Теми статей
Обрати теми

Садівницькі товариства: статус і земельні питання

Редакція ББ
Лист від 30.12.2009 р. № 1079-0-2-09-19

Садівницькі товариства: статус і земельні питання

 

Лист Міністерства юстиції України від 30.12.2009 р. № 1079-0-2-09-19

 

У зв’язку зі зверненням <…> у Міністерстві юстиції розглянуто лист <…> щодо надання роз’яснення деяких норм законодавства стосовно садівницьких товариств і повідомляється таке.

 

1. Щодо питання, чи повинні садівницькі товариства утворюватися у формі кооперативів.

Правові, організаційні, економічні та соціальні основи функціонування кооперації в Україні визначає

Закон України «Про кооперацію».

Відповідно до

статті 41 «Прикінцеві положення» зазначеного Закону кооперативи та кооперативні об’єднання, які створено до набрання чинності цим Законом, зобов’язані протягом року з дня набрання чинності ним Законом привести свої статути у відповідність із цим Законом. До приведення статутів у відповідність із цим Законом кооперативи та кооперативні об’єднання керуються положеннями діючих статутів у частині, що не суперечить цьому Закону .

Згідно із

статтею 1 вказаного Закону кооператив — це юридична особа, утворена фізичними та/або юридичними особами, які добровільно об’єдналися на основі членства для ведення спільної господарської та іншої діяльності з метою задоволення своїх економічних, соціальних та інших потреб на засадах самоврядування.

Обслуговуючий кооператив

— це кооператив, який утворюється шляхом об’єднання фізичних та/або юридичних осіб для надання послуг переважно членам кооперативу, а також іншим особам з метою провадження їх господарської діяльності.

Статтею 6

вказаного Закону встановлено, що кооператив є первинною ланкою системи кооперації і створюється внаслідок об’єднання фізичних та/або юридичних осіб на основі членства для спільної господарської та іншої діяльності з метою поліпшення свого економічного стану.

Відповідно до завдань та характеру діяльності кооперативи поділяються на такі типи:

виробничі, обслуговуючі та споживчі. За напрямами діяльності кооперативи можуть бути житлово-будівельними, садово-городніми, гаражними, торговельно-закупівельними. транспортними, освітніми, туристичними, медичними тощю.

Таким чином, враховуючи наведені норми законодавства, на сьогоднішній день садівницькі товариства можуть функціонувати у такій організаційно-правовій формі, як обслуговуючі кооперативи відповідно до

Закону України «Про кооперацію».

 

2. Щодо питання, чи може член садівницького товариства внести до товариства свій пайовий внесок майном у вигляді власної земельної ділянки.

Відповідно до

частини першої статті 78 Земельного кодексу України (далі — ЗКУ) право власності на землю — це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками.

Власник мас право вчинити щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону (

частина друга статті 319 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ).

Статями 10, 11 Закону України «Про кооперацію»

визначено, що членами кооперативу можуть бути громадяни України, іноземні та особи без громадянства, юридичні особи України та іноземних держав, що діють через своїх представників, які внесли вступний внесок та пай у розмірах, визначених статутом кооперативу, додержуються вимог статуту і користуються правом ухвального голосу.

В розумінні

Закону України «Про кооперацію» пай — майновий поворотний внесок члена (асоційованого члена) кооперативу у створення та розвиток кооперативу, який здійснюється шляхом передачі кооперативу майна, у тому числі грошей, майнових прав, а також земельної ділянки (стаття 2 Закону).

 

3. Щодо питання, чи може вважатися приватизацією придбання членом товариства земельної ділянки в такого товариства за договором купівлі — продажу.

Статтею 81 Земельного кодексу України

(далі — ЗКУ) визначено підстави, за яких громадяни України набувають права власності на земельні ділянки, серед яких, зокрема, розмежовуються:

а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами;

б) безоплатна передача із земель державної і комунальної власності;

в) приватизація земельних ділянок, що були раніше надані їм у користування.

Відповідно до

статті 35 ЗКУ приватизація земельної ділянки громадянином — членом садівницького товариства здійснюється без згоди на те інших членів цього товариства. Громадяни України із земель державної і комунальної власності мають право набувати безоплатно у власність або на умовах оренди земельні ділянки для ведення індивідуального або колективного садівництва .

Частиною третьою статті 116 ЗКУ

передбачено, що безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян провадиться у разі приватизації земельних ділянок, які перебувають у користуванні громадян: одержання земельних ділянок внаслідок приватизації державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій: одержання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених цим Кодексом.

Натомість загальні положення про купівлю- продаж визначено

главою 54 ЦКУ.

Зокрема,

статтею 655 ЦКУ встановлено, що за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов’язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов’язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму. Тобто такий договір є оплатним.

Отже,

приватизація земельних ділянок та придбання їх за договором купівлі — продажу є окремими підставами набуття права власності на земельні ділянки.

Разом з тим зазначаємо, що спеціально уповноваженим нейтральним органом виконавчої влади у галузі земельних відносин є Державний комітет із земельних ресурсів, до повноважень якого належить забезпечення реалізації державної політики, розроблення економічного і правового механізму регулювання земельних відносин, узагальнення практики застосування земельною законодавства (

пункт «с» статті 15 ЗКУ, Положення про Державний комітет України із земельних ресурсів, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 2008 р. № 224).

Таким чином, роз’яснення земельного законодавства здійснює Держкомзем.

Водночас зазначаємо, що листи Мін’юсту не встановлюють норм права, а носять лише інформаційний характер.

 

Заступник міністра Л. Єфіменко

 

КОМЕНТАР

 

На шпальтах газети «Будівельна бухгалтерія» ми вже неодноразово зверталися до проблем, пов’язаних з діяльністю садівницьких товариств1.

1 Див. «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 14, с. 45; 2009, № 16, с. 46.

Ця організаційно-правова форма дуже популярна у забудовників, які спеціалізуються на спорудженні котеджних містечок.

Однак слід визнати, що

сьогодні чинне законодавство не містить однозначних положень, що регулюють статус і режим функціонування садівницьких товариств. При реалізації котеджно-садівничих проектів забудовники стикаються як із питаннями належної реєстрації товариств, так і з проблемами тлумачення змісту земельних правовідносин, що виникають у межах таких утворень.

У цьому листі фахівці Мін’юсту визнають, що садівницьке товариство

може (але не зобов’язане) бути зареєстроване як обслуговуючий кооператив. А це означає, що таке товариство може претендувати на отримання статусу неприбуткової організації.

Хоча останнім часом усе частіше порушуються питання перереєстрації обслуговуючих кооперативів саме в садівницькі товариства. Відповідні процедури намагається врегулювати Держкомпідприємництва своїми рекомендаціями та листами2.

2 Див. лист Держкомпідприємництва від 19.10.2009 р. № 12673.

Крім того, у листі Мін’юсту, що розглядається, підтверджується, що

член садівнцького товариства може внести свій пайовий внесок власною земельною ділянкою.

Відповідаючи на третє запитання, фахівці Мін’юсту зазначили, що звичайну купівлю-продаж земельної ділянки не можна ототожнювати з приватизацією землі. Тому гарантії

ч. 6 ст. 35 Земельного кодексу3стосуються тільки випадків, коли громадяни отримують землю з державної або комунальної власності чи від державних або комунальних підприємств.

3 Земельний кодекс України від 25.10.2001 р. № 2768-III.

Ураховуючи безліч проблем, що виникають у діяльності садівницьких товариств, уряд 30 вересня 2009 року прийняв

розпорядження № 1180-р, яким, серед іншого, було приписано розробити проект Закону «Про садівницькі товариства».

Держкомітет з питань технічного регулювання та споживчої політики своїм

наказом від 25.09.2009 р. № 342 вніс поправки до Класифікатора організаційно-правових форм господарювання, згідно з якими садівницьке товариство є окремою організаційно-правовою формою з кодом 950 .

 

Андрій Левченко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі