Теми статей
Обрати теми

Оплата надурочних

Редакція ББ
Стаття

Оплата надурочних

 

 

На будівельному підприємстві встановлено посадові оклади охоронникам при підсумованому обліку робочого часу. Як правильно розрахувати заробітну плату охороннику, який відпрацював надурочно?

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р. № 322-VIII.

Методичні рекомендації

— Методичні рекомендації щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, затверджені наказом Мінпраці від 19.04.2006 р. № 138.

 

Про те, що надурочні години «коштують удвічі дорожче», ніж робочий час, знають усі. Розглянемо питання щодо розрахунку заробітної плати з урахуванням надурочних годин при підсумованому обліку робочого часу.

Отже, згідно зі

ст. 61 КЗпП підсумований облік робочого часу застосовується на безперервно діючих підприємствах, в установах, організаціях, а також в окремих виробництвах, цехах, дільницях, відділеннях та на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути дотримано встановленої для цієї категорії працівників щоденної або щотижневої тривалості робочого часу, допускається за погодженням із профспілковим комітетом підприємства, установи, організації запровадження підсумованого обліку робочого часу з тим, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала встановленої кількості робочих годин.

Колективним договором підприємства визначається

обліковий період. Обліковим періодом може бути місяць, квартал, півріччя, рік. Інколи при підрахунку фактично відпрацьованих годин за місяць працівник може не виконати норму робочого часу за місяць, а в наступному місяці перевиконати цю норму, тому зручніше для точнішого аналізу як обліковий період використовувати календарний рік. І тоді невиконана норма робочого часу за місяць не буде підставою для зменшення заробітної плати.

У разі коли робота працівників регулюється графіками роботи (змінності), що включають робочий час і години роботи у вихідні та святкові дні, години відпочинку, тривалість робочого часу, установлена за графіком, може коливатися протягом облікового періоду. Вона може бути щоденною або щотижневою. Але загальна кількість годин роботи за обліковий період має дорівнювати нормі робочого часу в обліковому періоді.

Оплата працівникам за всі надурочні години провадиться наприкінці облікового періоду, установленого на підприємстві.

Згідно з табелем обліку робочого часу визначаємо

час, відпрацьований понад установлену тривалість, як різницю між фактично відпрацьованим часом та нормою тривалості робочого часу за обліковий період. Робота понад норму робочого часу, передбаченого графіком в окремі дні, тижні, місяці облікового періоду, при збереженні норми робочого часу за обліковий період, не є надурочною роботою.

Міністерство праці та соціальної політики України у своїх листах щороку визначає норми тривалості робочого часу1. Норма робочого часу за обліковий період може визначатися за графіком п'ятиденки.

1 У кожному другому номері місяця газети «Будівельна бухгалтерія» на останній сторінці ми публікуємо норми тривалості робочого часу.

Щоб розрахувати

норму робочого часу за обліковий період, помножуємо час тривалості робочого дня на кількість робочих днів за календарем п'ятиденки, що припадають на цей період, з рівною тривалістю кожного робочого дня, з урахуванням його скорочення напередодні святкових і неробочих днів та з вихідними днями в суботу і неділю. Підраховуючи кількість робочих годин облікового періоду, ми виключаємо дні відпусток, дні тимчасової непрацездатності, тобто всі дні, коли працівник був звільнений від роботи.

Існують також певні особливості розрахунку фактичного часу роботи працівника. Згідно з

п. 11 Методичних рекомендацій у разі підсумованого обліку робочого часу робота у святкові та неробочі дні (ст. 73 КЗпП) за графіком уключається до норми робочого часу за обліковий період, установленої на підприємстві. Години роботи, що перевищують цю норму, вважаються надурочними та оплачуються в подвійному розмірі. Тому при підрахунку надурочних годин у разі підсумованого обліку робочого часу робота у святкові та неробочі дні, здійснена понад установлену на підприємстві норму робочого часу, за обліковий період не враховується, оскільки її вже оплачено в подвійному розмірі. Саме цей висновок міститься в листі Мінпраці від 13.11.2006 р. № 158/0/13/118-06.

Інші години фактично відпрацьованого часу порівнюються з нормою робочого часу за обліковий період. Усі години, відпрацьовані понад установлений робочий час в обліковому періоді, вважаються надурочними та оплачуються відповідно до законодавства. Оплата надурочних годин регламентується

ст. 106 КЗпП. Компенсація надурочних робіт шляхом надання відгулу не допускається.

 

Приклад.

Будівельним підприємством установлено посадові оклади при підсумованому обліку робочого часу. Розрахуємо за листопад 2010 року заробітну плату охоронника, який при нормі тривалості робочого часу у 176 годин фактично відпрацював 184 години.

Якщо працівник за графіком змінності в листопаді 2010 року відпрацював 184 години, то незалежно від прийнятого на підприємстві облікового періоду підсумованого обліку робочого часу йому має бути виплачено оклад за відпрацьовані 176 годин, які визначено як нормальну тривалість робочого часу для листопада 2010 року при 40-годинному робочому тижні. Але якщо обліковий період — місяць, то, крім окладу, працівнику необхідно оплатити 8 надурочних годин (184 - 176), причому в подвійному розмірі годинного тарифу (годинний тариф для листопада 2010 року визначається як сума окладу, що ділиться на 176 годин).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі