Теми статей
Обрати теми

ПДВ щодо житлових новобудов: як визначити не першу поставку

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПДВ щодо житлових новобудов:
як визначити НЕ першу поставку

 

Забудовник звів житловий будинок за рахунок коштів, отриманих від інвесторів, які фінансували будівництво за договорами купівлі-продажу майнових прав на нерухомість, що будується. За договором генпідряду всі будівельно-монтажні роботи для забудовника виконувалися підприємством, що має відповідні ліцензії.

Чи повинен нараховуватися забудовником ПДВ із вартості квартир, що реалізуються інвесторам?

 

Залишаючи осторонь проблему неоднозначного визначення статусу договорів купівлі-продажу майнових прав1, ми маємо констатувати, що питання про необхідність нарахування ПДВ при продажу готового новозбудованого житла дотепер не знайшло свого остаточного рішення.

1 Детальніше див. «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 5, с. 32 — 34.

Про те, що норма п.п. 5.1.20 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ) може тлумачитися діаметрально протилежно, ми вже писали на сторінках газети «Будівельна бухгалтерія» не раз2.

2 Див. наприклад, публікації в газеті «Будівельна бухгалтерія», 2008, другий рекламний номер, с. 12 — 15; 2009, № 2, с. 12 — 13; 2009, № 19, с. 44.; 2009, № 23, с. 6 — 7.

Водночас ми б звернули увагу на одну з недавніх консультацій відомого представника державної податкової служби.

Так, в одному з періодичних видань3 начальник відділу масово-роз'яснювальної роботи і звернень громадян ДПІ в Дніпровському районі м. Києва Наталія Кирпа опублікувала відповідь на запитання про те, що вважається першою поставкою в ситуації, коли забудовник оформляє права власності на квартири спочатку на себе, а потім реалізує ці квартири третім особам, від яких протягом будівництва забудовник отримував передоплати.

3 Див. «Бухгалтерія», 2009, № 49, с. 77 — 78.

Висновок, зроблений провідним податковим фахівцем, виглядає досить однозначно: якщо операція з поставки підприємству

послуг зі спорудження житла є першою поставкою, то наступна операція з поставки квартир третім особам не є першою поставкою житла. А отже, ПДВ під час такої поставки нараховуватися не повинен.

Цікаво, що таких самих висновків Наталія Кирпа дійшла і в консультації, опублікованій ще в другому рекламному номері газети «Будівельна бухгалтерія» за 2008 рік4..

4 Див. «Будівельна бухгалтерія», 2008, другий рекламний номер, с. 43.

Отже, думка цього податкового консультанта не змінилася і після виходу червневого

листа ДПАУ від 03.06.2009 р. № 11586/7/16-1517-265, який надавав можливості для більш фіскальних трактувань змісту п.п. 5.1.20 Закону про ПДВ.

Зауважимо: умову про те, що забудовник спочатку оформляє право власності на квартири на своє ім'я, було зазначено в самому запиті, направленому податківцям.

Що стосується норми

п.п. 5.1.20 Закону про ПДВ, то в ній про оформлення прав власності зовсім не йдеться.

Якщо забудовник уклав договір з генпідрядником, від якого отримав готовий об'єкт як сукупність виконаних будівельно-монтажних

робіт 6, то, згідно з п.п. 5.1.20 Закону про ПДВ, отримання відповідних обсягів БМР забудовником буде першою поставкою.

5 Див. «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 17, с. 5.

6

У термінології Закону про ПДВ термін «послуги» ототожнюється з поняттям «роботи».

І якщо дотримуватися підходу, запропонованого Наталією Кирпою, то

наступна операція з поставки квартир уже не буде першою поставкою.

Отже, якщо договори купівлі-продажу майнових прав на нерухомість, що будується,

про які йдеться в запитанні, дають підстави для того, щоб визнати власне поставкою операцію передачі квартир від забудовника інвесторам, то забудовник може претендувати на пільгу, передбачену в п.п. 5.1.20 Закону про ПДВ.

 

Сергій Шемет

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі