Теми статей
Обрати теми

Оприлюднення інформації про виплати директорам

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Оприлюднення інформації
про виплати директорам

 

Чи зобов’язана бухгалтерія розкривати у фінансовій звітності відомості про виплати, проведені на користь директора підприємства за звітний рік?

 

Наказом Мінфіну України від 25.09.2009 р. № 1125 П(С)БО 231

було доповнено пунктом 15 такого змісту:

«15. У

примітках до фінансової звітності наводиться інформація про одержані від підприємства провідним управлінським персоналом:

15.1. Поточні виплати.

15.2. Інші довгострокові виплати.

15.3. Виплати по закінченні трудової діяльності.

15.4. Виплати при звільненні.

15.5. Платежі на основі акцій.

15.6. Позики».

1 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 23 «Розкриття інформації щодо пов’язаних сторін», затверджене наказом Мінфіну України від 18.06.2001 р. № 303.

Згідно з

п. 4 П(С)БО 23 провідним управлінським персоналом є працівники, відповідальні за керівництво, планування та контроль за діяльністю підприємства.

Примітки2

відповідно до частини 2 статті 11 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV є видом фінансової звітності. Цей звіт повинен оприлюднюватися згідно з названим Законом.

2 Наказ Мінфіну України «Про Примітки до річної фінансової звітності» від 29.11.2000 р. № 302.

Тому, починаючи зі звіту за 2009 рік, підприємства повинні розкривати у фінансовій звітності дані про виплати керівникам

.

Ці дані згідно з

п. 4 наказу Мінфіну від 29.11.2000 р. № 302 має бути складено «у самостійно обраному вигляді (письмове пояснення, таблиця, графік тощо»).

Узагалі-то кажучи, і до появи в

П(С)БО 23 пункту 15 такі дані підлягали розкриттю. Тільки це вимога стандарту була непрямою. Згідно з п. 11 зазначеного стандарту має розкриватися інформація про обсяги та види операцій з пов’язаними сторонами. А п. 3.2 П(С)БО 23 відносить провідний управлінський персонал до категорії пов’язаних сторін.

Проте українські підприємства досі не поспішали розголошувати таку делікатну інформацію.

Тепер стандарт містить чітку й пряму вимогу про оприлюднення відповідних даних.

Зрозуміло, не кожен головбух відважиться пред’явити на суд громадськості інформацію про виплати, здійснені компанією на користь керівництва.

Тому, можливо, комусь стане у нагоді досвід, накопичений бухгалтерами акціонерних товариств. Вони з такими проблемами стикалися й раніше.

Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затверджене

рішенням ДКЦПФР від 19.12.2006 р. № 1591, вимагає розкривати інформацію про посадових осіб емітента. Крім іншого, п.1.8 глави 2 п’ятого розділу зазначеного документа містить таке положення:

«

У описі до пункту 6.1 «Інформація щодо освіти та стажу роботи посадових осіб емітента» вказується інформація стосовно повноважень та обов’язків посадових осіб емітента, розмір виплаченої винагороди, в тому числі у натуральній формі, наданій таким особам емітентом».

Звичайно, деякі дисципліновані та лояльні компанії щиро декларують інформацію про винагороди менеджменту. Так, у звіті АТ «Бахчевик» за 2008 рік наведено такі дані про доходи головбуха:

«За звітний період отримала 24868 грн. Премія склала суму 4418 грн. У натуральній формі отримала зерно 2,919 т за пільговими цінами на суму 1836 грн».

Проте практика підтвердила, що українські компанії по-різному уникають оприлюднення таких даних.

Деякі компанії тільки скромно зазначають у звітах, які подаються до ДКЦПФР, що «

Розмiр винагороди згiдно зі штатним розписом» (див. наприклад звітність за 2008 рік, оприлюднену АТ «Донецький машинобудівний завод «АСТРА»).

А окремі компанії цілком свідомо вступають у відкриту конфронтацію з вимогами ДКЦПФР, наводячи у своїх звітах таку інформацію: «

Товариство вважає недоцiльним розкривати iнформацiю про розмiр винагороди» (див., наприклад, річний звіт за 2008 рік АТ «Новоіванівський цукровий завод»).

Річний звіт ВАТ «МК «Азовсталь» за 2008 рік дещо інакше пояснює відсутність відповідних даних, посилаючись на відсутність належного дозволу з боку фізичної особи:

«Посадова особа не дала згоди на розголошування відомостей про розмір винагороди».

Нам невідомі випадки будь-яких переслідувань з боку працівників ДКЦПФР тих головбухів, які вважали за краще зберегти у таємниці настільки відчутні для людей цифри.

Залишається сподіватися, що працівники фінансових та статистичних органів, які приймають фінансові звіти, будуть настільки ж поблажливі до головбухів, які не висвітлили у своєму звіті суми, виплачені начальству.

 

Андрій Левченко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі