Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Мінрегіонбуд та МінЖКГ об'єдналися!

Президент України В. Янукович

09.12.2010 р. видав Указ «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», що передбачає реорганізацію низки міністерств та відомств. Документ, зокрема, передбачає об'єднання Мінрегіонбуду і МінЖКГ у Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, звільнення обох міністрів та призначення віце-прем'єра В. Тихонова віце-прем'єр-міністром, міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

13.12.2010 р.

віце-прем'єр-міністра, а тепер міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В. Тихонова було представлено колективам колишніх Мінрегіонбуду і МінЖКГ.

Джерело: ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА

 

Розширено перелік документів, які приймає ДАБІ для видачі будліцензії

У зв'язку з оновленням «будівельних»

Ліцензійних умов (наказ Мінрегіонбуду від 06.10.2010 р. № 392 «Будівельна бухгалтерія», 2010, № 21, с. 28), Держархбудінспекція своїм наказом від 12.11.2010 р. № 165 підкоригувала Регламент роботи з ліцензування будівельної діяльності від 23.11.2009 р. № 169.

У

Регламенті, зокрема, застережено, що Держархбудінспекція приймає та розглядає в тому числі документи, в яких містяться види робіт на об'єктах за класом наслідків (відповідальності) СС3 (значні наслідки).

Крім цього,

оновлено перелік робіт, висновок про які надає ліцензійна комісія Держархбудінспекції (додаток 8 до Регламенту).

Наказ від 12.11.2010 р. № 165

набрав чинності 15.11.2010 р.

 

Ідентифікація об’єктів нерухомості для держреєстрації прав на них

Законом України від 11.02.2010 р. № 1878-VI

викладено у новій редакції Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» від 01.07.2004 р. № 1952-IV (далі — Закон про реєстрацію нерухомості), якою визначено нові правові, економічні, організаційні засади проведення державної реєстрації речових та інших прав на об’єкти нерухомого майна.

Зокрема, відповідно до

ст. 12 та 25 Закону про реєстрацію нерухомості уряду було доручено встановити порядок складання та затвердження, вимоги до оформлення індексних кадастрових карт і кадастрових планів земельних ділянок 1 та порядок присвоєння реєстраційного номера об’єкту нерухомого майна2.

1

Ці дані призначено для ідентифікації нерухомого майна, відображення взаєморозташування об’єктів нерухомого майна, організації управління інформацією та контролю за проведенням державної реєстрації прав.

2 Реєстраційним номером об’єкта нерухомого майна є індивідуальний номер, який присвоюється кожному окремо визначеному об’єкту нерухомого майна при проведенні державної реєстрації права власності на нього, не повторюється на всій території України і залишається незмінним протягом усього часу існування такого об’єкта.

З метою реалізації покладених завдань

постановою КМУ «Про ідентифікацію об’єктів нерухомого майна для державної реєстрації прав на них» від 08.12.2010 р. № 1117 затверджено:

— Порядок складення та затвердження індексних кадастрових карт (планів) і кадастрових планів земельних ділянок, вимоги до їх оформлення

;

Порядок присвоєння об’єкту нерухомого майна реєстраційного номера.

Установлено, що дія останнього

не поширюється на об’єкти нерухомого майна, права на які виникли до набрання ним чинності, крім випадків вчинення правочинів щодо такого нерухомого майна.

Постанова

КМУ від 08.12.2010 р. № 1117 набере чинності 01.01.2011 р., а Порядок присвоєння об’єкту нерухомого майна реєстраційного номера01.01.2012 р.

 

На землях оборони можна будувати житло для військовослужбовців

Законом України від 04.11.2010 р. № 2674-VI

3 унесено зміни до ст. 4 Закону України «Про використання земель оборони» від 27.11.2003 р. № 1345-IV, якими встановлено, що землі оборони можуть використовуватися для будівництва не тільки об’єктів соціально-культурного призначення, соціального та доступного житла, а і для будівництва житла для військовослужбовців та членів їхніх сімей. При цьому передбачено, що використання земель оборони для будівництва перелічених вище об’єктів має здійснюватися без зміни їх цільового призначення.

3 Детальніший коментар до цього Закону читайте в газеті «Будівельна бухгалтерія», 2011, № 1.

Закон

від 04.11.2010 р. № 2674-VI набрав чинності 08.12.2010 р.

 

Визначено форми договорів купівлі-продажу, що використовуються при проведенні земельних торгів

Постановою КМУ від 02.09.2010 р. № 805

затверджено Порядок продажу у 2010 році земельних ділянок несільськогосподарського призначення на земельних торгах (див. газету «Будівельна бухгалтерія», 2010, № 18, с. 5).

Зазначеним

Порядком визначено процедуру підготовки, організації та проведення земельних торгів у формі аукціону для продажу вільних від забудови земельних ділянок несільськогосподарського призначення державної та комунальної власності (прав на земельні ділянки).

Крім

того, Державному комітету із земельних ресурсів було доручено розробити і затвердити нормативно-правові акти, необхідні для реалізації зазначеного Порядку, та затвердити за погодженням з Держкомпідприємництва ліцензійні умови провадження діяльності з проведення земельних торгів.

На реалізацію зазначеної норми

наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 29.10.2010 р. № 771 затверджено форми:

Примірного договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки

;

Примірного договору купівлі-продажу права користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій)

;

Примірного договору купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення

.

Зауважимо, що

Ліцензійні умови провадження господарської діяльності щодо проведення земельних торгів було затверджено раніше наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 08.10.2010 р. № 724.

Наказ від 29.10.2010 р. № 771

набрав чинності 06.12.2010 р.

 

Визначено порядок продовження строків обігу та погашення облігацій

Згідно зі змінами, унесеними

Законом України від 08.10.2010 р. № 2601-VI до Закону України «Про цінні папери і фондовий ринок» від 23.02.2006 р. № 3480-IV, тепер:

1) рішення про продовження строків обігу та погашення облігацій емітент може прийняти

в разі викупу ним усього випуску (серії) облігацій або згоди на продовження таких строків усіх власників відповідного випуску (серії) облігацій . При цьому в разі зазначеного викупу його ціна не може бути менше номінальної вартості облігацій;

2) тривалість періоду, на який може бути продовжено строки обігу та погашення облігацій,

не може перевищувати тривалості періоду, визначеного проспектом емісії таких облігацій;

3) продовжити строки обігу та погашення облігацій можна

лише один раз, повторне продовження не допускається;

4) унесення змін до проспекту емісії цінних паперів

після їх розміщення допускається в разі продовження строків обігу та погашення облігацій. Інформацію про такі зміни має бути опубліковано протягом 15 днів з дня реєстрації змін.

Крім того, цим

Законом визначено, що емітентами цільових облігацій, виконання зобов'язань за якими забезпечується одиницею житлової нерухомості, можуть бути:

— юридичні особи, які мають право власності, оренди або постійного користування земельною ділянкою, на якій буде розташовано об'єкт житлового будівництва;

— юридичні особи, які уклали договори участі в будівництві житла з органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, що мають право власності, оренди або постійного користування земельною ділянкою, на якій буде розташовано об'єкт житлового будівництва.

Закон № 2601

набрав чинності 02.11.2010 р.

 

Розроблено Методрекомендації з бухобліку фінвитрат

Наказом МФУ від 01.11.2010 р. № 1300

затверджено Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку фінансових витрат (далі — Методрекомендації), які можуть застосовувати підприємства, організації та інші юридичні особи всіх форм власності (крім банків та бюджетних установ).

Ці

Методрекомендації не поширюються на суб'єктів малого підприємництва — юридичних осіб, представництва іноземних суб'єктів господарської діяльності та інших юридичних осіб, які не займаються підприємницькою діяльністю.

Для цілей бухгалтерського обліку фінансові витрати включають:

— проценти за користування короткостроковими і довгостроковими позичками банків, банківським овердрафтом;

— проценти за облігаціями випущеними, векселями виданими;

— дисконти за облігаціями, амортизацію інших знижок, пов'язаних з позичками;

— проценти за фінансову оренду активів.

Фінансові витрати визнаються витратами того звітного періоду, в якому їх нараховано,

за винятком частини фінансових витрат, що капіталізується.

Капіталізуються фінансові витрати в разі створення кваліфікаційного активу. Тоді капіталізовані фінвитрати включаються до його вартості.

 

До уваги компаній з управління активами інституційних інвесторів

Рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) від 16.11.2010 р. № 1714

внесено зміни до Положення про порядок подання інформації щодо фінансових показників діяльності осіб, які здійснюють діяльність з управління активами інституційних інвесторів (діяльність з управління активами), затвердженого рішенням ДКЦПФР від 04.10.2005 р. № 520.

Відповідно до змін:

— місячна інформація має подаватися лише в електронній формі (за електронною адресою kua-inform@stockmarket.gov.ua);

— у разі зменшення розміру власного капіталу нижче рівня, визначеного

Ліцензійними умовами провадження професійної діяльності на фондовому ринку — діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами), затвердженими рішенням ДКЦПФР від 26.05.2006 р. № 341, протягом трьох робочих днів з дня виникнення такого зменшення необхідно повідомити про це ДКЦПФР, зазначивши причини, які призвели до зменшення розміру власного капіталу, та фактичний розмір власного капіталу;

— протягом

двадцяти робочих днів з дня усунення вищезазначеної невідповідності слід повідомити ДКЦПФР про усунення цієї невідповідності та надати відповідні підтвердні документи, а саме фінансову звітність згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 2 «Баланс», складену на дату усунення такої невідповідності, підписану та засвідчену печаткою аудитора.

Рішення від 16.11.2010 р. № 1714 набере чинності 19.12.2010 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі