Теми статей
Обрати теми

Будівництво з матеріалів замовника: облікові нюанси

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Будівництво з матеріалів замовника: облікові нюанси

 

Організація веде будівництво об'єкта із залученням підрядника. Для виконання робіт придбавали та передавали підряднику будівельні матеріали, оскільки у підрядника ці матеріали дорожчі.

Чи є таке використання матеріалів виконанням будівельних робіт господарським способом?

Чи потрібно з вартості матеріалів сплатити ПДВ?

Як оподатковується така передача?

 

У цьому випадку організація виступає замовником будівництва та може самостійно вибирати спосіб ведення робіт. Трапляється, що замовник не забезпечений кваліфікованими кадрами та засобами виробництва, не має дозвільних документів, тоді він може вибрати підрядний або змішаний спосіб.

При підрядному способі будівництва залучаються сторонні будівельні організації.

При змішаному способі будівництво одночасно ведеться господарським та підрядним способом. Таким чином, частина будівельних робіт виконується власними силами, а частина — із залученням підрядника. Організація-замовник може залучити підрядника, а також надавати матеріали та устаткування в межах договору будівельного підряду для використання їх у будівництві.

При веденні будівництва підрядним способом сторони фіксують у договорі, з чиїх матеріалів будуватиметься об'єкт — підрядника чи замовника. Залежно від цього можливі три варіанти:

— будівництво здійснюватиметься повністю з матеріалів замовника;

— будівництво здійснюватиметься повністю з матеріалів підрядника;

— комбінований спосіб, коли використовується частина будівельних матеріалів замовника, а частина — підрядника.

Первісну вартість об'єкта, що будується, буде сформовано тільки після підписання з підрядниками актів виконаних робіт і здавання закінченого будівництвом об'єкта в експлуатацію.

Як випливає із запитання,

замовник надає матеріали для будівництва, отже, у його бухгалтерському обліку доцільно виділити окремий субрахунок для відображення вартості таких будівельних матеріалів. Для цього можна використати субрахунок другого порядку до субрахунку 205 «Будівельні матеріали» 2051 «Будівельні матеріали, передані підряднику для виконання БМР». Право власності на передані матеріали від замовника до підрядника не переходить, відповідно і в бухобліку замовника доходи при такій передачі не виникають (тобто замовник не сподівається отримати гроші за поставлені в такий спосіб матеріали).

Списання будівельних матеріалів у бухобліку замовника на субрахунок

151 «Капітальне будівництво» відображається після підписання Акта виконаних робіт за ф. № КБ-2в і довідки ф. № КБ-3. Разом з Актом за ф. № КБ-2в і довідкою за ф. № КБ-3 у кошторисних програмах щодо використаних матеріалів формуються три документи:

— відомість ресурсів витрат замовника;

— відомість ресурсів витрат підрядника;

— підсумкова відомість ресурсів.

Вартість матеріалів замовника, переданих підряднику, не включається до обсягу виконаних підрядних робіт. Такі матеріали та їх вартість зазначаються в Акті за № ф. КБ-2в, але із загальної вартості їх вартість вираховується.

Залишок невикористаних будівельних матеріалів повертається замовнику, оприбуткування відображається по дебету субрахунку

205 «Будівельні матеріали».

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

ВД

ВВ

1

Передано підряднику будівельні матеріали для виконання БМР

2051

205

2

Підписано Акт виконаних робіт за ф. № КБ-2в*

151

2051

3

Відображено повернення підрядником невикористаних будівельних матеріалів

205

2051

* Невід'ємною частиною Акта виконаних робіт за ф. № КБ-2в у цьому випадку є відомість ресурсів витрат замовника.

 

У податковому обліку передача та повернення таких матеріалів безпосередньо не відображаються.

Передані матеріали виключаються зі складу запасів замовника через перерахунок за

п. 5.91 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.1997 р. № 283/97-ВР та відображаються у графі 4 табл. 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток. Вартість матеріалів буде включено до балансової вартості споруджуваного об'єкта.

1 Про перерахунок за п. 5.9 після 01.04.2010 р. читайте в статті І. Чалого «Податковий кодекс: будівельний аспект» на с. 9 цього номера.

Передача матеріалів замовника підряднику не відповідає операції поставки, відповідно податкові зобов'язання з ПДВ не нараховуються.

 

Андрій Чибісов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі