відповідальність за завдану шкоду може нести або сам замовник (якщо це зазначено в договорі з проектною організацією), або проектна організація, що складала та погоджувала проектну документацію. Проте і підрядна організація може брати участь у відшкодуванні шкоди, але вже на підставі нового договору1 із замовником (або додаткової угоди до поточного договору), за яким підрядник відшкодовує шкоду метрополітену (це можуть бути як матеріали, так і роботи з відновлення порушених конструкцій), а замовник відшкодовує вартість таких матеріалів та робіт підряднику. І, звичайно, якщо мирним шляхом ліквідувати проблему не вдається, доведеться звертатися до суду.

1 Інколи укладають новий договір, оскільки від підрядника вимагається виконання інших робіт (у нашому випадку — з відновлення цілісності ізоляції метрополітену), а це новий кошторис, розрив у часі. І бухгалтерії так простіше.

Що стосується другої частини запитання, то особливих складнощів тут не спостерігається. Звичайно, при виникненні такої ситуації роботи за цим проектом має бути призупинено. Сам же проект повторно погоджується (проектна організація вносить коригування до проекту за рахунок замовника чи проектувальника, залежно від домовленості сторін). До того ж, якщо в договорі не прописано інше, то за недотримання договірних строків виконання робіт підрядника може бути оштрафовано замовником, а отже, підряднику слід пам'ятати про строк здавання виконаних робіт, адже ситуацію з помилкою у проекті навряд чи можна вважати форс-мажором.

З урахуванням змін, унесених до проекту, роботи можна продовжувати, не забувши при цьому укласти додаткову угоду (можливо, з продовженням строку здавання виконаних робіт) і внести до кошторису додаткові витрати відповідно до нового проекту.

 

Ірина Басова, Ганна Яковлєва

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі