Теми статей
Обрати теми

Чи потрібен перерахунок ввізного ПДВ

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Чи потрібен перерахунок ввізного ПДВ

 

У пункті 4.3 Закону про ПДВ щодо нарахування ПДВ при імпорті вказується на необхідність перерахунку бази оподаткування (вартості імпортних товарів) за курсом НБУ, що діяв на кінець операційного дня, який передує дню потрапляння товарів під митний контроль. Чи потрібно у зв’язку з цим платнику податків якимсь чином самостійно здійснювати подібний перерахунок ввізного ПДВ, ураховуючи, що митники до сплати розраховують ввізний ПДВ виходячи з курсу НБУ на дату подання ВМД до оформлення?

 

Подібна вимога (про необхідність перерахунку бази оподаткування при імпорті товарів виходячи з курсу НБУ, який діяв на кінець операційного дня, що передував дню, в якому товар уперше потрапляє під режим митного контролю згідно з митним законодавством) дійсно міститься в абзаці першому п. 4.3 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ).

Водночас митники (що підтверджується й запитанням) зазвичай нараховують ввізний ПДВ виходячи з курсу НБУ, що діяв на дату подання ВМД до оформлення (лист ДМСУ від 19.05.2006 р. № 11/4-15/5453-ЕП). У ситуації, що склалася, платнику податків залишається тільки прийняти таку позицію. Адже саме митні органи згідно з п.п. «б» п. 10.1 Закону про ПДВ є відповідальними за нарахування, утримання і сплату (перерахування) до бюджету ПДВ при імпорті. І саме на митників у цьому випадку покладаються обов’язки з контролю за правильністю нарахування ввізного ПДВ (п. 10.4 Закону про ПДВ, п. 2.1 Порядку № 109/1881).

1 Порядок здійснення митними органами контролю за сплатою платниками податку на додану вартість і акцизного збору, що справляються при ввезенні (пересиланні) товарів та інших предметів на митну територію України, затверджений наказом ДПАУ і ДМСУ від 16.03.2001 р. № 109/188.

Отже, підприємство не є відповідальним за розрахунок суми імпортних податкових зобов’язань (тому до нього не можуть застосовуватися і будь-які санкції за неправильний розрахунок такої суми). Тому до податкового кредиту підприємство в цьому випадку відносить суму ввізного ПДВ, сплачену при ввезенні та зазначену у ВМД, і надалі провадити якесь її уточнення (здійснювати перерахунок) підприємству не потрібно.

Нижче в табличній формі узагальнено облікові особливості, притаманні імпорту товарів.

 

Імпорт товарів

Операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

ВВ

ПК

Перша подія перерахування передоплати

1. Перерахування передоплати

Заборгованість, що виникла після перерахування передоплати, є немонетарною (оскільки її буде погашено немонетарним активом — товаром), тому курсові різниці (на кінець періоду і на дату погашення) щодо неї не розраховуються

(ВВ не виникають згідно з п.п. 11.2.3 Закону про податок на прибуток2, однак при цьому запам’ятовується балансова вартість валюти, перерахованої нерезиденту в оплату за товар)

Перерахування попередньої (авансової) оплати за товар на ПДВ-облік імпортера не впливає (п.п. 7.3.8 Закону про ПДВ)

2. Оприбуткування товару

При оприбуткуванні первісна вартість товарів визначається за сумою авансу (тобто за курсом НБУ на дату перерахування передоплати)

(п. 6 П(С)БО 213)

+

+

(згідно з п.п. 11.2.3 Закону про податок на прибуток виникають ВВ у розмірі балансової вартості раніше перерахованої валюти)

(на дату оформлення ВМД виникає право на ПК у розмірі ПДВ, сплаченому при ввезенні, зазначеному у ВМД)

Перша подія — оприбуткування товару

1. Оприбуткування товару

Первісна вартість товарів визначається за курсом НБУ на дату оприбуткування товарів

(п. 5 П(С)БО 21)

+

+

(у момент оприбуткування товарів виникають ВВ виходячи з курсу НБУ на момент оприбуткування)

(на дату оформлення ВМД виникає право на ПК у розмірі ПДВ, сплаченому при ввезенні, зазначеному у ВМД)

2. Перерахування оплати

Заборгованість, що виникла після отримання товару, є монетарною (оскільки її буде погашено грошима), тому щодо неї (на кінець періоду і на дату погашення) розраховуються курсові різниці

+

-

(після оплати товару сума раніше відображених ВВ уточнюється до розміру балансової вартості валюти, перерахованої в оплату за товар)

 

2

Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР).

3

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 21 «Вплив змін валютних курсів», затверджене наказом Мінфіну України від 10.08.2000 р. № 193.

 

Людмила Солошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі