Теми статей
Обрати теми

Перевірки будівельних компаній Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Редакція ББ
Стаття

Перевірки будівельних компаній Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Василь Качерай, головний бухгалтер ТзОВ «Фінансова компанія «ЕКО-ДІМ», poradnyk@gmail.com 

 

Коли 21 травня 2009 р. своєю постановою № 502 Кабмін увів тимчасові обмеження щодо здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності на період до 31 грудня 2010 року1, багато суб’єктів господарювання подумали, що нарешті «настане рай на землі». Ніяких тобі перевірок, штрафів, пені, донарахувань тощо. Та цього не сталося.

Спочатку виявилося, що податкові органи зберегли за собою право на перевірки, а потім почалися масові роз’яснення різних контролюючих органів про те, що на них зазначений мораторій не поширюється. Одним з таких органів є Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС з ТВП). Як виконавчі органи ФСС з ТВП перевірятимуть будівельні компанії, на що варто звернути увагу при підготовці до перевірки, розглянемо в цій статті.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Закон № 2240

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-ІІI.

Постанова № 502

— постанова КМУ «Про тимчасові обмеження щодо здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності на період до 31 грудня 2010 року» від 21.05.2009 р. № 502.

Постанова № 547

— постанова КМУ «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів, пов’язаних з державним наглядом (контролем) у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням і похованням» від 03.06.2009 р. № 547.

Інструкція № 38

— Інструкція про порядок проведення ревізій та перевірок по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджена постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 19.09.2001 р. № 38.

 

1 Постанова КМУ «Про тимчасові обмеження щодо здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності на період до 31 грудня 2010 року» від 21.05.2009 р. № 502.

 

Кого перевірятимуть

Згідно з

постановою № 547 частота, з якою органи ФСС з ТВП перевірятимуть суб’єктів господарювання, залежить від того, до якого ступеня ризику відноситься те чи інше підприємство. Загалом постанова № 547 виділяє три ступені ризику: високий, середній та незначний. Відповідно підприємства з високим ступенем ризику перевірятимуть не частіше одного разу на рік, із середнім — не частіше одного разу на два роки і з незначним — не частіше одного разу на п’ять років.

Зазначена

постанова № 547 також установлює критерії віднесення підприємства до того чи іншого ступеня ризику. Першим і основним критерієм є обсяг фонду оплати праці. Тут розмір поділився наступним чином: до 500000,00 гривень на рік — незначний ступінь ризику, від 500000,00 до 1000000,00 — середній ступінь ризику та більше 1000000,00 — високий ступінь ризику. Зважаючи на те що більшість будівельних компаній усе ж таки має чималий фонд оплати праці на рік, який, як правило, перевищує один мільйон гривень, то більшість будівельних компаній таки потрапить до підприємств з високим ступенем ризику і може очікувати щорічного візиту інспекторів ФСС з ТВП.

Та критерій обсягу фонду оплати праці є не єдиним щодо віднесення підприємств до того чи іншого ступеня ризику. Зокрема, такими критеріями є перевищення у звіті про нараховані внески, перерахування та витрати розміру середньоденної допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах над розміром середньоденної заробітної плати, наявність простроченої заборгованості зі сплати коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування, порушення строків сплати страхових внесків, неподання робочому органу ФСС з ТВП передбачених законодавством звітів, порушення встановлених строків, допущення неузгодженості у звітах, передбачених законодавством, які подаються Фонду2.

2 Тут і надалі під Фондом мається на увазі Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Зважаючи на особливості нарахування та сплату внесків в ФСС з ТВП, три останні критерії є достатньо ймовірними в діяльності будівельних компаній. Достатньо два рази пропустити термін сплати внесків до Фонду або не подати звітність до нього протягом двох кварталів — і ви вже потрапите до списку підприємств з високим ступенем ризику. А якщо ці порушення будуть допущені хоча б один раз, то підприємство буде віднесено до підприємств із середнім ступенем ризику і вас перевірятимуть один раз на два роки. Зважаючи, що в будівельних компаніях достатньо велика чисельність персоналу, то допустити помилки в звітності є досить ймовірним, а отже, шанс потрапити в число підприємств із середнім ступенем ризику є більш ніж ймовірним, а отже, інспекторів ФСС з ТВП довго чекати не доведеться.

 

Як зустріти інспекторів ФСС з ТВП

Тож зважаючи на те, що в будівельних компаніях є великі шанси потрапити до списку підприємств із середнім або високим ступенем ризику, вважатимемо, що інспектори ФСС з ТВП таки навідалися до вас. Як же поводитися в такій ситуації?

Насамперед вас повинні повідомити про проведення перевірки письмово за десять днів до її початку.

Якщо ця перевірка планова і вас не попередили про це за 10 днів до її початку, то можете сміливо не пускати інспекторів на підприємство. Але робити це варто лише у разі, якщо вам і справді потрібен час для підготовки до перевірки. В іншому випадку інспекторів варто допустити на перевірку, до того ж вона може проводитися і швидше ніж 10 днів після повідомлення про її проведення за згодою сторін.

Якщо ж ви все-таки вирішили допустити інспекторів до перевірки підприємства, то перед її початком вимагайте від них пред’явити доручення на право проведення перевірки, а також попросіть розписатися в журналі реєстрації перевірок.

Також ви зобов’язані забезпечити працівників ФСС з ТВП, які прийшли до вас на перевірку, робочим місцем та можливістю користуватися зв’язком та комп’ютерною технікою, як цього вимагає

п. 15.8 Інструкції № 58.

 

Що і як перевірятимуть інспектори ФСС з ТВП

Згідно зі

ст. 28 Закону № 2240 інспектори ФСС з ТВП мають право:

— перевіряти правильність нарахування і повноту сплати страхових внесків та використання страхових коштів;

— одержувати необхідні пояснення з питань, що виникають під час перевірки;

— накладати фінансові санкції та адміністративні штрафи;

— порушувати відповідно до законодавства питання про притягнення посадових осіб до відповідальності за порушення законодавства про соціальний захист, вимагати надання інформації про вжиті заходи.

Підпункт 4.4 Інструкції № 38

конкретизує права перевіряльників і дозволяє їм:

— призначати і поводити повну або часткову інвентаризацію товарно-матеріальних цінностей, які обліковуються за Фондом;

— опечатувати, в необхідних випадках, приміщення (касу) або шафи, де зберігаються фінансові, архівні матеріали, а також путівки та інші документи, здійснювати огляд виробничих приміщень, території, будівель;

— за згодою керівництва робочих органів Фонду залучати спеціалістів для виконання окремих завдань, пов’язаних з ревізією або перевіркою;

— одержувати у банківських, кредитних та фінансових установах документальні підтвердження операцій і стану рахунків об’єктів, по яким проводиться перевірка;

— одержувати довідки та копії документів від підприємств, установ, організацій щодо операцій і розрахунків з організацією, яка ревізується.

Особливо слід звернути увагу на

право працівників Фонду вилучати оригінали документів. Законодавчі акти, на підставі яких розроблена Інструкція № 38 про перевірки органами соцстраху, не наділяють Фонд такими правами.

Хоча у страхувальників оригінали документів вилучати не можна,

п. 4.4 Інструкції № 38 дозволяє контролерам на строк до закінчення ревізії або перевірки вилучати оригінали документів, якщо їх збереження в організації, яку ревізують, не гарантується, а також при виявленні фіктивних документів, підробок і фальсифікацій.

У такому випадку в справах організації залишається акт про вилучення та копії вилучених документів, завірені підписами ревізора та головного бухгалтера або іншої відповідальної особи організації.

Також слід пам’ятати, що згідно з

п.п. 4.4 Інструкції № 38 працівники Фонду мають право перевіряти не всі документи страхувальника, а лише грошові документи, реєстри бухгалтерського обліку, звіти, кошториси, плани, готівку, цінні папери та матеріальні цінності, а також путівки, які пов’язані з нарахуванням страхових внесків, рухом коштів на банківських рахунках.

Перевірці підлягають документи за поточний і попередній роки, а у разі виявлення порушень — за довші періоди.

Як правило, перевірку працівники Фонду розпочинають з прохання надати їм наказ про призначення комісії із загальнообов’язкового соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та її голови, який і підписує звіти в ФСС з ТВП. Тож подбайте заздалегідь про наявність документів про створення зазначеної комісії.

Далі працівники Фонду зіставлять дані про фонд оплати за період, що перевіряється, з даними про фонд оплати праці, зазначеними в звітах, які ви подавали в ФСС з ТВП. Тож ретельно перевірте, щоб дані в цих документах співпадали. Досить часто будівельні компанії грішать тим, що, використовуючи програми для автоматизації обліку, вони не завжди мають віддрукувані документи з нарахування зарплати (розрахункові відомості по зарплаті). Майте на увазі, що ці документи є первинними документами щодо нарахування заробітної плати і вони повинні бути у наявності віддрукувані та підписані уповноваженими на це особами. Їх електронний замінник до уваги не береться.

Разом з правильністю нарахування фонду оплати праці працівники Фонду перевірять правильність утримання вами відрахування в ФСС з ТВП та вчасність їх перерахування в Фонд. Як свідчить досвід, при умові відсутності заборгованості перед Фондом при перевірці працівники не надто прискіпливо звіряють вчасність перерахування коштів в Фонд. Тому є всі шанси, що при наявності дрібних гріхів на них не звернуть уваги.

Досить прискіпливо працівники Фонду перевірятимуть правильність отримання та використання вами путівок на санаторно-курортне лікування та оздоровлення. Тому заздалегідь підготуйте всі необхідні документи.

Найретельніше Фонд перевірятиме витрачання коштів Фонду. Тут ретельно перевірятимуться правильність нарахування лікарняних, а також виплат допомоги на поховання. Тому ще раз ретельно перевірте правильність нарахування та виплати таких виплат, а також наявність усіх підтверджуючих документів. Якщо у вас не було виплат з ФСС з ТВП, то перевірка може мати суто формальний зміст.

 

Наслідки перевірки

За результатами перевірки спеціалістами Фонду буде складено Акт про результати перевірки правильності нарахування, сплати, обліку та використання коштів ФСС з ТВП, в якому й будуть зазначені штрафні санкції щодо вашого підприємства або відсутність таких.

Розміри відповідальності підприємства за порушення порядку нарахування, сплати, обліку та використання коштів ФСС з ТВП передбачені

ст. 30 Закону № 2240. Зокрема, за несвоєчасність сплати страхових внесків штраф у розмірі 50 % суми належних до сплати страхових внесків. За неповну сплату страхових внесків передбачено штраф у розмірі прихованої заниженої суми заробітної плати, на яку нараховуються страхові внески, а в разі повторного порушення у трикратному розмірі.

Також передбачена відповідальність за порушення порядку витрачання страхових коштів у розмірі 50 % належної до сплати суми страхових внесків.

За несвоєчасне перерахування страхових внесків

ст. 30 вищезазначеного Закону передбачає, окрім штрафу нарахування пені, виходячи з 120 % облікової ставки НБУ, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк.

 

Висновки

Попри тимчасові обмеження на здійснення перевірок суб’єктів господарювання органи ФСС з ТВП продовжують здійснювати перевірку страхувальників щодо правильності нарахування, сплати, обліку та використання коштів ФСС з ТВП.

Особливу увагу перевіряючі органи приділяють витратам підприємства за рахунок Фонду та документальному забезпеченню таких витрат.

Штрафні санкції за невчасне перерахування коштів у ФСС з ТВП є досить значними, тому потрібно дуже уважно розраховувати страхові внески до ФСС з ТВП та стежити за тим, щоб не було недоїмок, оскільки це загрожуватиме підприємству великим штрафними санкціями та пенею.

У разі ж якщо підприємство не використовувало коштів ФСС з ТВП (відсутні лікарняні, видача путівок на санаторно-курортне лікування та допомога у зв’язку з похованням), перевірка органами ФСС з ТВП може перетворитися на буденну формальність і буде безпроблемною для підприємства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі