Теми статей
Обрати теми

Про земельні сервітути

Редакція ББ
Лист від 24.09.2009 р. № 14322/17/11-09

Про земельні сервітути

 

Лист Державного комітету України із земельних ресурсів від 24.09.2009 р. № 14322/17/11-09

 

Державним комітетом України із земельних ресурсів оброблено Ваш лист стосовно роз’яснення деяких питань земельного законодавства, що надійшов від Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, і по суті поставлених запитань повідомляється таке.

Частиною другою статті 100 Земельного кодексу України

встановлено, що земельний сервітут може бути встановлено договором між особою, яка вимагає його встановлення, і власником (володільцем) земельної ділянки.

Відповідно до

частини першої статті 84 Земельного кодексу України в державній власності перебувають усі землі України, крім земель комунальної та приватної власності.

З урахуванням того, що розмежування земель державної та комунальної власності

не проведено, усі землі, крім земель, переданих у приватну власність, вважаються державними.

Абзацом першим пункту 12 розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України

встановлено, що до розмежування земель державної та комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями (крім земель, переданих у приватну власність, і земель, зазначених в абзаці третьому цього пункту), у межах населених пунктів здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів — відповідні органи виконавчої влади.

Тобто орган

місцевого самоврядування — розпорядник земельної ділянки може виступати стороною договору земельного сервітуту.

Згідно з

частиною другою статті 100 Земельного кодексу України договір про встановлення земельного сервітуту підлягає державній реєстрації в порядку, установленому для державної реєстрації прав на нерухоме майно.

Статтею 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»

(далі — Закон) визначено, що обов’язковій державній реєстрації підлягають речові права на нерухоме майно, зокрема право користування (сервітут).

Відповідно до

Закону реєстрація речових прав на нерухоме майно здійснюється у складі Державного реєстру прав на нерухоме майно та їх обмежень (далі — Державний реєстр прав).

Згідно із

Законом адміністратором Державного реєстру прав є Центр ДЗК.

Відповідно до

абзацу п’ятого пункту 4 «Прикінцеві положення» Закону на Кабінет Міністрів України покладено обов’язок забезпечити в межах своїх повноважень прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону.

Неприйняття

досі Верховною Радою України та Кабінетом Міністрів України нормативно-правових актів, необхідних для реалізації положень Закону, а саме Порядку ведення Державного реєстру прав та інших, унеможливлює дію Закону в повному обсязі, у тому числі ведення Державного реєстру прав.

Відповідно до

постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року № 1088 «Про створення єдиної системи державної реєстрації земельних ділянок, нерухомого майна та прав на них у складі державного земельного кадастру» Центр ДЗК до створення Державного реєстру прав провадить реєстрацію земельних ділянок та прав на них шляхом унесення записів про реєстрацію земельних ділянок та прав на них до бази даних державного реєстру земель .

Центр ДЗК здійснює ведення державного реєстру

земель відповідно до Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель, затвердженого наказом Держкомзему України від 02.07.2003 р. № 174 і зареєстрованого Мін’юстом 25.11.2003 р. за № 641/762 (далі — Тимчасовий порядок), яким не передбачено процедури реєстрації права користування чужою земельною ділянкою (сервітут).

Водночас згідно з

Тимчасовим порядком в автоматизованій системі державного земельного кадастру (далі — АС ДЗК) повинні міститися, зокрема, відомості про правовий режим земель. До Поземельної книги та стовпців 39 — 48 таблиці 5 «Відомості про наявні обмеження (обтяження) прав на земельну ділянку, земельні сервітути, договори оренди (суборенди) землі» до реєстраційної картки земельної ділянки, що є складовою частиною Поземельної книги, уносяться відповідні дані.

Таким чином, до

Поземельної книги (реєстраційної картки земельної ділянки) та АС ДЗК уносяться відомості про наявні сервітути земельної ділянки.

Після

внесення інформації про наявні сервітути земельної ділянки до Поземельної книги (реєстраційної картки земельної ділянки) та АС ДЗК відповідний структурний відокремлений підрозділ Центру ДЗК за заявкою зацікавленої особи може видати довідку в установленому законодавством порядку.

 

Заступник голови В. Кулініч

 

Коментар

 

див. на с. 38 цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі